REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Compania BASF: solutii inovatoare din 1865 si pana in prezent

15/10/2013

0 Comments

 
Picture
Andreea BUTARU, Advertising & Promotion Manager BASF România

Naşterea industriei chimice şi era coloranţilor (1865-1901)
Denumirea companiei BASF provine din abrevierea denumirii sale iniţiale, „Badische Anilin- & Soda-Fabrik”. Fabrica a fost înfiinţată la data de 6 aprilie 1865, în Menheim (Germania), facilităţile de producţie sunt însă construite în Luswigshafen, în regiunea Palatină. Compania a produs la început coloranţi pentru industria textilă şi substanţe chimice anorganice pentru obţinerea acestora. În acea perioadă, industria textilă se afla în plină dezvoltare şi impunea crearea unor coloranţi sintetici. Coloranţii naturali existenţi nu mai puteau satisface cererea în creştere.

Experimentele realizate de chimistul Henry William Perkin în 1856 au condus la obţinerea primului colorant sintetic pe bază de gudron de cărbune, anilina purpurie, denumită moveină. În 1880, Adolf von Baeyer, un chimist din Strasbourg, a sintetizat cu succes pigmentul indigo, cel mai important colorant natural al momentului. În 1897, BASF lansează cu succes produsul sintetic denumit „indigoul pur de la BASF”. Din catalogul Expoziţiei Universale de la Paris din 1900 cităm: „Badische Anilin- & Soda-Fabrik este, fără nici o îndoială, cel mai mare producător de substanţe chimice din lume. (...) Numărul angajaţilor săi, care a fost de 30 în 1865, anul înfiinţării companiei, a crescut masiv, totalizând 6.207 persoane la data de 1 ianuarie 1900.”
Picture
Procesul Haber-Bosch şi era îngrăşămintelor (1902-1924)
BASF începe cercetarea în domeniul azotului la finalul secolului al XIX-lea. În condiţiile unei populaţii în continuă creştere, asigurarea hranei devine o preocupare stringentă şi noi metode eficiente în agicultură trebuie descoperite. Fritz Haber analizează, în cadrul unor proiecte ştiinţifice universitare, posibilitatea sintetizării amoniacului. Împreună cu Carl Bosch au dezvoltat un proces de legare a azotului atmosferic şi de producere a amoniacului sintetic. În 1913, la un an după începerea construcţiei, prima fabrică de sinteză a amoniacului a început să producă îngrăşăminte cu azot, în Oppau - la 3 kilometri nord de centrul din Ludwigshafen. Aceasta marchează o etapă importantă, întrucât BASF, după ce s-a impus în era coloranţilor, devine un furnizor în agricultură şi permite activităţi într-un nou domeniu al chimiei: tehnologia de înaltă presiune.

Metode noi de sinteză la înaltă presiune (1925-1944)
În urma cercetării procesului Haber-Bosch, BASF găseşte noi zone de aplicare a tehnologiei de înaltă presiune: hidrogenarea cărbunelui pentru generarea combustibilului sintetic (benzină derivată din cărbune) şi producţia cauciucului sintetic (prima aplicaţie au fost anvelopele „Buna”). În perioada interbelică, chimia împreună cu industria chimică s-au concentrat pe hidrogenarea cărbunelui, deoarece experţii americani erau de părere că rezervele de ţiţei vor fi epuizate în viitorul apropiat. Noile tehnologii de presiune înaltă au început să fie folosite în vederea descoperirii de sinteze noi a produselor naturale, care să permită fabricarea acestora pe cale artificială (de exemplu, ureea, metanolul, benzina, cauciucul). Au fost dezvoltate şi substanţe de acoperire, precum şi materii prime pentru acestea. Pe lângă toate acestea, activitatea de pionierat din domeniul chimiei acetilenei a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea substanţelor plastice. În 1931, Carl Bosch şi Friedrich Bergius au primit Premiul Nobel în Chimie pentru dezvoltarea tehnologiei de înaltă presiune pentru sinteza amoniacului şi pentru hidrogenarea cărbunelui.

Era materialelor plastice (1945-1964)
După cel de-al doilea război mondial, redresarea economiei impune activităţi intense de cercetare, dezvoltare şi producţie. BASF îşi reia activitatea şi se remarcă în special în domeniul materialelor plastice. Creşterea acestui segment în anii '50-'60 este remarcabilă. Bazându-se pe rezultatele cercetării sale interbelice, BASF este în măsură să obţină o poziţie de lider în acest sector. Perlonul şi nylonul - fibre sintetice de poliamidă descoperite înainte de război - înregistrează vânzări senzaţionale în anii '50. Polietilena are un succes similar. Etilena, ca materie primă, poate fi produsă în cantităţi mari şi cu cheltuieli reduse doar din petrol şi gaze naturale. Astfel începe era produselor petrochimice. Până la sfârşitul anilor '50, BASF pregăteşte terenul pentru primele sale facilităţi de producţie în străinătate, cu producţia de Styropor, un produs dezvoltat din polistiren în 1951 şi care se dovedeşte a avea un succes imens în întreaga lume. În 1957, BASF construieşte un bloc de birouri de 102 metri înălţime, un simbol clar al reconstrucţiei şi al unui nou început. Clădirea Friedrich Engelhorn este primul zgârie-nori din Germania construit cu beton armat.

Drumul spre o companie transnaţională (1965-1989)
În 1965, BASF împlinea 100 de ani de la înfiinţare şi se afla pe drumul de a deveni o companie transnaţională. Dezvoltarea fabricilor de producţie în străinătate a permis companiei BASF să funcţioneze mult mai eficient şi să îşi creeze o prezenţă susţinută în toate ţările şi pieţele puternic industrializate. Un avantaj îl reprezintă sistemul de producţie integrat Verbund, care permite ca substanţele să fie folosite pentru diferite sinteze în numeroase domenii. Grupul BASF îşi extinde activitatea în noi domenii şi îşi diversifică portofoliul de produse. Vom da câteva exemple de realizări importante: înfiinţarea BASF Coatings GmbH (BASF este astăzi unul dintre cei mai mari producători de top în producţia de straturi de protecţie pentru caroserii şi produse pentru retuşuri auto), extinderea activităţilor în industria materialelor de construcţie, întărirea poziţiei în industria coloranţilor, deschiderea în 1966 a unei fabrici de benzi magnetice, intrarea în domeniul produselor farmaceutice în 1968, fondarea în 1974, în Ludwigshafen, a primei fabrici de epurare a apelor uzate. În domeniul protecţiei plantelor, o realizare importantă o constituie lansarea produsului Basagran pentru combaterea buruienilor în culturile de cereale, în special la orez şi soia.

Noul mileniu: un început sub semnul durabilităţii (1990-2013)
Pentru compania BASF, începutul mileniului 3 este marcat de prezenţa sa la nivel global, fiind implicată în multiple domenii de activitate. O dovadă în acest sens este şi un sondaj realizat de revista „Fortune” în 2005, care concluzionează că BASF este cea mai prestigioasă companie chimică din lume. Optimizarea portofoliului de produse prin cercetările amănunţite privind tehnologiile inovatoare, profesionalismul angajaţilor, principiile sistemului integrat Verbund au sporit competitivitatea companiei. A gândi global şi a acţiona local devine un deziderat - în 2012, BASF avea la nivel mondial 110.000 de angajaţi. Responsabilitatea faţă de mediu şi sănătatea umană sunt vitale. Cu ajutorul ştiinţei şi al inovaţiei, BASF contribuie aproape în toate industriile pentru a întâmpina cerinţele curente şi viitoare ale societăţii.


revista, agricultura, istoric, companii, basf
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE