REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Considerati suficienta dotarea tehnica de care dispune ferma dvs. ? Ce cuprinde planul dvs. de investitii ?

15/12/2011

0 Comments

 
_Dialog cu fermierii DECEMBRIE 2011
Picture
_Alexandru Spânu, administrator Algyprod Serv
SRL, localitatea Ceptura, judeţul Prahova

„Administrez o suprafaţă agricolă de 700 de hectare şi deţin 30 de vaci cu lapte, dar în viitor doresc să măresc efectivul de animale. În urmă cu 4 ani aveam 100 de vaci, însă din cauza preţului mic de valorificare a laptelui am fost nevoit să reduc numărul acestora. Acum, cererea pe piaţa laptelui este destul de mare comparativ cu oferta. În zona noastră, mulţi au renunţat să crească animale pentru că este o activitate grea. Cresc vaci din rasa Holstein, specializate în producţia de lapte, iar contract de valorificare am cu fabrica Ecolact Prod din Păuleşti. Istoric asemănător au avut şi dânşii, în sensul că de la o producţie de 50 de mii litri/zi, acum, din câte ştiu, au ajuns să proceseze 10.000 de litri/zi. Investiţia în aparatele de muls şi tancul de răcire
le-am realizat când am avut un efectiv mai mare de animale. În parcul tehnic, o mare parte din maşinile şi utilajele agricole necesare, pe care le-am achiziţionat cu fonduri europene, printr-un proiect în valoare de 320.000 de euro, realizat prin Masura 121. Deţin două combine, una John Deere, iar cealaltă Laverda. Aş mai avea nevoie de un combinator şi două tractoare, unul de 200 CP, iar celălalt de 120 CP. Pe viitor, aş dori să fac un proiect pentru construirea a două silozuri cu o capacitate de 700 tone fiecare, pentru stocarea producţiei agricole. În prezent, am o magazie modernizată unde pot depozita o cantitate de peste 2.000 de tone. Din suprafaţa totală, 200 ha sunt ocupate în acest moment cu grâu, 45 ha cu orz şi 15 ha cu lucernă. În câmp, pe anumite sole, culturile se prezintă bine, pe altele sunt doar în faza de răsărire. Ploaia căzută la începutul lunii decembrie a prins foarte bine. În această toamnă vroiam să cultiv şi rapiţă, care de regulă în asolamentul culturilor ocupa între 80 şi 100 ha, însă din cauza secetei nu am mai semănat-o. Cei care au reuşit să înfiinţeze această cultură, dacă nu vor avea norocul unei ierni blânde, în care plantele să fie protejate de un strat mai gros de zăpadă, vor trebui s-o întoarcă. În primăvară, intenţionez să măresc suprafaţa cultivată cu porumb, pentru că la ora actuală este cea mai profitabilă cultură. Anul acesta am însămânţat porumb pe 200 ha, iar anul viitor voi semăna 400 ha.”


Picture
_Ştefan Druga, administrator SC Agrosar, sat Cudalbi, judeţul Galaţi

„În cadrul societăţii lucrez o suprafaţă de 600 ha, iar ca planuri de investiţii intenţionez să achiziţionez utilajele care îmi mai sunt necesare în fermă şi să construiesc două silozuri, cu o capacitate de 1.000 tone fiecare. Am început să adun informaţii în principal de la trei firme mari din domeniul stocării cerealelor, dintre care una oferă şi finanţare. Încă nu m-am decis asupra unei firme, însă voi ţine seama de cel mai bun raport calitate/ preţ. Pentru realizarea acestor silozuri nu cred că voi accesa fonduri europene. Sunt beneficiarul a două proiecte cu fonduri de la UE, unul SAPARD, în valoare de 285.000 de euro, iar celălalt FEADR, în valoare de 500.000 de euro. Ambele proiecte au fost pentru achiziţia de maşini şi utilaje agricole. În parcul tehnic deţin maşini de la mai multe mărci, de exemplu de la New Holland am o combină, de la Case un tractor, de la John Deere două tractoare, unul de putere mică, 88 CP, fabricat în Germania, iar celălalt de 198 CP, produs în Statele Unite. Diferenţa de calitate între cele două este în favoarea celui făcut în SUA, care este mai robust şi mai fiabil. Tot de la John Deere am o combină, achiziţionată în 2009. De la Monosem am achiziţionat o semănătoare pentru culturi prăşitoare, iar de la MAT Craiova o semănătoare pe discuri pentru păioase şi o maşină de împrăştiat amendamente, foarte bună din punct de vedere al preţului şi calităţii. Cei de la MAT Craiova au multe utilaje bune, robuste şi nu trebuie să ne fie ruşine că sunt româneşti. Prin proiect am mai achiziţionat pluguri de la Lemken şi Gregoire Besson, un disc etc. În orice caz, în 2009, când am implementat proiectul, am achiziţionat cele mai performante maşini şi utilaje agricole de pe piaţă şi, bineînţeles, potrivite pentru ferma mea. În privinţa investiţiilor, mă gândesc să achiziţionez un uscător. 2011 a fost un an deosebit, pentru că nu a fost nevoie de uscarea cerealelor. Anul viitor vreau să modernizez magazia unde depozitez producţia agricolă, în sensul că voi construi un acoperiş nou. În această toamnă am reuşit să semăn doar 100 ha cu grâu, la celelalte culturi nu am putut însămânţa nimic din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Am vrut să cultiv orz, pentru că are un preţ bun şi a început să fie căutat pentru furaj, nu numai pentru bere. În acest an nu am mai semănat rapiţă din două motive: în primul rând, economic, pentru că nu mai este cea mai rentabilă cultură, aşa cum era înainte, şi în al doilea rând, din cauza secetei. În zona noastră, predomină seceta şi există riscul ca rapiţa să nu treacă peste iarnă, pentru că nu reuşeşte să acumuleze zaharurile de care are nevoie. Cea mai rentabilă cultură consider că este porumbul.”


Picture
_Marin Profir, adminstrator SC Malprod, comuna Grindu, judeţul Ialomiţa

„Exploatăm o suprafaţă totală de 1.000 de hectare, pe care o cultivăm cu grâu, rapiţă, porumb şi floarea-soarelui. În privinţa investiţiilor, dorim să ne mărim parcul de maşini şi utilaje agricole cu un combinator şi o semănătoare. În fermă avem un combinator marca Lemken, iar acum ne dorim unul mai mare, iar la semănătoare vom alege între Horsh şi Lemken. Caracteristicile tehnice care ne interesează sunt puterea pe care o necesită, randamentul, calitatea lucrării pe care o execută etc. Vom demara un proiect pentru construcţia de silozuri cu o capacitate de 3.000 de tone. Vom avea trei celule a câte 1.000 de tone fiecare. În parcul tehnic avem toate utilajele necesare, deţinem patru tractoare marca John Deere, de 100, 110, 125 şi 345 CP, şi o combină John Deere.”


Picture
AF Florea Gheorghe, localitatea Dumbrava, judeţul Prahova

„Lucrăm o suprafaţă de 150 de hectare şi creştem 50 de vaci cu lapte. Începând de anul viitor, dorim să diversificăm activitatea zootehnică, prin achiziţia a 200 de oi din rase specializate pentru producţia de carne. Vrem să investim într-o instalaţie de irigat pentru ferma vegetală, instalaţie care să deservească o suprafaţă de 60 ha. Nu ştim deocamdată ce tip de sistem o să alegem, pe tambur sau cu aripi de ploaie. În privinţa dotării tehnice, avem utilajele necesare, anul trecut în luna noiembrie am achiziţionat un tractor şi mai avem două tractoare româneşti. Cele din urmă încă le mai păstrăm, pentru că nu ştim cum o să evolueze piaţa şi dacă ne vom permite să cumpărăm altele. Ştim că preţurile de valorificare sunt în creştere, însă sunt alţii care produc mai ieftin  decât noi. Se aude că subvenţia pe suprafaţă va fi cu 30-40% mai mică, iar cea de la bovine va fi asemănătoare cu cea de anul trecut. În această toamnă am cultivat grâu şi orz. În asolamentul culturilor nu am avut niciodată rapiţă şi intenţionam să semăn în acest an, însă condiţiile climatice au fost nefavorabile. În zona noastră rapiţa nu a răsărit uniform şi s-ar putea să fie o cultură compromisă. Porumbul a fost cultura cea mai rentabilă în acest an, datorită faptului că s au obţinut producţii_ bune".

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE