REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Corelarea informațiilor din fermă cu ajutorul instrumentelor digitale

20/1/2022

0 Comments

 
Picture
​În ultimul timp, pe piața agricolă de profil sunt din ce în ce mai multe firme care oferă produse de agricultură digitală. Această ofertă cuprinzătoare vine ca urmare a nevoii fermierilor de a eficientiza activitățile din cadrul exploatațiilor și, în esență, pentru a deveni competitivi.
„Misiunea noastră este să ajutăm fermierii și companiile din sectorul agroalimentar să producă mâncare sănătoasă într-un mod durabil. Acest lucru îl facem oferind soluții de software de agricultură digitală. Beneficiile pe care instrumentele digitale le aduc actorilor implicați în lanțul agroalimentar, pornind de la fermieri, traderi, procesatori și până la retaileri, sunt deosebit de importante”, a afirmat Mircea Drăghici, director general Agrivi România, în cadrul panelului de agricultură din cadrul Summit-ului „Building the post-pandemic world”, organizat la sfârșitul anului trecut de Institutul Național de Statistică.
Agrivi este o companie de software din Croația cu sediu în Londra și birouri în diverse țări, precum România și Polonia. Activitatea sa este la nivel global, având clienți din peste 100 de țări.
„Clienții noștri sunt de la fermieri mici până la corporații mari, ce fac parte din întregul lanț agroalimentar. Avem o experiență globală și destul de diversificată în domeniu. De exemplu, lucrăm cu Ministerul Agriculturii din Croația și BNP Paribas în Polonia.”
Pentru agricultori produsele oferite de companie diferă în funcție de dimensiunea exploatațiilor, însă un beneficiu comun al acestora este centralizarea datelor care permit obținerea unei imagini mai clare asupra afacerii.
„Fermierii lucrează cu multe soluții sau produse tehnologice, fiecare dintre ele foarte bune pe bucata pe care o adresează, numai că valoarea adăugată foarte mare apare atunci când reușim să corelam toate aceste informații, fie că vorbim de imagini satelitare sau de informații primite de la stațiile meteo, de la senzorii de sol sau datele pe care le introducem despre activitățile pe care le facem în teren, precum utilajele cu care s-a lucrat, forța de muncă care a fost folosită sau produsele care au fost aplicate. Toate aceste informații încep să capete o adevărată valoare adăugată în momentul în care ele sunt corelate și dacă reușim să strângem toate aceste informații într-un singur loc atunci putem să luăm deciziile cele mai bune. Noi asta oferim. Agrivi este o platformă centrală în care ținem evidența tuturor informațiilor, atât agronomice, cât și economice.”

Produse digitale utile în fermă
Unul dintre produsele companiei este Agrivi 360 Farm Insights, un software pentru gestionarea fermei ușor de utilizat, conceput pentru a sprijini fermierii în luarea unor decizii agronomice precise, bazate pe informații în timp real din teren și pentru simplificarea administrării fermei. Agrivi 360 Farm Enterprise este un software de gestionare a fermelor mari, care permite companiilor mari din sectorul agroindustrial să controleze operațiunile agricole complexe, să ia decizii bazate pe date concrete, să optimizeze costurile și să îmbunătățească randamentele bazate pe informații în timp real și să analizeze situația din teren.
Pentru producătorii de inputuri și companiile de consultanță de specialitate este produsul Agrivi 360 Farm Advisory, un software premium de consultanță agronomică pentru furnizarea de recomandări bazate pe date concrete și informații în timp real.
Pentru asociațiile profesionale de fermieri interesate de aprovizionare inputuri, recomandări agronomice și marketing pentru recoltă se recomandă produsul Agrivi 360 Agriculture Supply Chain. Acesta conține un software puternic de gestionare a lanțului de aprovizionare agricol, conceput special pentru a sprijini companiile alimentare în crearea unui lanț de aprovizionare durabil și eficient, care utilizează funcțiile de gestionare a aprovizionării culturilor, agricultură contractuală și funcții de gestionare a cultivatorilor pentru a asigura o calitate superioară, durabilitate și trasabilitate.

Avantaje
„Beneficiile obținute prin implementarea soluțiilor de agricultură digitală fac referire la eficiența modului în care producem mâncarea, la calitatea acesteia, siguranța alimentară, predictibilitate, dar și transparență sau sustenabilitate”, a spus Drăghici.
„La nivelul fermelor soluțiile de agricultură digitală permit comunicarea între fermieri, schimbul de bune practici sau un bun management al riscului. Din punct de vedere economic, eficiența la nivelul fermei se poate obține analizând toate datele pe care le avem la dispoziție. De exemplu, putem analiza productivitatea la nivelul fiecărei parcele, în funcție de un anumit tip de cultură sau tehnologie. Putem să avem indicatori de performanță financiară.
Un alt beneficiu este calitatea producției agricole. Agricultura digitală ajută fermierii să urmărească în timp real toate activitățile agricole pe care le desfășoară. Instrumentele digitale permit obținerea unei trasabilități. Putem vedea cum a fost obținut un produs, din momentul în care cultura a fost înființată și până a fost recoltată, ce substanțe de protecție au fost folosite, câtă forță de muncă a fost necesară, care au fost consumurile de utilaje, motorina, etc.
În privința predictibilității, consider că este necesar să anticipăm ce se întâmplă cu producția agricolă și să monitorizăm în timp real ce se întâmplă în teren. Putem folosi imagini din satelit care arată stadiul culturilor agricole și putem obține date meteo și prognoze ca să gestionăm cât mai bine planurile la nivel de fermă.
Un alt avantaj pentru fermieri este predictibilitatea financiară oferită de produsele din sfera agriculturii digitale. Cu ajutorul acestora poți să îți planifici producția, după care să compari rezultatele, poți să analizezi costurile și să iei deciziile care îți permit să optimizezi activitățile din fermă.”
Alte beneficii amintite de directorul general al Agrivi au fost transparența și sustenabilitatea obținute cu ajutorul agriculturii digitale.
Nu în ultimul rând, Drăghici a vorbit despre două studii de caz a căror activitate a fost eficientizată cu ajutorul produsele digitale oferite de companie. Unul dintre aceste cazuri se referă la un producător de mâncare pentru bebeluși care a dorit să impună un standard de calitate ridicat astfel încât le-a recomandat celor care furnizează materia primă, respectiv producătorii, să folosească o soluție digitală pentru a obține un istoric foarte clar asupra modului în care a fost realizată producția. „Cu ajutorul produsului digital se poate urmări cum a fost obținută recolta, se pot face schimburi de bune practici, recomandări și în general este o situație de win-win pentru că fermierii pot să beneficieze de aceste sfaturi, au garanția desfacerii producției, iar beneficiarul final, respectiv bebelușii, au parte de mâncare de foarte bună calitate.”

Al doilea caz este al unui producător de porumb dulce care pentru a obține o calitate cât mai mare a produsului este nevoit să îl ambaleze într-un timp foarte scurt, de numai 4 ore din momentul recoltării. „Controlul calității se face abia după acest proces, iar dacă în urma acestuia se constată că sunt anumite cantități de substanțe peste limitele admise, atunci întregul lot de produse se distruge și astfel se ajunge la o pierdere financiară foarte mare. Folosind o soluție de agricultură digitală se poate urmări foarte bine și gestiona terenurile cultivate, se poate determina momentul optim de recoltare și respecta bunele practici agricole pentru a menține calitatea producției și controlul substanțelor fitosanitare aplicate”, a susținut Mircea Drăghici, director general Agrivi România.

Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE