REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Coronavirus, preţuri şi pieţe

1/4/2020

0 Comments

 
Picture
Coronavirus, preţuri şi pieţe

În contextul acestei crize, zeci de mici producători de seminţe din asociaţia Eco Ruralis au organizat o distribuţie gratuită de seminţe, de care a beneficiat un număr total de 3.035 de familii de ţărani din România şi Republica Moldova. Micii producători de seminţe au contribuit la această distribuţie, care a cuprins 38 de specii şi 106 varietăţi, în principal de legume şi leguminoase, dar şi plante aromatice şi plante companion. Această acţiune vine ca un sprijin pentru micii producători în sezonul de însămânţare de primăvară, mai ales în noile condiţii de restricţie impuse de pandemia de coronavirus. Autonomia, diversitatea şi rezilienţa modelului de producţie au o importanţă vitală în asigurarea producţiei de hrană sănătoasă, în general, dar mai ales în condiţii de criză.

În această perioadă dificilă, unele state recurg la măsuri de limitare sau interzicere a exporturilor pentru diferite produse, ceea ce face cu atât mai fragilă situaţia fermierilor. Trebuie să ne orientăm imediat către producătorii locali, să susţinem producţia şi economia locale, nu doar pentru că produc hrană mai nutritivă şi mai sănătoasă, dar şi pentru că nu trebuie ca această pandemie să ducă la o criză alimentară.

Mai multe voci solicită Guvernului măsuri pentru a stopa şi pedepsi orice iniţiative de speculă, în special la alimente şi medicamente, şi propun îngheţarea temporară a preţurilor, dar nu la valoarea lor de astăzi, ci la media preţurilor din ultimele 3 luni. Tot mai mulţi clienţi reclamă creşterea preţurilor la alimente, aşa că unele hipermarketuri iau măsuri. Un lanţ de magazine plafonează preţurile la aproximativ 500 de produse în perioada stării de urgenţă. Ar putea urma şi altele. Stocurile sunt suficiente, dau asigurări reprezentanţii marilor reţele comerciale. Cele mai mari probleme pot apărea însă la achiziţia produselor din import, mai ales la mărfurile care vin din ţări puternic afectate de pandemia de coronavirus, ca Italia, Spania şi Franţa. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune însă că situaţia de criză poate fi în avantajul producătorilor români. Între timp, micii producători agricoli reclamă că nu mai au cui să vândă marfa. Pieţele şi-au redus programul de funcţionare. Nici clienţii nu mai sunt la fel de mulţi din cauza restricţiilor de circulaţie. Agricultorii cer statului să înfiinţeze centre de colectare în sate. Astfel, ar putea livra supermarketurilor cantităţile mari de produse de care au nevoie. O altă problemă care apare în relaţia micilor producători agricoli cu marile lanţuri de magazine este că părţile nu se înţeleg mereu în ceea ce priveşte preţul şi condiţiile de ambalare şi sortare, mai ales la fructe şi legume.

Pe de altă parte, atât micii producători din România, cât şi din Europa se confruntă acum cu mari obstacole în producţie şi în distribuţia alimentară. În multe state din Europa - Italia, Spania, Franţa, Belgia - se închid pieţele locale, generând conflicte şi dezbateri intense pe această temă. Fermierii sunt recunoscători că în România, deocamdată, Guvernul a permis ca pieţele să funcţioneze în continuare, în condiţii de siguranţă adaptate pandemiei de coronavirus. Avem nevoie de sprijinul autorităţilor în continuare astfel încât producătorii să poată continua să vină în pieţe şi să vândă în condiţii de siguranţă, atât pentru ei, cât şi pentru consumatori. De asemenea, pieţele publice sunt principala modalitate de desfacere directă a produselor de la micii producători. Pieţele publice sunt importante şi pentru consumatori, în special pentru cei din categoriile vulnerabile, pentru că asigură hrană la preţuri corecte, în special în acest context de criză, când specula face ravagii pe piaţa alimentară industrială. Lanţurile alimentare scurte şi economia locală nu doar asigură hrană proaspătă şi sănătoasă, dar reprezintă şi soluţia la această criză, care se anunţă a fi una prelungită.

Având în vedere capacitatea imensă a producătorilor români de a hrăni consumatorii, dar şi expunerea lor la pandemia de coronavirus, politicile publice şi acţiunea publică trebuie acum să se concentreze pe sprijinirea acestora, precum şi pentru sprijinirea consumatorilor săraci din zonele urbane, din categoriile vulnerabile pentru a combate consecinţele crizei.

Să nu uităm că mâncarea şi sănătatea sunt drepturi fundamentale ale omului.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE