REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Conferinta pe teme agricole

15/9/2013

0 Comments

 
Picture
La data de 10 septembrie, Ziarul Financiar a organizat la Bucureşti un eveniment în cadrul căruia s-a discutat despre problemele din agricultură. Preţurile mici de pe piaţa internă la produsele agricole, liberalizarea pieţei funciare, scăderea dramatică a efectivului de vaci de lapte, lipsa unei strategii agricole şi a unor politici predictibile au fost câteva dintre subiectele abordate.

Valeriu Steriu, preşedintele Comisieiprezidenţiale pentru politici publicede dezvoltare a agriculturii, a afirmatcă anul 2013 aduce noi provocări,în primul rând legate de volatilitatea preţului la produsele agricole.

„Dacă în Bărăgan s-au făcut producţii mari şi fermierii au putut să-şi acopere costurile de producţie, în Oltenia sau Moldova situaţia este mult diferită. Avem pierderi raportate de majoritatea producătorilor agricoli. Dacă astăzi aveam un sistem financiar de sprijinire pentru fermierii care depozitau cereale, aceştia ar fi rezistat, cu siguranţă, mai bine la această presiune a coborârii preţului”, a afirmat dl Steriu. În privinţa vânzării terenurilor agricole către persoanele fizice străine, preşedintele comisiei a declarat că proiectul de lege propus de Guvern este un bun început, doar că trebuie perfecţionat.

Prezent în sală, dl Mihai Petcu, în calitate de fermier şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, a vorbit despre sectorul vacilor de lapte, pe care îl cunoaşte foarte bine, deoarece 47 de ani s-a implicat în această activitate, de creştere a bovinelor. Potrivit domniei sale, sectorul a fost lovit pentru că nu a existat o gândire politică în acest sens care să susţină această activitate, dar şi din cauza faptului că până de curând subvenţiile pe cap de animal se dădeau în baza efectivelor înregistrate la data de 31 ianuarie 2008. În opinia sa, scăderea efectivului de vaci de lapte cu 2,2 milioane de capete ar fi în realitate mult mai mare.

„Acum, vedem o rază de lumină deoarece Ministerul Agriculturii încurajează producţia şi vacile de rasă performante. Primim circa 25 de euro la 1.000 de litri de lapte vândut”, a menţionat dl Petcu. Măsurile de sprijin sunt binevenite, dar tardive pentru mulţi fermieri, care au fost nevoiţi să-şi vândă animalele pentru a plăti datoriile la bănci. Este şi cazul fermierului Victor Chivu, din judeţul Teleorman, care din 1.750 de animale mai deţine doar 150. Pentru creşterea şeptelului de bovine, dl Steriu a propus sprijinirea, în primul rând, a fermelor zootehnice existente.

„Nu creşterea numărului de ferme reprezintă soluţia, ci mai degrabă creşterea numărului de animale dintr-o fermă, astfel încât acea fermă să devină mai competitivă, iar politicile de sprijin trebuie să fie orientate în această direcţie. A încuraja azi o fermă de 200-300 de capete este o soluţie ca să nu scadă şeptelul. În ultimii 5-6 ani, au apărut ferme foarte puţine, de ordinul zecilor. Tendinţa la nivel european şi mondial este de scădere a şeptelului şi de creştere a producţiei.

Din păcate, în România scad şi şeptelul, şi producţia, iar explicaţia poate sta şi în faptul că un fermier român nu încasează poate nici jumătate din subvenţia pe care o încasează un fermier vest-european. (...) O problemă mare pe care o avem în România o reprezintă şi instabilitatea politică de la nivelul Ministerului Agriculturii. Au fost 15 miniştri în ultimii 7-8 ani, iar UE a avut 15 comisari în 50 de ani. Noi am schimbat în fiecare an ministrul şi toate politicile agricole. Niciodată nu am avut coerenţă. De aici a apărut şi nevoia de a elabora un raport pe agricultură, de a avea o viziune care să genereze mai departe şi o înţelegere între partidele politice. Raportul este un punct de plecare, în care au fost propuse primele soluţii. S-au mai făcut corecţii pe strategie, cele mai bune venind de la comisarul Cioloş. Vom avea probabil o revizuire a acestui raport în care vom introduce toate aceste propuneri, astfel încât acesta să devină un document de lucru util, în primul rând politicienilor”, a precizat dl Steriu.

Ana MUSTĂŢEA

revista, agricultura, evenimente, valeriu steriu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE