REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Competenta si stabilitate

15/6/2012

0 Comments

 
Competenta si stabilitate - Agrimedia.ro
Dacă în secolul trecut geniul creator al poporului roman ne-a lănsat şi cateva glume nevinovate, potrivit carora „pauzele lungi şi dese, cheia marilor succese“ sau „decat muncă fără rost, mai bine puţin şi prost“, în folclorul cotidian al zilelor noastre a dobandit notorietate şi un trist adevăr legat de rotaţia în funcţii de conducere pe criteriu politic şi mai puţin pe cel al competenţei, adică „scoală-te tu de pe scaun, să mă aşez eu”.


Tot în actuala perioadă, sintagma „a consilia“ a fost golită de conţinut. Pe aceste funcţii, în loc de specialişti cu experienţă, sunt agreaţi, în multe cazuri, carierişti cu profesii incerte, sau care au parcurs în pripă in caţiva ani stagii de pregătire simultană la 2-3 facultăţi, eventual adăugand la CV şi un masterat obținut, bineinţeles, contra cost. Singurul lor atu este că sunt fani ai partidului de guvernămant - ei sau cei care ii dirijează din umbră. De experienţa sau performanţa intr-o fermă, dacă ne referim la agricultură, nici nu poate fi vorba.

Schimbările la varf din ultimii 22 de ani au condus în agricultură la numeroase decizii insuficient fundamentate. Prea des modificata Lege a fondului funciar a condus la făramiţarea excesivă a proprietăţii, la distrugerea bazei materiale a fostelor unităţi agricole şi de cercetare, la devalizarea unei mari părţi a sistemului naţional de irigaţii sau la tăierea excesivă şi haotică a pădurilor. Efectele nefaste, imediate şi de lungă durată ale aplicării acestei legi nu pot fi comensurate. Consolarea ar rezida doar în actul de dreptate făcut foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora.

Legea imbunătăţirilor funciare, sector de importanţă naţională în care s-au experimentat diverse scheme de reabilitare şi în care s-au investit direct sau indirect sume imense de la buget, inclusiv contractate cu Banca Mondială, sau USAID, cu toate eforturile financiare, şi aici s-au inregistrat efecte negative concretizate prin distrugerea sau instrăinarea unei semnificative părţi a dotărilor tehnice.

Liga utilizatorilor de apă pentru irigat din Romania, care reuneşte aproximativ 440 de asociaţii de profil şi 1,3 mil. ha teren irigabil, a solicitat în ultimii ani factorilor de decizie din MADR şi ANIF sprijin pentru preluarea infrastructurii, a propus ca plata energiei electrice consumate la udări să se facă la preţul de producere a acesteia, dar deocamdată rezultarele demersurilor nu se regăsesc la nivel de asociaţii.

Este insă emblematic că aproape jumătate din asociatiile afiliate LUAIR nu au primit infrastructura sistemelor de irigaţii, pe motiv că acestea sunt în mare parte nefuncţionale. Această stare de fapt se explică şi pentru că la conducerea structurilor care au ca atribuţii managementul activităţii de imbunătăţiri funciare după 1989, cu mici excepţii, s-au perindat neprofesionişti, dornici de căpătuială.

Recent, ca urmare a unui control dispus de conducerea ministerului, s-a constatat că managerii ANIF plătesc anumite servicii şi de 13 ori mai mult decat în perioade anterioare şi că achiziţionau bunuri fără licitaţii, la preţuri exagerate. Măsuri s-au luat, dar acestea sunt tardive, pentru că răul a fost făcut.

O modestă speranţă pentru reabilitarea sistemelor de irigaţii ar mai putea fi prin accesarea Măsurii 125 din PNDR. Dar pană cand decidenţii găsesc soluţii, noroc de precipităţiile bogate cazute in acest an, căci Bunul Dumnezeu nu lasă truditorii ogoarelor numai la discreţia unor conducători fără scrupule.

A făcut istorie înfiinţarea Camerelor agricole, a căror bază legală a fost demarată acum 20 de ani cu profesionalism de dl prof. dr. ing. Nicolae Ştefan, în scurta perioadă cat a fost ministrul Agriculturii. Din păcate, nici în prezent aceste structuri teritoriale deosebit de importante pentru agricultori nu şi-au intrat integral în atribuţii.

Organizarea Pieţei produselor agricole, o necesitate stringentă pentru protejarea producătorilor agricoli autohtoni de avalanşa preţurilor de dumping cu care intră pe piaţă o mare parte din produsele agroalimentare de provenienţă externă, sperăm să constituie o prioritate pentru dl Daniel Constantin, noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale.

De altfel, la promovarea unor reglementări cuprinzătoare în domeniul pieţelor agicole, şi nu numai, dl ministru are şansa să beneficieze de experienţa noului secretar de stat Achim Irimescu, care, după o foarte lungă perioadă de activitate la Bruxelles, are cunoştinţele necesare în domeniul Reglementărilor cu efecte benefice în ţările Comunităţii Europene.

Criteriul competenţei şi al stabilităţii pe funcţie, reglementat şi prin Legea funcţionarului public, sperăm să fie aplicat în politica resurselor umane din toate instituţiile care hotărăsc soarta agriculturii, altfel mai pierdem o şansă de redresare a economiei naţionale şi asta ar fi o eroare strategică de neiertat pentru noua guvernare!

Simona MUNTEANU

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE