REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Conferinta sustinuta de ministrul Agriculturii

15/8/2013

0 Comments

 
Picture
La 9 august a.c., dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a susţinut o conferinţă de presă la sediul instituţiei, având ca temă producţiile realizate în acest an la culturile de toamnă. Alte subiecte abordate au fost acreditarea ANIF de a cumpăra energie electrică, înfiinţarea fondurilor mutuale, reducerea TVA la pâine şi proiectele legislative ce urmează a fi aprobate în următoarea perioadă.

Deoarece campania de recoltat laculturile păioase şi rapiţă s-a încheiat,ministerul a făcut publice primele rezultate privind recoltele obţinute. În opinia dlui Constantin, în acest an s-au obţinut producţii-record la anumite culturi, iar factorii care au contribuit la atingerea acestor performanţe sunt condiţiile climatice favorabile, acordarea subvenţiilor înainte de termen şi posibilitatea irigării culturilor la preţuri avantajoase. „Ministerul Agriculturii şi ANIF s-au pregătit în acest an din timp, din lunile decembrie-ianuarie, pentru a veni în întâmpinarea fermierilor care vor să irige cu preţuri mult mai mici şi cred că aceste pregătiri au fost binevenite şi au determinat fermierii să cultive suprafeţe mai mari şi să irige mai mult. În acest an, după mulţi ani, fermierii au primit subvenţiile cuvenite cu mult înainte de termen. În lunile ianuarie-aprilie s-au plătit 7 mld. lei către fermieri. Practic, până în luna aprilie au fost plătite în proporţie de 100% toate ajutoarele, atât cele de la bugetul de stat, cât şi cele de la UE”, a susţinut dl Constantin.

Randament-record la culturile de grâu şi secară
Randamentul obţinut în 2013 la culturile de grâu şi secară pe unitatea de suprafaţă de 3.472 kg/ha este cel mai mare din ultimii 43 de ani. Producţia totală a fost de 7,29 milioane de tone şi a fost obţinută de pe o suprafaţă de 2.063.815 ha. Balanţa orzului şi a orzoaicei arată că anul acesta suprafaţa cultivată a crescut cu 37.000 de hectare faţă de 2012, iar producţia medie obţinută a fost de 3.279 kg/ha. La cele două culturi s-a totalizat o producţie de 1,5 milioane de tone. Potrivit ministului Agriculturii, randamentele de producţie la orz şi orzoaică sunt cele mai bune din ultimii 23 de ani. La ovăz, cu toate că suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 10.000 ha faţă de anul precedent, producţia medie obţinută, de 1.960 kg/ha, a fost cea mai mare din ultimii 43 de ani. În opinia ministrului, cultura campioană din punct de vedere al randamentului din acest an este rapiţa, care a asigurat cea mai mare producţie din ultimii 38 de ani, cu o medie la hectar de 2.270 kg. În 2012, rapiţa a ocupat o suprafaţă de 105.000 de hectare, a asigurat o cantitate medie de 1.490 kg/ha, iar producţia totală a fost de 157.000 de tone. În acest an, cultura a fost înfiinţată pe 285.000 de hectare, de pe care s-a recoltat o cantitate totală de 647.811 de tone.

Preţul apei pentru irigaţii, cu 30% mai mic
Un alt subiect abordat în cadrul conferinţei de presă a fost acreditarea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare de a cumpăra energie electrică de pe piaţa energetică. „Acest lucru înseamnă că, începând cu 2 august, preţurile finale care vor fi plătite pentru apa de irigat de către fermieri vor scădea cu un procent de până la 30%. Suprafeţele irigate anul acesta nu sunt foarte mari, nu sunt mulţumitoare, dar sunt duble faţă de cele de anul trecut”, a spus ministrul Agriculturii.

Constituirea fondurilor mutuale

Privitor la acest subiect, oficialul a declarat că ordinul de ministru cu privire la normele tehnice a fost semnat. „Este una dintre cele mai importante prevederi pe care le-am luat în acest an şi care va asigura multe beneficii fermierilor pentru mai mulţi ani. Prin ordonanţa de urgenţă aprobată, hotărârea de Guvern ce stabileşte normele metodologice şi ordinul de ministru aprobat astăzi am încheiat partea legislativă privind înfiinţarea fondurilor mutuale. Începând de astăzi, organizaţiile de fermieri, nonguvernamentale, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţie pot veni să solicite acreditarea de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, pe scurt, sunt să deţină 30% din suprafaţa arabilă a României, să aibă acoperire naţională şi să acopere toate sectoarele de producţie. Nu putem avea mai mult de trei fonduri mutuale în România, însă m-aş bucura să avem un singur fond mutual care să acopere o suprafaţă cât mai mare şi la care să adere toţi fermierii şi mă gândesc la principalele asociaţii de fermieri sau la fermieri în mod individual. Deja au apărut discuţii constructive, LAPAR a făcut publice consultările avute cu conducerea ministerului şi a apreciat efectele pe care le-ar putea avea aceste fonduri mutuale, prin primele instrumente care despăgubesc pierderile cauzate de anumite calamităţi, despăgubiri ce pot acoperi în totalitate pierderile de venit suferite”, a afirmat ministrul Agriculturii. Privitor la reducerea TVA la pâine, acesta a susţinut că este cea mai importantă prevedere legislativă din ultimii ani şi că efectele aşteptate sunt combaterea evaziunii fiscale, crearea unui mediu concurenţial corect, creşterea încasărilor la bugetul de stat şi reducerea preţului la pâine. „Preţul pâinii la raft va înregistra o reducere cu cât s-a redus cota TVA”, a declarat dl Constantin. Conform datelor prezentate, în 2012 circa 2 milioane de tone de făină şi pâine au fost nefiscalizate, ceea ce a condus la o pierdere la bugetul de stat de 1 mld. lei. Evaziunea fiscală a înregistrat creşteri spectaculoase numai în perioadele când cota TVA a crescut. În perioada iulie 2010-2012, când cota TVA a crescut de la 19 la 24%, evaziunea fiscală la pâine a mai crescut cu 300.000 de tone de pâine anual, ajungând la o evaziunea fiscală totală de circa 1 milion tone/an.

Vânzarea terenurilor către străini şi reorganizarea ADS
Ministrul Agriculturii a vorbit în cadrul evenimentului de proiectul legislativ privind vânzarea terenurilor către persoane fizice, luând în calcul şi vânzarea câtre cele străine. „Până la sfârşitul lunii august, această lege va fi pe masa Guvernului şi apoi va fi depusă la Parlament, astfel încât în luna septembrie sau cel târziu în octombrie să avem o lege foarte clară care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci când se va liberaliza piaţa funciară, iar persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri agricole în România.” Al doilea proiect de lege al MADR se referă la reglementarea şi funcţionarea pieţei funciare în România, mai exact la reorganizarea Agenţiei Domeniilor Statului. „Această agenţie nu trebuie să joace doar rolul de gestionare a fondului funciar pe care îl are România. Va trebui să decidem reglementarea acestuia după modelul SAFER din Franţa şi beneficiem în acest sens de expertiza unor experţi francezi, astfel încât să facem această agenţie funcţională, în beneficiul fermierilor, să avizeze tranzacţiile de terenuri şi chiar să intervină pe piaţa funciară, dacă se ajunge la un acord politic, astfel încât să ajute la consolidarea exploataţiilor din România.”

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, conferinta de presa, daniel constantin, ministerul agriculturii (madr)
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.







    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE