REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Crește consumul de fructe proaspete și scade cererea pentru cele procesate

20/1/2022

0 Comments

 
Picture
Până în anul 2031, cererea de produse proaspete din UE se așteaptă să crească, determinată de o conștientizare tot mai mare a consumatorilor cu privire la beneficiile adoptării unei diete bogate în fructe și legume, precum și de inițiativele publice de promovare a consumului acestora. Sunt însă diferențe mari între sectoarele horticole și între țări.
​Conform datelor din Raportul UE pentru următorii 10 ani, producția totală de mere până în 2031 va fi tot în jur de 11,1, milioane tone, iar pentru sezonul următor este apreciată la 11.619 tone în UE 27, cu 5% mai mare decât media ultimilor 5 ani. Scăderea suprafețelor este compensată de creșterea randamentelor pe unitatea de suprafață, de introducerea varietăților de pomi fructiferi cu înălțimi reduse și mai productivi, precum și de schimbări în managementul fermelor. Este proiectat ca până în 2031 circa 7,6 milioane tone mere să fie destinate consumului proaspăt, iar restul procesării.
În ce privește consumul de mere proaspete pe cap de locuitor din UE, se așteaptă să fie de 15 kg/an (un +0,6% pe an), determinat de introducerea de soiuri care reflectă mai bine preferințele consumatorilor, în special în Polonia (în acest moment varietățile dominante sunt Golden delicious și Gala, vezi grafic). Trebuie punctat că mărul își va mai pierde totuși din competitivitate din cauza produselor mai la modă, cum ar fi fructele tropicale și fructele de pădure. (DG agri dashboard – Apples).
Picture
Picture
​Consumul de produse procesate
Tot în scădere ușoară se pare că va fi și consumul de fructe și legume procesate, cu precădere în sectorul de sucuri, care reprezintă cea mai mare parte. Pe de altă parte se prevăd creșteri la compoturi (în special cele fără adosuri de zahăr sau cele organice) și cidru.
Producția de mere procesate este prevăzut să crească în Franța, Italia și Polonia, cu procente cuprinse între 0,5 și 1,2%. În alte țări europene însă, volumul de procesate din mere se apreciază că se va reduce până la 150.000 tone în acest deceniu.
La nivel de consumatori, unul dintre motivele principale ale scăderii cererii pentru procesate din fructe este faptul că produsele ”tradiționale” (sau după ”rețete tradiționale”) sunt din ce în ce mai puțin atractive, precum și preocuparea pentru sănătate și produse mai sigure, mai curate.
La acestea se adaugă dorința de a consuma produse proaspete, de proveniență locală, sucuri obținute prin presare la rece, sau alte produse inovative.
Picture
​Se pare că ponderea de nectarine sau piersici în ”coșul” total de fructe va scădea și ea în următorii ani, până la 6,4 kg/cap locuitor din cauza reducerii suprafețelor și scumpirii acestor fructe.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE