REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Considerati ca formarea si dezvoltarea profesionala continua sunt importante in activitatea pe care o desfasurati?

15/2/2012

2 Comments

 
Dialog cu fermierii FEBRUARIE 2012
Dialog cu fermierii FEBRUARIE 2012 - Agrimedia.ro
Minuş Dascălu, administrator SC Agro Dasmiov SRL, localitatea Văleni, judeţul Olt

„Administrez o suprafaţă agricolă de 430 de hectare şi de profesie sunt inginer mecanic agricol. Societatea am înfiinţat-o în anul 1998, iar de atunci metodele de producţie s-au schimbat în mod continuu. Îmi dau seama că fiind atât de preocupat cu activităţile din fermă, apar multe informaţii noi, pe care trebuie să le cunoşti. Permanent apar tehnologii, hibrizi, soiuri şi pesticide noi. Apar soluţii noi pentru rezolvarea anumitor probleme agricole. Consider că avem nevoie în mod permanent de îmbunătăţirea cunoştinţelor. Câştigăm foarte mult din schimbul de experienţă pe care îl avem cu ceilalţi fermieri. Apar produse noi şi nu ştii pe care să le alegi, iar cea mai bună confirmare o primeşti tot de la un fermier care a testat produsele respective. De aceea, consider că schimbul de experienţă între agricultori este foarte important. În materie de tehică agricolă deţin informaţiile necesare, însă în privinţa tehnologiei de cultură, cu precădere recunoaşterea rapidă a bolilor specifice, consider că trebuie să mă mai documentez. Pe partea de combatere a bolilor primesc consultanţă din partea unui furnizor de pesticide. Sfaturile calificate în
agricultură sunt foarte importante.”


Dialog cu fermierii FEBRUARIE 2012 - Agrimedia.ro
Ion Nedelcu, şef fermă SC Sopema, localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Ialomiţa

„În cadrul societăţii deţin funcţia de şef de fermă şi când am venit prima oară la Sopema am văzut maşini şi utilaje performante, de ultimă generaţie, precum şi noi tehnologii de cultură. Acest lucru se datorează faptului că administratorul societăţii este de naţionalitate franceză şi când a înfiinţat această fermă a adus cu el şi tehnologia care se aplică în agricultura din Franţa. În privinţa formării profesionale, de curând am parcurs câteva cursuri pt. îmbunătăţirea cunoştinţelor agricole. Consider că parcurgerea unor cursuri de specialitate este foarte importantă, deoarece te ajută să fii mereu informat despre ultimele noutăţi din domeniu. În cadrul cursului, au avut loc prezentări ale unor consultanţi danezi, de la care am aflat mai multe despre modul în care se face agricultură în acea parte din Europa. Am aflat multe lucruri noi, în special legate de modul în care sunt aplicate pesticidele. Un alt modul s-a concentrat pe managementul apei din sol. Această temă a fost foarte interesantă, deoarece în regiunea unde se află ferma agricolă, media anuală de precipitaţii este de doar 450 ml/m2. Deşi putem iriga o suprafaţă de 1.500 ha, păstrarea apei în sol rămâne o prioritate. Din acest motiv, am achiziţionat, de curând, un utilaj performant, care permite efectuarea a mai multor lucrări printr-o singură trecere. Societatea administrează o supraf. totală de 3.700 ha, din care, la ora actuală, este ocupată cu grâu (1.300 ha), orz (380 ha) şi rapiţă (260 ha).”


Ştefan Moraru, administrator SC Morar Pan Com, localitatea Perişoru, judeţul Călăraşi
„În momentul de faţă parcurg un curs de informare profesională, axat în principal managementul agricol. Totodată, în  cadrul cursului este inclusă o deplasare în Danemarca, unde vom avea ocazia să facem schimb de experienţă. Mă tentează foarte mult să aflu cât mai multe din experienţa fermierilor din celelalte ţări europene. M-a atras acest curs pentru că tematica abordată este una interesantă. Multe dintre fermele din România se confruntă cu problema optimizării costurilor de producţie. Consider că aici trebuie să lucrăm mai mult şi pentru a reduce aceste costuri trebuie să cunoaştem elemente de management operaţional, financiar, să implementăm programe de gestiune care să ne ajute la identificarea acestor pierderi din cadrul fermei. Administrez o suprafaţă de 1.100 de hectare şi de curând am demarat o investiţie importantă, susţinută din fonduri europene în proporţie de 50%, care constă în construcţia unui siloz cu o capacitate de 6.000 de tone şi a unei instalaţii de biogaz care va produce curent electric şi energie termică. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de euro.”

Dialog cu fermierii FEBRUARIE 2012 - Agrimedia.ro
PFA Valerică Ciurea, localitatea Teslui, judeţul Olt

„Sunt inginer agronom şi când am terminat facultatea se preda altă tehnologie a culturilor agricole faţă de cea prezentă. Între timp au apărut
tehnologii noi şi consider că trebuie să ne adaptăm. Mereu apar produse noi pe piaţă, multe buruieni au devenit imune la unele substanţe active şi de aceea este foarte important să ne informăm permanent. De asemenea, au apărut varietăţi noi, mai rezistente şi mai productive. De exemplu, la cultura de grâu trebuie să testăm şi alte soiuri, nu doar pe cele autohtone, tradiţionale. Sunt soiuri străine care se pot adapta foarte bine la condiţiile pedoclimatice din ţara noastră şi care dau producţii bune. În cadrul fermei am testat două soiuri străine, respectiv Josef şi Capo, iar rezultatele au fost mulţumitoare, în sensul că au dat producţii duble. În zona noastră soiurile româneşti dau o producţie de maximum 3.400 kg/ha, iar la cele străine cantitatea obţinută a fost de 5.700 kg/ha, în unele sole fiind chiar şi de 6.000 kg/ha. În prezent, urmez câteva cursuri de specializare, pentru că informarea a devenit o necesitate. Orice curs de dezvoltare profesională este benefic atât pentru cei care lucrează efectiv terenul, cât şi pentru cei care doresc să înceapă o activitate în agricultură. Pe raza judeţului Olt lucrez o suprafaţă totală de 100 de hectare".


Dialog cu fermierii FEBRUARIE 2012 - Agrimedia.ro
Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR)

„Chiar în cadrul asociaţiei derulăm un proiect denumit «Calificarea din agricultură, o şansă pentru viitor», în valoare de 1,8 milioane de euro, iar raza sa de acţiune cuprinde 4 regiuni ale ţării, respectiv Sud-Est, Sud, Centru şi Vest. Implementarea proiectului a început în 2011 şi calificăm angajaţi din agricultură în mod gratuit. Îi certificăm pe competenţe profesionale pentru 10 meserii, cum ar fi tractorist, lucrător în cultura mare şi zootehnie, apicultor, pisicultor, lucrător în pensiune agroturistică, floricultor şi peisagist. În opinia mea, informarea şi pregătirea profesională este foarte necesară. I-am spus ministrului Agriculturii că activitatea de consultanţă agricolă nu este doar necesară, ci şi indispensabilă agricultorului, indiferent de pregătirea profesională pe care acesta o are. Am vizitat alte ţări membre din Uniunea Europeană şi am văzut ce rol important are consultantul. Un agicultor, fie el mare sau mic, nu are cum să afle toate noutăţile. Eu am lucrat până în 2002 o suprafaţă agricolă de 2.500 ha, la care am fost nevoit să renunţ din cauza faptului că am prins 3 ani secetoşi care mi-au cauzat pierderi foarte mari. Pe atunci nu existau subvenţiile agricole pe suprafaţă şi era foarte greu. Ca să revin, doresc să punctez că consultanţa este necesară, indiferent de nivelul de pregătire a celui care lucrează sau administrează terenul.”

Ana MUSTĂŢEA

2 Comments
Florin Neacsu link
20/2/2012 02:47:10

Pregatirea profesionala continua este cea mai importanta investitie. Fara o pregatire temeinica, nu reusesti in nici un domeniu. In cel mai bun caz ai impresia ca reusesti, dar nu pentru mult timp. Afacerile, tehnica, piata ca si viata, sunt un proces dinamic. Ceea ce ieri era valabil, maine nu mai este in aceeasi masura. De aceea pregatirea profesionala continua este cheia succesului.

Reply
Marian Cobirlie
21/2/2012 11:35:13

Da este necesara formarea profesionala .an de an apar noi tehnologii si trebuie sa tii pasul cu ele ca sa obtii productivitate dar pacat ca aceasta tara nu ne ofera sanse sa putem lua utilaje subventionate si cind s au dat au luat baietii destepti.Avem acces greoi la fondurile europene si ne mai miram ca nu sunt absorbite .Pleci cu o hirtie si cind ajungi la destinatie te trimite inapoi ca s a schimbat procedura etc.
Noi studiem si ne straduim sa obtinem profit se strica legumele la noi in tara si luam de la turci .ASA CA FORMAREA PROFESIONALA NU TINE DE FOAME! daca mai marii nostri nu stiu ce e ala patriotism.
tot respectul pentru cei ce lucreaza pamintul si sper sa vina zile bune pt. dvs. !

Reply

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE