REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Conservarea fagurilor de rezerva

15/12/2010

1 Comment

 
Picture


_Se supun conservării doar fagurii nereformabili, sortați pe categorii (deschiși la culoare, închiși la culoare, cu miere căpăcită, cu păstură) și protejați de atacul furnicilor, găselniței și al șoarecilor. În timpul conservării, ramele se dispun la distanță între ele, deoarece curenții naturali de aer întrerup ciclul biologic al moliei cerii. În dezvoltarea ei, găselnița (molia cerii) preferă fagurii închiși la culoare, dispuși aglomerat, întunericul și căldura. În timpul conservării, în special în sezonul activ, fagurii se supun unor tratamente chimice în spații închise etanș. În acest scop, se folosesc: sulful, naftalina sau substanțe de tipul galerin, galezon și acidul acetic glacial. Gazarea fagurilor de rezervă cu substanțe de tip dioxid de sulf, rezultat din arderea sulfului (se topește la circa 115°C) este o acțiune foarte eficientă.

Bulgării de sulf mărunțiți se presară peste cărbunii aprinși dintr-o tavă (pentru a preveni incendierea dulapului), asigurând circa 50 g sulf/mc de spațiu. Recipientul de ardere a sulfului se dispune deasupra stivei de rame, deoarece gazul degajat este mai greu ca aerul. Ca urmare a faptului că dioxidul de sulf omoară doar larvele și fluturii moliei de ceară, nu și ouăle acesteia, se repetă tratamentul în cursul sezonului cald, la interval de 10 zile. Sunt apicultori care recomandă aplicarea a două fumigații cu sulf: una toamna (în lunile august-septembrie) la intrerval de 10 zile, și una primăvara (în lunile aprilie-mai). Trebuie avut în vedere faptul că sulful ars într-o atmosferă umedă atacă sârmele ramelor. Pentru combaterea moliei de ceară se pot folosi și fitile impregnate cu sulf, care se aprind în arzătoare de sulf speciale. Prin introducerea naftalinei în spațiul de conservare a fagurilor se blochează ciclul biologic al moliei cerii. În acest scop, în spațiul respectiv se introduc săculeți de tifon care conțin 25 g naftalină și care la temperatura obișnuită sublimează.

Dat fiind faptul că naftalina, în cantitate mare și ținută un timp îndelungat imprimă mierii un gust neplăcut și o aciditate mare, este bine ca tratamentul să dureze 24-48 de ore și să fie repetat la interval de 10 zile. Înainte de a fi introduși din nou în stup, fagurii tratati cu naftalină sau cu sulf se aerisesc, în mod obligatoriu, timp de 48-72 de ore. O linguriță de paradiclorbenzen administrat pe o hârtie pusă pe podea asigură o bună protecție contra moliei cerii pentru un corp cu 10 rame.

Rezultate bune se obțin și când se aplică substanțe de tipul celor amintite mai sus (galezonul sau galerinul) pe o bucată de material textil, care se așază peste rame. Acidul acetic glacial este activ atât asupra găselniței, cât și asupra sporurilor de Nosema apis. O cantitate de 120 ml de acid acetic glacial pusă într-un vas deasupra spetezelor superioare ale ramelor asigură conservarea și dezinsecția unui corp de faguri. Fagurii de rezervă deschiși la culoare pot fi conservați cu bune rezultate în aer liber sau sub șoproane, în corpuri sau magazine suprapuse.

Sub șopron, folosind ca suport 4 cărămizi, se pune un podișor Snelgrove cu urdinișurile închise și cu plasa de sârmă din centru descoperită, peste care se așază prin suprapunere 6-8 corpuri sau magazine cu faguri sortați. Îmbinările dintre corpuri se lipesc cu hârtie gumată, pentru a nu lăsa spații libere.

Peste ultimul corp se pune un alt podișor Snelgrove, care are și el urdinișurile închise și plasa de sârmă din centru descoperită. Curentul de aer creat face improprie desfășurarea ciclului biologic al moliei cerii. În loc de podișoare Snelgrove se pot folosi și plase din țesatură de sârmă. Trebuie avut în vedere că nu se supun conservării fagurii cu multe celule de trântori, deteriorați, rupți, prea vechi, cu puiet mort, cu pete de diaree sau mucegăiți, care pot fi purtători de germeni patogeni și răspândesc boli în stupină. Acești faguri se vor reforma
și apoi se vor topi rapid, pentru a nu se degrada și pentru a asigura sănătatea familiilor de albine. În cazul în care nu există posibilitatea extragerii cerii imediat după sortare, fagurii reformați și reziduurile de ceară se compactează sub formă de bulgări de diferite mărimi.

În sezonul cald, fagurii reformați se introduc în saci din material plastic și se expun la soare pe un suport de tablă. În decurs de 10 minute, fagurii se topesc, după care se comprimă cu mâinile până se formează bulgări. În bulgării comprimați puternic, găselnița nu dispune de spații libere pentru depunerea ouălor. În fiecare an, după culesurile de vară și terminând cu lunile de iarnă, se procedează la revizia și recondiționarea utilajelor apicole, inclusiv a stupilor.

În cazul recondiționării anuale a stupilor, se acoperă și crăpăturile apărute pe fund și la colțurile interioare ale acestora, locuri preferate de fluturele de găselniță (Galleria Mellonela), pentru depunerea ouălor, din care, după circa 10 zile, ies larvele, care atacă la început fagurii mărginași, apoi pe cei cu puiet, provocând adevărate ravagii (fiecare larvă consumă circa 0,4 g de ceară). Pe lângă aceasta, fluturele de găselniță este un activ transmițător de boli de la un stup la altul, precum și de la o stupină la alta.

Victor VĂTĂMANU
1 Comment
petrica
19/3/2012 23:12:10

articol foarte interesant

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE