REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cost redus la depozitare - avantaj la comercializare

15/2/2021

0 Comments

 
Picture
Silobag este o tehnologie simplă şi accesibilă pentru depozitarea producţiei agricole şi a furajelor. Cu ajutorul acesteia se obţin diverse avantaje precum minimizarea pierderilor, eficientizarea lucrării de recoltat, menţinerea calităţii producţiei, alegerea momentului de vânzare şi multe altele. În cadrul evenimentului organizat luna trecută de firma Grain Bags România, trei reprezentanţi ai mediului agricol românesc au vorbit despre experienţa lor cu privire la utilizarea silobag-urilor.
Lucian Buzdugan, supervizor la Grup Aldahra-Agricost Insula Mare a Brăilei, a fost promotorul utilizării silobag-urilor în România. Domnia sa a povestit cât de repede a fost adoptat acest sistem în lume, pornind de la o iniţiativă a unei asociaţii de producători de plastic din Argentina. „În anul 1994, în Argentina s-a folosit pentru prima dată sistemul stocării producţiei în saci de plastic, iar rezultate au fost foarte bune deoarece astfel are loc o depozitare controlată, spre deosebire de sistemul clasic, în magazii, unde atmosfera este necontrolată. În anul 2004 a început producţia de silobag-uri şi în 2007 în lume se stocau astfel 35 milioane de tone de cereale. În perioada respectivă am făcut o vizită în Argentina şi am văzut că toate fermele aveau producţia stocată în silobag-uri. La început când am folosit această tehnologie eram reticent, însă acum pot să spun că nicăieri nu se păstrează mai bine decât într-un sac de plastic închis ermetic: seminţele de cereale, care sunt organisme vii, consumă oxigenul şi elimină dioxidul de carbon care împreună cu azotul devine un conservant. Un mare beneficiu este că putem stoca atât boabe uscate, cât şi umede, până la un anumit nivel şi pe o perioadă determinată.“ Potrivit lui Buzdugan, un alt avantaj al sistemului, pe lângă cel al faptului că producţia îşi păstrează nealterată calitatea, este rapiditatea procesului de recoltare, care nu mai este limitat de capacitatea de transport sau de uscare a recoltei. „Înainte, în Insula Mare a Brăilei recoltam, duceam totul în fermă şi depozitam liber, pe pământ, iar pierderile erau enorme. De când avem silobagurile toată producţia este depozitată în ele. Combina nu stă un minut. Asta înseamnă să recoltezi în timpul optim şi să eviţi riscul ca boabele să încolţească sau să se scuture, iar combina lucrează la întreaga capacitate. Înainte o combină recolta 50-100 tone per zi, iar astăzi 400 t/zi. Totodată, depozitarea o facem pe categorii, în funcţie de calitate, umiditate etc. De asemenea, este o soluţie salvatoare în cazul în care nu reuşeşti să recoltezi porumbul la timp şi producţia are umiditate mare, de 19-21% şi trebuie să o usuci.

Dar dacă eu recoltez câteva mii de tone şi uscătorul are o capacitate de 50 t/h, nu pot face faţă situaţiei şi se strică porumbul. Dar, având silobag-uri, am o soluţie salvatoare.“ Lucian Buzdugan a precizat că în tehnologie este prevăzută şi depozitarea în silobag-uri: „Aşa cum fiecare dintre noi are în tehnologie semănatul, erbicidarea, tratamentele, recoltatul, noi avem inclusă în tehnologie şi depozitarea în silobag“. Referitor la costuri, Buzdugan a susţinut că investiţia în silobag-uri se justifică economic, fiind rentabilă inclusiv pentru fermierii care lucrează suprafeţe medii şi care nu pot susţine financiar construcţia de silozuri.

„Am făcut un calcul şi la o suprafaţă de 500 ha, de pe care se obţine o producţie totală de 2.500 de tone, investiţia în ambele utilaje necesare pentru încărcarea şi descărcarea sacilor se ridică la circa 40.000 de euro, rezultând un cost de 1,6 euro/t. Adăugând şi preţul sacilor, se ajunge la un cost între 2,5 şi 3,5 euro/t. Dacă stai să calculezi toate avantajele tehnologiei, îţi dai seama că este câştig.“


O ultimă recomandare făcută de Buzdugan a fost cu privire la alegerea locului de amplasare a sacilor, acesta trebuind să fie bine drenat, la un nivel mai ridicat, pentru a se asigura scurgerea apei şi eventual făcut un şanţ în jurul platformei pentru o mai mare siguranţă. De asemenea, aşezarea sacilor trebuie să fie făcută în baterii de câte doi deoarece „nu poţi avea o recoltă de aceeaşi calitate şi astfel poţi avea un acces mult mai facil“.

Libertatea de a alege momentul de vânzare

O altă opinie, de această dată venită din partea unui procesator, a fost cea a lui Ionel Apostu, director al diviziei Silozuri în cadrul Prutul SA. „Aş putea spune că soluţia de depozitare în silobaguri este o ameninţare pentru noi, însă o vedem şi ca o oportunitate deoarece ne putem creşte capacitatea de stocare şi să optimizăm costul. Noi am depozitat floarea-soarelui în zona Filiaşi şi, pe lângă celelalte avantaje pe care tehnologia le asigură, precum viteza mare de recoltare, eu aş sublinia şi pierderile mici de depozitare. Dacă la silobag pierderea din depozit este de 0,1%, la un siloz cu sau fără aerare, din cauza fluxurilor tehnologice, pierderile sunt între 1 şi 1,5%. Mai mult, dacă în silobag recolta este depozitată la un cost mic, între 2,5 şi 3,5 euro/t, eu vă spun din experienţă ca la un siloz cu rulaj de 150% capacitate, costul total nu scade sub 10 euro/t. Aşadar, acesta este încă un mare avantaj pentru fermier.“ Apostu i-a îndemnat pe fermieri să încerce tehnologia cu atât mai mult cu cât firma Grain Bags oferă servicii de închiriere a utilajelor necesare pentru încărcarea/descărcarea sacilor.

​Reprezentantul Prutul SA a mai precizat că un alt mare beneficiu este libertatea în alegerea momentului de vânzare a recoltelor. „Am întâlnit fermieri care se concentrau pe pierderile din câmp - cele înregistrate de combină, de 1%, sau pe sporurile asigurate de diferite tehnologii, ce variau între 2 şi 10%, şi nu se concentrau pe alegerea momentului de vânzare. Anul acesta, la floarea-soarelui a fost o creştere de preţ de până la 100%. Consider că tehnologia silobag, pe lângă gestionarea costurilor, permite fermierilor să aleagă 
corect momentul de valorificare, în funcţie de evoluţia pieţei.“

O soluţie eficientă şi pentru păstrarea furajelor 

Un alt fermier care a dorit să vorbească despre soluţia de depozitare în silobag a fost Alexandru Baciu, administrator al Transliberta, care lucrează 2.000 ha şi deţine o fermă zootehnică în judeţul Călăraşi.

El a vorbit, în principal, despre avantajul tehnologiei de a păstra nealterată calitatea furajelor folosite în hrana animalelor. „Sistemul silobag m-a ajutat enorm în procesul de furajare a vacii de lapte. Cu ajutorul acestuia am reuşit să depozitez porumbul zdrobit sau crimpingul, care este unul dintre cele mai complexe produse, având cel mai înalt grad de asimilare. Atunci când îl adaugi în furajarea vacilor eşti sigur că procentul de digestie este 99% şi astfel nu mai există pierderi. Porumbul îl recoltăm din câmp la umiditate mare, de 30%, şi îl trecem printr-o instalaţie care îl zdrobeşte, apoi îl punem în silobag. Dacă respecţi paşii tehnologici, produsul se păstrează excelent, chiar şi neinoculat, o perioadă mai mare de un an. Platforma pentru silobaguri este din nisip şi pietriş şi, în acest mod, pot descărca uşor sacii, chiar şi atunci când plouă.“ 
Narcis Ranghiuc, director general al Grain Bags, firma care comercializează sistemul de silobag în România, a precizat că tehnologia oferă beneficii atât pentru fermierii din cultura mare, cât şi pentru cei din domeniul zootehnic.

Totodată, firma se angajează să ofere expertiză, posibilităţi de închiriere/comercializare a utilajelor necesare, precum şi livrarea sacilor în maximum 72 de ore de la momentul efectuării comenzii.


Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE