REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Credite de investitii cu granturi UE

21/1/2013

0 Comments

 
Picture
La sfârşitul anului trecut, în cadrul unui eveniment care a avut ca temă de dezbatere „Soluţii de finanţare competitive în agricultură”, firma Tractebel Engineering a susţinut o prezentare despre programul RoSEFF pe care îl operează în România.

Picture
RoSEFF (Facilitate de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România) este un program de finanţare în valoare de 60 de milioane de euro, care se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi asociaţiilor de locatari pentru investiţii în eficienţă energetică şi în soluţii tehnice ce promovează energia regenerabilă. În acest program, principalele părţi implicate sunt Uniunea Europeană,

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi instituţiile financiare participante, respectiv Banca Comercială Română (BCR), BRD - Groupe Societe Generale şi Banca Transilvania (BT). Uniunea Europeană este principalul sponsor pentru RoSEFF, aceasta acordând o sumă nerambursabilă pentru operarea facilităţii de finanţare şi plătind stimulente (granturi UE) pentru IMM-urile ce investesc în eficienţă energetică şi în energie regenerabilă. BERD acordă împrumuturi în valoare totală de 60 de milioane de euro Instituţiilor Financiare Participante din România, care vor acorda credite clienţilor lor care investesc în eficienţă energetică şi în energie regenerabilă.

Instituţiile Financiare Participante (IFP) sunt băncile din România, care împrumută o parte din cele 60 de milioane de euro alocate de BERD IMM-urilor care investesc în energia durabilă. BCR şi BRD au alocate câte 20 de milioane de euro din totalul fondului disponibil pentru programul RoSEFF, iar Banca Transilvania are alocate 10 milioane de euro. Alte instituţii bancare participante se vor alătura în curând.Pentru investiţii complexe, creditelede investiţii RoSEFF sunt de până la 1 milion de euro de la Instituţiile Financiare Participante, iar granturile de la UE sunt de până la 150.000 de euro, în funcţie de valoarea împrumutată.

Pentru investiţii mici şi simple, cumar fi achiziţia echipamentelor inculse în Lista Măsurilor şi Echipamentelor Eligibile (LEME), împrumutul RoSEFF este de până la 250.000 de euro, iar grantul UE pentru implementarea unei măsuri este de 10% din costurile eligibile şi de 15% în cazul implementării a două sau mai multor măsuri. Mark Velody, project manager al Tractebel Engineering, a afirmat că firma pe care o reprezintă manageriază programul RoSEFF şi oferă consultanţă tehnică gratuită IMM-lor din sectorul privat pentru a beneficia de împrumuturi şi granturi UE. Conform legilor UE, IMM-urile din sectorul privat sunt definite ca fiind instituţii cu un număr de angajaţi mai mic de 250 şi o cifră de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro sau active mai mici de 43 de milioane de euro.

„Oferim finanţare prin bănci locale pentru investiţii în energie şi energie regenerabilă. IMM-urile care investesc prin intermediul unui împrumut RoSEFF de până la 250.000 de euro în tehnologiile ce apar pe Lista Măsurilor şi Echipamentelor Eligibile (LEME) sunt automat eligibile să beneficieze de un grant UE”, a precizat dl Velody. În această listă este inclusă o gamă variată de echipamente, pornind de la tractoare agricole, echipamente electrice, compresoare, sisteme solare de apă caldă, cazane pe biomasă, sisteme cu biogaz, izolarea cu polistiren, panouri sandwich, pompe de căldură, cazane, arzătoare, sisteme de cogenerare etc.

„Tractoarele din această listă sunt performante, eficiente din punct de vedere energetic, având un consum redus de combustibil, mai mic de 250 g/kW. Producătorii incluşi sunt John Deere, Case IH, Claas, Massey Ferguson, New Holland, Valtra, Steyr, Deutz, Fendt şi McCormick. Dacă doreşti să achiziţionezi un tractor care este inclus în Lista Măsurilor şi Echipamentelor Eligibile (LEME) de la UE primeşti un grant de 10% din costurile eligibile, iar dacă aplici pentru mai multe investiţii, grantul UE urcă la 15%. Deocamdată, în lista LEME nu se regăsesc sistemele de irigaţii, încercăm să le includem, dar mai întâi trebuie să analizăm detaliile tehnice care să demonstreze eficienţa lor energetică”, a afirmat dl Velody.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE