REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Conferinţă de presă Forumul APPR

15/6/2023

0 Comments

 
Picture
​Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă a fermierilor şi procesatorilor agricoli din România, este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale. 
​Prin intermediul acestei conferințe de presă, FORUMUL APPR trage un ferm şi răspicat semnal de alarmă despre problemelor fermierilor români, care în anul 2022 s-au confruntat cu cel mai dificil an agricol din ultimul deceniu şi ale căror dificultăţi se acutizează în 2023. Dacă autorităţile nu vor identifica soluţii şi nu vor lua măsuri urgente şi eficiente de protejare a sectorului, putem vorbi despre periclitarea securităţii alimentare, întrucât multe exploataţii agricole din România vor falimenta.
 
I. Subiectul secetei şi a modului în care acesta a fost ,,soluţionat,, de Guvernul României este principalul motiv pentru care Forumul APPR a decis organizarea acestei conferinţe de presă. 
Ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru unele culturi agricole înființate în primăvara anului 2022 și afectate de secetă pedologică din perioada martie – septembrie 2022 în ședința de Guvern din 31.05.2023 Forumul APPR își manifestă si prin intermediul acestei conferinţe, consternarea față de forma aprobată a Ordonanţei de Urgenţă şi faţă de modificările aduse proiectului iniţial, lansat în consultare publică. Având în vedere modificările esenţiale aduse, putem afirma că procedura consultarii publice a fost doar o formalitate şi nu s-a aplicat corespunzător pentru ca fermierii nu au putut sa-şi exprime obiecţiile faţă de textul aprobat al acestei ordonanţe.
Este inacceptabilă reducerea substanțială a sumei totale alocate acestei scheme de ajutor la 300.000,00 mii de lei, comparativ cu suma necesară solicitată iniţial, de 869.600,00 conform art. 14 din proiectul de ordonanţă. Ajutorul de stat acordat sub formă de grant unitar pe hectar, în cuantum maxim de 335 de lei, dramatic diminuat faţă de cel stabilit iniţial de 1000 de lei la ha, nu este doar insuficient, ci de-a dreptul derizoriu pentru a acoperi efectele devastatoare pe care seceta le-a avut asupra culturilor de primăvara - si asupra exploatațiilor agricole în 2022. Diminuarea sumei efective pe care o primeşte fermierul, prin raportarea la o formulă care îl dezavantajează şi care implică aplicarea coeficientului de daună de două ori, determină ineficienţa acestui act normativ care, în această formă, nu-şi poate atinge scopul de a servi drept plasă de siguranță producătorilor afectaţi. Forumul APPR, aşa cum a făcut-o în multiplele adrese şi demersuri întreprinse pe subiectul secetei, reaminteşte că acordarea despăgubirilor culturilor de primăvară distruse de seceta din 2022, cel puţin în cuantumul prevăzut în proiectul de lege iniţial, este absolut necesară pentru supravieţuirea exploataţiilor agricole în cauză. Subliniem că s-au înregistrat situații dramatice în unele județe, cu grad de calamitare 100%, fapt consemnat și de autorităţile competente în procesele verbale de constatare. 
Importanţa acestor despăgubiri a fost subliniată ferm şi elocvent de către agricultorii care, în mod democratic, au ieşit în stradă spre a-și face auzite plângerile, unul din punctele de revendicare ale protestului naţional al fermierilor din 7 aprilie 2023 fiind tocmai acordarea sumelor promise de autorități. Aceste cereri sunt cu atât mai îndreptățite cu cât în România nu există până în prezent un sistem de gestionare a riscurilor climatice care afectează agricultura, deși am militat încă din 2020 pentru instituirea sa.
Pe această cale, Forumul APPR cere autorităților alocarea URGENTĂ a fondurilor suplimentare necesare pentru a se atinge suma grantului de 1000 ron/ha pentru culturile de primăvară înfiinţate în primăvara anului 2022 afectate de secetă pedologică în proporție de 100%, aşa cum fusese stabilit în proiectul de ordonanţă supus dezbaterii publice. 
De asemenea, solicităm conceperea si aplicarea cu celeritate a unei serii de măsuri complementare care să vină în sprijinul fermierilor afectaţi de secetă cum ar fi:
1. Asigurările pentru secetă şi managementul riscurilor în agricultură. Apreciem proiectul de ordonanță de urgență privind utilizarea instrumentelor de gestionare a riscurilor în agricultură elaborat de MADR și postat în transparență decizională. Am luat act cu satisfacție că acest proiect de act normativ prevede, pe lângă crearea fondului de risc, și utilizarea instrumentelor fiscale (provizioane pe care să le poată face fermierii și care să le servească drept plasă de siguranță în situații critice) – idee pe care liderii Forumului APPR o promovează și susțin în fața autorităților de cel puțin 5 ani!
2. Scutiri şi compensări de taxe şi impozite în cuantum echivalent cu suma care ar trebui plătită fermierilor ca despăgubire (așa cum rezultă din procesele verbale de constatare).
3. O mai mare flexibilitate a produsului de creditare “de trei ori subvenția APIA” în funcţie de nevoile fermierilor. Astfel, fermierul ar trebui să aibă posibilitatea optimizării costurilor cu acest tip de credit şi să retragă sau nu suma aprobată, să retragă sumele etapizat în funcţie de nevoi și să plătească dobânzi doar la sumele pe care le retrage. 
Picture
​II. Forumul APPR solicită o abordare care să furnizeze o soluție pe termen lung pentru a proteja fermierii afectați de concurența cerealelor din Ucraina.
Afirmăm încă o dată solidaritatea noastră cu poporul ucrainean, aflat în grea suferință. Totuși, distanța față de zona de conflict face ca povara efectelor războiului să fie resimțită diferit în estul Uniunii Europene față de vestul acesteia, avand in vedere: 
-presiunea enormă pe o logistică deja deficitară în România, ceea ce a dus la creșterea de 4 - 5 ori a tarifelor de transport, manipulare, navlu, la penuria de mijloace de transport (camioane, vagoane, barje), la escaladarea tarifelor de asigurare, etc. Numarul suplimentar de nave la incarcat a determinat întârzieri și a perturbat calendarul comercial, generând costuri suplimentare odată cu livrarile întarziate.
-volatilități foarte mari și scăderi dramatice ale prețurilor la cereale, pe fondul volumelor suplimentare de marfă din Ucraina. Acest lucru a fost evident mai ales în zonele limitrofe Ucrainei (în județele din Moldova), unde, deși seceta a micșorat sever producția in 2022 (la grâu cu 30-40% și la porumb cu peste 60%), prețul nu doar că nu a reflectat această dinamică, dar chiar s-a micșorat odată cu scăderea interesului pentru marfa locală, deoarece au fost disponibile cantități suficiente de peste graniță.
Efectul de distorsionare a fost imposibil de contracarat și a determinat fermierii necapitalizați să vândă în pierdere, iar pe cei care au depozitat marfa să facă învestiții suplimentare sau să suporte cheltuieli de stocare ridicate.
De aceea, considerăm că autoritățile române trebuie să depună toate diliențele necesare pe lângă Comisia Europeană, Consiliu și Parlament pentru identificarea unor resurse in cadrul bugetului PAC, dar și extra-PAC, pentru a compensa fermierii afectați de distorsionarea pieței sub fluxurilor de mărfuri din Ucraina.
 
Între aceste măsuri se pot număra:
-măsuri de piață, conform, conform Reg 1308/2013 (activarea pretului de intervenție publică dacă de constată că prețul pieței scade cu mai mult de 20% sub prețul pieței și/sau subvenționarea stocării private); prețul de intervenție (stabilit în anul 2007) ar trebui actualizat în funcție de costurile curente de producție;
-continuarea eforturilor de susținere a investițiilor în infrastructura rutieră, feroviară și portuară din România, din fondurile europene de coeziune si din alte surse; 
- înființarea unui fond de investiții cu o masă critică, bazat pe principii economice, care să fie finanțat de UE, de guvernul român și/sau de actori economici din agricultură (fermieri). Avem în ca fondul sa aibă management profesionist privat, selectat de acționari, cu scopul de a dezvolta proiecte legate de facilități logistice (inclusiv în Portul Constanţa) și de procesare a produselor agricole de bază românești și ucrainene. Aceasta ar duce la o valorificare corespunzătoare a producţiilor fermierilor români si, in timp, ar contribui la echilibrarea balanței comerciale cu produse agro-alimentare a României.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE