REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Controlul calitatii semintelor

15/8/2013

0 Comments

 
Picture
După recoltare, seminţele sunt supuse procesului de uscare şi curăţire fie în punctele de condiţionare ale unităţii producătoare, fie în complexurile specializate ale unităţilor de contractare, condiţionare şi valorificare a producţiei. În cursul acestui proces, ele sunt supuse controlului tehnic de calitate al unităţilor respective în ceea ce priveşte indicii fizici, fiziologici şi de stare sanitară.

După terminarea operaţiilor de condiţionare, valorificarea seminţelor se face pe baza determinării şi a atestării unor indici ai valorii lor culturale, efectuate de către laboratoarele judeţene de controlul seminţelor. În cele ce urmează vom prezenta principalele aspecte ale activităţii controlului tehnic de calitate din cadrul unităţilor specializate pentru condiţionarea seminţelor.

Rolul şi organizarea controlului tehnic de calitate
Pe baza documentelor care însoţesc seminţele primite pentru condiţionare, a analizelor de laborator şi a controalelor efectuate periodic în diverse puncte ale staţiei pe care o deserveşte, controlul tehnic de calitate are sarcina de a asigura menţinerea valorii biologice a seminţelor primite şi de a contribui la îmbunătăţirea celorlalte însuşiri ale acestora în condiţiile unei maxime eficienţe tehnice şi economice, astfel încât să se asigure livrarea către însămânţări a unor seminţe de cea mai bună calitate. Bucurescu N. şi colab. (1992) prezintă faptul că, pentru a realiza acest obiectiv, controlul se bazează pe un personal cu calificare corespunzătoare, un laborator propriu dotat cu aparatură specifică analizelor pe care trebuie să le efectueze, pe sprijinul permanent al conducerii

După recoltare, seminţele sunt supuse procesului de uscare şi curăţire fie în punctele de condiţionare ale unităţii producătoare, fie în complexurile specializate ale unităţilor de contractare, condiţionare şi valorificare a producţiei. În cursul acestui proces, ele sunt supuse controlului tehnic de calitate al unităţilor respective în ceea ce priveşte indicii fizici, fiziologici şi de stare sanitară. unităţii, al inspectoratului pentru calitatea seminţelor şi al altor unităţi similare.

În funcţie de mărimea şi complexitatea staţiei de condiţionare, CTC-ul este condus de către un inginer agronom, ajutat de tehnicieni şi laboranţi cu calificare şi practică în această muncă. Personalul respectiv este instruit şi testat periodic pe linia controlului calitativ al seminţelor şi a protecţiei fitosanitare, fiind autorizat de inspectoratele respective pentru ridicarea de probe, efectuarea de lucrări de combatere a dăunătorilor sau de tratarea seminţelor etc. În perioadele când laboratorul staţiei are o activitate mai redusă, o parte din personalul acestuia lucrează efectiv şi prin rotaţie în laboratoarele pentru controlul seminţelor sau alte unităţi în care au posibilitatea să-şi desăvârşească pregătirea profesională.

Pentru a putea efectua analizele necesare activităţii pe care o desfăşoară, laboratorul din cadrul CTC trebuie dotat corespunzător şi diferenţiat, în funcţie de specificul seminţelor cu care se lucrează. Sondarea loturilor necesită sonde de saci, sonde vieneze, sonde conice, sondă electromagnetică pentru celulele de siloz, dispozitive automate pentru luarea probelor pe flux. Pentru formarea probelor de laborator sunt necesare: godeuri, rigle, linguriţe speciale, precum şi un divizor mecanic sau unul cu deschizături multiple. Punctăm eficienţa deosebită a sondei vieneze la luarea probelor de laborator sau de analiză. Diferitele tipuri de sonde sunt necesare chiar dacă pe fluxul tehnologic sunt instalate dispozitive automate de luarea probelor.

Determinarea umidităţii presupune existenţa în laborator a unor aparate pentru determinarea rapidă, prin metoda electromagnetică, respectiv umidometre electronice. Acolo unde se lucrează cu specii pentru care umidometrele nu pot fi folosite, este necesară o etuvă, un număr corespunzător de fiole de uscare din metal sau de sticlă, metodă puţin folosită la ora actuală.

Fiecare laborator trebuie să aibă un număr de balanţe, de preferinţă balanţe electrice sau semiautomate (combinate). Pentru controlul depozitării seminţelor şi pentru stabilirea condiţiilor de aerare sunt necesare termometre de camere, termometre sondă, psihometre. Laboratoarelor care deservesc staţii de curăţirea seminţelor de ierburi, flori, plante medicinale le poate fi de folos un diafanoscop pentru identificarea seminţelor seci. Pentru determinarea germinaţiei şi a viabilităţii, laboratoarele trebuie dotate cu termostate, iar pentru seminţele de graminee, legume, flori ş.a cu germinatoare şi cu diferite tipuri de vase de germinaţie, de preferinţă de formă pătrată sau dreptunghiulară.

Din dotare nu trebuie să lipsească o colecţie de seminţe şi o mică bibliotecă de specialitate. În colecţie trebuie să se găsească atât seminţele speciilor de plante cultivate, şi în unele cazuri chiar a soiurilor din zonă, cât şi seminţele principalelor specii de buruieni care se pot întâlni ca impurităţi. Din dotare trebuie să facă parte cel puţin sitele pentru determinarea infestării seminţelor cu dăunători: 2,5 R şi 1,5 R, precum şi sitele cu destinaţie specială. Laboratoarele staţiunilor moderne de condiţionare a seminţelor sunt dotate cu maşini mici de curăţire în laborator, echivalentul maşinilor de curăţire din fluxul tehnologic. Există scarificatoare, vânturători, selectoare, trioare.

Gravitatoare, maşini electromagnetice de laborator etc., dotate cu o bogată gamă de elemente active de schimb (site, mantale de trior ş.a.) şi cu multiple posibilităţi de reglare. Cu ajutorul acestor maşini, laboratoarele respective au posibilitatea să stabilească randamentul ce se poate obţine prin curăţirea seminţelor brute. Din sămânţa rezultată la curăţirea în laborator se poate lua apoi o probă reprezentativă pentru determinarea purităţii, probă care rareori poate fi luată corect în cazul seminţelor brute. Combinând cele două rezultate (randament şi puritate) cu rezultatele determinărilor de germinaţie se poate stabili o bază mai echitabilă pentru reglementarea plăţilor între producător şi cumpărător. Minicurăţitoarele sunt capabile să realizeze la acelaşi nivel toate lucrările pe care le poate realiza setul de maşini din producţie. Ele permit însă o gamă mai variată de posibilităţi experimentale atât a maşinilor, cât şi a fluxului tehnologic, ceea ce facilitează alegerea pentru un anumit lot a celei mai potrivite şi economice metode de curăţire în staţie. Cu ele se poate experimenta şi asupra posibilităţilor de recuperare din deşeuri a unor seminţe valoroase. Unele maşini de laborator pot fi folosite direct pentru curăţirea unor loturi mici de seminţe scumpe, cum sunt acelea de legume, flori, plante medicinale sau cele din cadrul unor lucrări de ameliorare sau diferite alte cercetări.

Sarcinile laboratoarelor CTC
În vederea realizării sarcinilor pentru care au fost create, laboratoarele, personalul acestora, în funcţie de calificare şi autorizare, efectuează următoarele lucrări: la intrarea seminţelor în staţii, verifică actele de calitate care le însoţesc şi organizează păstrarea acestora; ridică probe din seminţele brute intrate în staţii şi execută analiza acestora; întocmeşte mostre-etalon pentru sortarea porumbului ştiuleţi şi supraveghează sortarea; execută analizele necesare stabilirii fluxului tehnologic de condiţionare şi participă la stabilirea schemei de condiţionare a loturilor respective; stabileşte temperatura, înălţimea stratului, durata şi alte elemente necesare aerării active sau uscării artificiale a seminţelor şi ştiuleţilor de porumb; execută analizele necesare verificării modului cum funcţionează maşinile (atât la sămânţa condiţionată, cât şi la deşeuri) şi completează etichetele sacilor şi ale lotului; verifică modul cum se efectuează ambalarea, depozitarea, păstrarea şi circulaţia seminţelor; eliberează documente de calitate pentru seminţele livrate; ridică probele necesare efectuării analizelor în laboratorul oficial sau alte laboratoare; participă la ridicarea probelor de către alte persoane împuternicite în acest scop (pentru export, de exemplu); supraveghează lucrările de curăţire, dezinfecţie şi dezinsecţie a utilajelor, a spaţiilor de condiţionare şi depozitare, a terenurilor împrejmuitoare. De o deosebită importanţă este controlul tehnic de calitate pe fluxul tehnologic.

După stabilirea în laborator a parametrilor necesari pentru echiparea şi reglarea utilajelor în vederea condiţionării, se verifică dacă aceştia sunt realizaţi corespunzător. În timpul condiţionării, se ridică probe şi se verifică în special puritatea seminţelor la utilajele-cheie (condiţionare fină, triorare, gravitator etc.), dându-se o importanţă mare modului cum au fost eliminate seminţele străine. Loturile găsite necorespunzătoare se recondiţionează, iar la maşini se fac corecţiile necesare pentru îmbunătăţirea rezultatelor. La trifoliene se verifică prezenţa cuscutei la intervale cât mai dese (dacă este posibil, sac cu sac), apoi la întregul lot, înainte ca acesta să fie supus controlului şi plombării ca „liber” de cuscută de către organele oficiale. În toate cazurile, se determină procentul de seminţe corespunzătoare trecute în subproduse şi când acesta depăşeşte limita admisă, pe lângă corectarea funcţionării maşinilor, se dispune recuperarea lor pentru însămânţări sau consum.

Verificarea actelor de calitate
La intrarea seminţelor brute provenite din contractare se verifică existenţa actului de certificare în câmp pentru soiul şi categoria biologică respectivă (act de garantare a autenticităţii pentru categoriile biologice superioare; certificat de valoare biologică pentru seminţele livrate de fermele specializate, certificat de puritate biologică pentru reînmulţirea unor seminţe pe bază de contract cu parteneri externi). La fiecare transport se verifică adeverinţa eliberată de unitatea furnizoare pe baza actului de certificare. Pentru seminţele primite în stare condiţionată se cere certificatul de calitate eliberat de furnizor pe baza actului de certificare în câmp şi a buletinului de analiză al IJCSMS pentru valoarea culturală, iar la fiecare transport, adeverinţa însoţitoare. Toate actele de calitate care însoţesc seminţele primite se păstrează în laboratorul CTC.

Victor VĂTĂMANU
revista, agricultura, vegetal, tehnologie, controlul calitatii semintelor
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE