REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Considerati ca activitatea din agricultura va fi stimulata in urma recentului pachet de sprijin lansat de Ministerul Agriculturii?

15/8/2010

0 Comments

 
Dialog cu fermierii AUGUST 2010
Picture
Gheorghe Caruz, președintele Patronatului Crescătorilor de Porci

„În sectorul suin, sprijinul se alocă pentru asigurarea bunăstării animalelor. În principiu, este o măsură bună, însă, din păcate, ea vine prea târziu. Din această cauză, suntem în permanență în urma celorlalte state membre care aplică de mult aceste măsuri și beneficiează de sprijin financiar.
Încă de la începutul anului trebuia să fie lansat acest pachet, pentru că acum s-ar putea să fie cam târziu, mai ales pentru acele ferme zootehnice care nu știu dacă vor rezista până la sfârșitul anului.
Întâmpinăm mari greutăți, în special în asigurarea hranei necesare. Orzul s-a scuturat, prețul la grâu a crescut, iar aceste lucruri conduc la creșterea prețului de cost până la 10 lei/kg. În condițiile în care un kilogram de carne de porc se vinde cu 7 lei, nu știu dacă mai poți fi rentabil, din contră, ești în pierdere. Plățile directe pe care le-am primit până anul trecut ne-au ajutat să supraviețuim și nu înțeleg de ce Uniunea Europeană nu are o politică coerentă, pentru că, dacă ar fi acceptat acordarea lor în continuare, am fi fost capabili să asigurăm hrană populației.
În unitățile specializate, numărul animalelor a scăzut, de la 2 milioane până la 1,6 milioane de porci, iar situația continuă să se înrăutățească. Așa cum am spus, vom încerca să respectăm măsurile tehnologice, pentru a beneficia de sprijinul acordat pentru bunăstarea suinelor, dar, din păcate, vine prea târziu pentru a ne face performanți.”


Picture
Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări (UCPR)

„Sprijinul pentru asigurarea bunăstării păsărilor este unul foarte binevenit. Producătorii care vor să beneficieze de acest ajutor trebuie să respecte anumite măsuri tehnologice și trebuie să facă investiții. Prin aplicarea măsurilor de bunăstare a animalelor, producătorii trebuie să știe că vor avea cheltuieli suplimentare și chiar pierderi de venit, însă măsura de sprijin este făcută să acopere aceste cheltuieli. Suma maximă de ajutor care se acordă, de până la 500 euro/UVM/an, este reglementată la nivel european și consider că este suficientă pentru această măsură. Este o formă de ajutor viabilă, deoarece ne va ajuta să fim mai competitivi și ne pune pe același picior de egalitate cu producătorii din celelalte state. Acum așteptăm să apară în Monitorul Oficial și, după ce vom avea o situație clară, vom ști câți producători au intrat în program și care sunt măsurile pe care s-au angajat să le respecte.”


Picture
Sorin Moise, administrator Sorifan SRL, localitatea Tufești, județul Brăila

„Ajutorul de stat pe care-l primim constă în subvenționarea motorinei utilizate în agricultură. Este un sprijin bun, însă, din păcate, nu am putut să beneficiez de această măsură când am efectuat lucrările de primăvară, când am avut cheltuieli mari cu achiziția de motorină. Pot să spun că în perioada 15.04-25.05, când a trebuit să ar, să discuiesc etc., am avut cheltuieli chiar și de 400 lei/zi. Voi beneficia de sprijin pentru motorina utilizată la recoltarea cerealelor păioase și la lucrările specifice din toamnă. În privința ajutorului de stat privind plata primelor de asigurare, consider că este o măsură binevenită, pentru că va încuraja fermierii să-și asigure culturile agricole. Dintre agricultorii mari, doar 70% se asigură, deoarece au avut pierderi din cauza condițiilor climatice nefavorabile și nu au fost despăgubiți. Acum cred că se încearcă o convenție între statul român și societățile de asigurare, în sensul că statul va sprijini costul primelor de asigurare, iar societățile vor prelua riscurile cauzate de secetă și îngheț. Până acum, aceste societăți de asigurare-reasigurare nu puteau să preia aceste riscuri, deoarece exista Legea 381 și nu exista o concordanță.”


Picture
Nicolae Sitaru, președinte Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România

„În acest an beneficiem de două forme de ajutor de stat, una pentru motorină și cealaltă pentru prima de asigurare. Ambele sunt bune pentru activitatea pe care o desfășurăm. Măsura de subvenționare a primelor de asigurare funcționează după reguli europene și va avea succes. Încă nu știm dacă societățile de asigurare vor prelua riscurile cauzate de secetă și îngheț, pentru că acum suntem abia în faza de discuții. De asemenea, subvenția pentru motorină este foarte bună pentru agricultori. Totuși, așteptăm să vedem când se va aloca acest sprijin. Noi ne luptăm să obținem mai multe beneficii, în special pentru acordarea plăților naționale pe suprafață.”

Ana MUSTĂȚEA

revista, agricultura, vegetal, zootehnie, fermieri, producatori agricoli, ajutor de stat, subventii, madr, ministerul agriculturii, lapar, ucpr, pcp
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE