REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Creşte cererea (şi oferta) de tomate cherry pe piaţa românească

15/4/2021

0 Comments

 
Picture
La nivel european, precum şi pe piaţa noastră, cererea de tomate din varietăţi cu fructe mici are o tendinţă clară de creştere. Şi mai accentuată decât până acum. Acest lucru se vede şi în preţ, mai ales pe piaţa occidentală, unde, conform unui mare producător belgian, de exemplu, tariful s-a dublat din februarie şi până acum, atingând 1,8- 2 euro/kg (în parte şi pe fondul vremii nefavorabile care a afectat solariile spaniolilor).
La noi, dacă în urmă cu câţiva ani (nu mai mult de 5, spun producătorii de tomate specialităţi) românii cereau predominant roşii rotunde de circa 150 g, acum foarte mulţi se orientează către cele de tip cherry sau cocktail. Culoarea preferată: roşie, într-o majoritate covârşitoare. În două mari sere specializate pe tomate se confirmă această tendinţă.

Şi chiar mai mult decât atât, ambele producătoare (fiindcă este vorba de două doamne manager) au planuri de extindere a suprafeţei de producţie cu tomate din aceste categorii. „Şi la nivelul micilor producători a crescut cererea pentru aceste tomate datorită nu doar gustului, ci şi a rezistenţei mai bune la factorii de mediu“, spune Costel Vînătoru, şeful laboratorului de amelioarare de la SCDL Buzău.

Silvia Răileanu, care conduce Serele SupeR din Biled, judeţul Timiş, crede că anul acesta cererea va fi şi mai mare decât anul trecut. „Retailerii nu mai pot spune că nu au de unde să achiziţioneze roşii din România. Acum ei au mai puţină marfă din Europa, dar foarte multă din Turcia, chiar şi la produse care tradiţional veneau din Olanda, de exemplu. Preţurile sunt crescute pentru că este puţină roşie pe piaţă, cu sincope în aprovizionare pe perioada iernii. Oricum primăvara creşte cererea la noi, tendinţă care este de mai mulţi ani. Dar, pentru că nu sunt suficiente sere la noi, consumatorii români încă nu s-au obişnuit să caute tomate româneşti toamna sau primăvara“, precizează producătoarea din Timişoara.

În sera de la Biled sunt cultivate numai tomate specialităţi. Doar în primul an au avut roşii clasice, rotunde. Dar gustul nu a convins, plus că nici preţul oferit de 
către retaileri nu era mulţumitor. De la schimbarea sortimentului, de 3-4 ani, s-au plantat cu predilecţie tomate cherry rotunde, de culoare roşie, în proporţie de 95%. Restul este acoperit de cele de culoare galbenă sau aşa zise negre, pentru a oferi noi produse, în combinaţii de culori. Foarte puţine merg într-o singură culoare, la câteva magazine mici cu produse mai speciale. „Consumatorii s-au obişnuit mai repede cu tomatele de dimensiuni mai mici, pe ciorchine, pentru că sunt mai gustoase“, spune Silvia Răileanu, dar rămân fideli culorii consacrate. Iar asocierea denumirii fructului de tomată din limba română cu culoarea roşie are o foarte mare contribuţie în alegerea pe care o fac clienţii noştri. Alte culori sunt considerate „suspecte“ pentru unii dintre ei.

În opinia ei, lipsa de producători mari locali, care să asigure continuitatea unor contracte, este cea mai mare problemă pentru piaţa românească. Se consideră un jucător mic, care poate acoperi 
nevoia de surplus a marilor magazine, întrucât cererea este foarte mare în materie de tomate, şi mai nou de tomate mici.

În consecinţă, la Biled se mai construieşte o seră de 3 hectare în care se vor cultiva, de asemenea, doar tomate specialităţi, păstrând deocamdată proporţia între culori. O altă piedică în dezvoltarea acestui model de complex de sere sunt şi lipsa oamenilor cu pregătire de specialitate care să supravegheze producţia şi a unei mici echipe de lucrători experimentaţi. De aceea încă foloseşte consultanţi străini. Şi la Cluj se produc roşii cherry bio într-o seră de un hectar. 

Alina Nedeluş, managerul afacerii Bioculture, a plantat chiar de 
la început numai specialităţi: cherry rotunde, prunişoară şi anul acesta cocktail. Culoarea predominantă - roşie. În anii anteriori a încercat negre, galbene, portocalii, dar românii sunt retincenţi la roşia care nu este roşie.

„În ultimii 3 ani interesul pentru cherry a crescut foarte mult pentru că această roşie are gust. Chiar şi mixurile, care iniţial îţi iau ochii, se vând în cantităţi foarte mici. Mai avem de lucru aici, mai ales că aceste tomate mici şi colorate, ambalate frumos, au devenit parte din gustările copiilor în şcolile din Europa, explică ea. La nivel zonal, mai are contracte cu băcăniile care vând bio sau alte produse tradiţionale, dar cantităţile livrate către acestea sunt reduse.

Referitor la prezenţa tomatelor (a produselor româneşti în general) în marile magazine, Alina Nedeluş crede că, dacă „Legea 51%“ nu a fost privită cu ochi buni de 
către cei de la Bruxelles, am putea folosi alte pârghii, ca de exemplu amprenta de carbon. Cu toate acestea, are cuvinte de apreciere la adresa unor mari retaileri care au făcut campanii pentru consumul de produse sănătoase, iar tomatele au fost printre cele mai căutate.

Şi pentru că nu poate produce pe măsura cererii, va extinde şi ea suprafaţa, păstrând sortimentul de specialităţi. Unele soiuri autohtone sunt chiar de la centrul de la Buzău.

„Cred că a fost şi o perioadă în care mulţi oameni au conştientizat valoarea hranei sănătoase, produsă local. Şi gustul devine din ce în ce mai important, practic putem spune că asistăm la o revenire a cererii pentru produse (tomate) cu gust“, a adăugat producătoarea din Cluj.

Roxana DRĂGHICI
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE