REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Consideraţii privind agricultura ecologică (II)

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
DR. ING. FLORIAN NEACŞU, director general adjunct NHR Agropartners România

​Aşa cum precizam în ediţia anterioară a revistei AGRIMEDIA, revenim în materialul următor cu detalii despre lucrările de întreţinere a culturilor, protecţie de încredere pentru culturile în rânduri cu prăşitoarea Einboeck Chop Star cu sistem Row Guard de ghidare de precizie, dar şi lucrările efectuate după recoltat ce pot afecta următoarea recoltă.
Agricultura ecologică (în unele ţări cunoscută ca agricultură organică sau biologică) devine din ce în ce mai mult o alternativă viabilă pentru cei mai curajoşi şi întreprinzători fermieri care aplică metodele specifice acestui tip de agricultură pe suprafeţe mari, unii dintre ei chiar în toată ferma, deşi încă există problema volumului mai mare de muncă şi a preţurilor care să compenseze producţia mai redusă. Totuşi, se poate observa şi în rândul consumatorilor, deşi destul de timid, o tendinţă crescândă spre produse ecologice, mai sănătoase, fără pesticide reziduale şi obţinute cu grijă faţă de mediu. Cererea românilor pentru produsele ecologice este în creştere, aceştia fiind tot mai interesaţi de un stil de viaţă sănătos şi există o piaţă de desfacere din ce în ce mai mare pentru aceste alimente, care aduc producătorilor venituri pe măsura eforturilor lor şi a importanţei acestor produse pentru omenire.

Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologică implică o serie de provocări, uneori greu de surmontat. Stabilirea celor mai potrivite tehnologii de cultură, alegerea maşinilor pentru pregătirea solului şi întreţinerea culturilor, adaptarea rotaţiei culturilor şi analiza oportunităţilor pieţei sunt doar unele dintre ele. Cu siguranţă, o cercetare de specialitate ar putea fi un ajutor real celor interesaţi să facă această schimbare. Ferma trebuie să fie viabilă, să aibă capital de lucru şi o sursă sigură şi durabilă de îngrăşăminte organice, sau un număr de animale corelat cu suprafaţa cultivată în sistem eco, care să asigure îngrăşamintele organice în cantităţile şi la standardele necesare. Gunoiul trebuie lăsat la fermentat pentru ca cea mai mare parte a seminţelor de buruieni să piardă capacitatea de a germina odată împrăştiat pe sol. Rotaţia culturilor trebuie să includă culturi diverse şi în special leguminoase, culturi fixatoare de azot, iar solul să conţină nutrienţii necesari şi să nu ne confruntăm cu buruieni problemă.
Picture
Lucrări de întreţinere

Înainte de însămânţare trebuie făcută o trecere cu un combinator pentru distrugerea buruienilor răsărite, iar imediat după răsărirea culturii de bază se urmăreşte momentul optim pentru a intra cu utilaje care să distrugă buruienile. Se poate folosi o maşină cu degete elastice (pieptene sau rotative), cultivatoare de prăşit sau sape rotative, în funcţie de cultura şi de epoca în care se face intervenţia. Pentru prăşitul de precizie se poate folosi un cultivator cu sistem cu laser pentru ghidare după rândul de plante, iar în cazul în care cultura de bază are o răsărire mai târzie se poate folosi între rândurile de plante o cultură intermediară cu germinaţie mai rapidă, cu scopul de a ghida cultivatorul pe rând. Un astfel de cultivator cu sistem propriu de ghidare este Chop Star cu Row Guard de la Einboeck, care poate face întreţinerea culturilor cu distanţa între rânduri de la 20 la 150 cm.

Picture
Grapa cu degete elastice din figura de mai sus reprezintă o alternativă la controlul chimic al buruienilor, cu şase rânduri de degete elastice de 6-8 mm, pentru prelucrare la 2-5 cm, realizând aerarea solului, spargerea crustei şi reducerea evaporării apei şi restabilirea echilibrului hidric, distrugerea buruienilor în primele faze de vegetaţie (abia răsărite, cu rădăcini la mică adâncime). Sunt dotate cu roţi de sprijin şi  reglare a adâncimii de lucru, au reglare centralizată mecanică sau hidraulică a inclinării degetelor elastice, distanţa între linii 2,5 cm. Maşinile de la 1,5 la 15 m sunt purtate, iar cele de 18-24 m sunt tractate. Toate corespund legislaţiei europene privind transportul pe drumurile publice, încadrându-se în lăţime de maxim 3 m.

O altă maşină interesantă este Einboeck Aerostar Rotation, similară cu o sapă rotativă, dar cu rotoare cu degete din arc. Aceasta combină avantajele grapei cu degete elastice (pieptene) cu cele ale unei prăşitoare cu discuri, realizând o bună combatere a buruienilor, piesele rotitoare smulg buruienile din rădăcină, ajută înfrăţirea şi sfărâmă crustele tari de la suprafaţa solului.

Picture
Reglarea hidraulică a presiunii permite realizarea unei presiuni de la zero, foarte utilă în cazul culturilor sensibile, până la o presiune suficientă pentru smulgerea buruienilor sau spargerea crustei superficiale după o ploaie puternică. Poate funcţiona şi în cazul unor cantităţi mari de reziduuri sau pe sol dificil şi asigură un tratament total pe întreaga lăţime de lucru datorită organelor de lucru montate înclinat. Se poate folosi cu rezultate bune atât la cereale păioase, cât şi la plante prăşitoare.

Picture
Protecţie de încredere pentru culturile în rânduri (prăşitoarea Einboeck Chop Star cu sistem Row Guard cu cameră cu laser) 

Cultivatorul de prăşit cu ghidare automată poate prelucra spaţiul dintre rânduri, preluând o abatere de circa 50 cm. În funcţie de distanţa între rândurile de plante, secţiile de prăşit pot avea unul sau mai multe organe de lucru.

Picture
Sistemul de ghidare cu camera Row Guard poziţionează cultivatorul cu exactitate între rândurile de plante, uşurând munca operatorului şi reducând erorile umane care se pot datora oboselii sau neatenţiei operatorului. Acesta trebuie doar să se concentreze la urmărirea corectă a rândurilor de plante, iar ghidarea este asigurată de sistemul Row Guard de ghidare de precizie. Toate reglajele sunt realizate prin intermediul unui terminal montat în cabina tractorului. Camera urmăreşte rândurile culturii (sau o cultură specială de ghidare, în cazul celor care răsar mai greu), imaginile sunt interpretate de calculatorul din cabină, iar cultivatorul este centrat pe rând cu ajutorul unui cadru hidraulic cu deplasare laterală.

Lucrările după recoltat

Lucrările efectuate după recoltat afectează următoarea recoltă.

Dezmiriştirea este crucială pentru:
​
• Prevenirea evaporării apei din sol
• Combaterea îmburuienării

• Descompunerea resturilor vegetale
• Favorizarea răsăririi 
samulastrei şi a buruienilor
​

Prima trecere 

Imediat după recolatat este importantă o trecere cu un cultivator pentru dezmiriştit, care trebuie să fie reglat la o adâncime de 4-5 cm pentru a sparge crusta şi a reduce evaporarea apei şi pentru a favoriza germinarea seminţelor de buruieni sau din pierderile de la cultura precedentă. De asemenea, cu organele de lucru tip daltă cu aripioare se face prelucrarea superficială a solului pe toată suprafaţa şi tăierea rădăcinilor, combătând eficient creşterea buruienilor. Evitarea compactării solului este, de asemenea, foarte importantă pentru reducerea rezervei de buruieni şi pentru conservarea apei în sol.

Picture
A doua trecere
​

La cea de-a doua trecere cu un utilaj de dezmiriştit adâncimea de lucru trebuie mărită la 10 cm. Se poate folosi tot combinatorul de la prima trecere sau o grapă cu discuri scurtă. Această trecere este crucială pentru crearea condiţiilor pentru descompunerea resturilor vegetale şi pentru distrugerea seminţelor germinate şi a plantelor abia răsărite. Este important să fie prelucrat doar orizontul de sol uscat, deoarece solul umed acoperă porii din sol, care ajută la circulaţia apei. Pentru a îmbunătăţi structura solului este important să se semene o cultură de protecţie în această trecere. Aceasta va asigura o pătură protectoare la suprafaţa solului şi o bancă de nutrienţi pe care cultura de bază de anul viitor îi poate folosi.

Aceste soluţii tehnologice pentru agricultura ecologică sunt testate în mai multe ferme din Europa şi chiar din România şi reprezintă variante de urmat, orice îmbunătăţire fiind binevenită.

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE