REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Creşterea performanţelor la cultura de porumb - un obiectiv al APPR

15/12/2015

0 Comments

 
Picture
În urmă cu trei ani, la inițiativa unor fermieri din judeţul Ialomiţa, a fost înfiinţată Asociaţia Producătorilor de Porumb din Regiunea Sud, cu scopul promovării tehnologiilor performante de cultivare a porumbului. În scurt timp, aceasta s-a dezvoltat la nivel naţional, a devenit Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) şi a pus bazele unei reţele independente de testare şi analiză în câmp a hibrizilor de porumb. Planurile de viitor ale APPR nu se încheie însă aici, ele fiind dezvăluite în cadrul primei ediţii a congresului „Fermieri pentru Fermieri“, organizat la data de 9 decembrie a.c.
Picture
Evenimentul s-a desfăşurat la Hotel Intercontinental din Bucureşti şi s-a bucurat de prezenţa unui număr important de fermieri, specialişti din mediul academic, reprezentanţi ai firmelor producătoare de seminţe, de produse de protecţia plantelor, dar şi reprezentanţi ai asociaţilor de profil, precum LAPAR, Pro Agro, Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) şi Asociaţia Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România (AMSEM). Din partea ministerului Agriculturii a fost prezentă dna Elena Tatomir, director general la Direcţia Generală Politici Agricole şi Strategii. Invitaţi speciali la manifestare au fost dnii Christophe Terrain, preşedintele Asociaţiei Generale a Producătorilor de Porumb din Franţa (AGPM), şi Jean-Paul Renoux, cercetător în cadrul Institutului francez ARVALIS. În deschiderea evenimentului, dl Arnaud Perrein, preşedintele asociaţiei, a afirmat că interesul comun în a obţine informaţii tehnice a permis constituirea acestei asociaţii şi că realizarea reţelei de testare a hibrizilor nu a fost una uşoară şi a necesitat multă muncă. „Am testat 100 de hibrizi de porumb în 12 locaţii diferite.“ Începând cu acest an, asociaţia a introdus în testare şi cultura de floareasoarelui, fiind urmăriţi 45 de hibrizi în cele cinci câmpuri de testare din ţară.

Directorul executiv al APPR, dna Alina Creţu, a declarat că una dintre priorităţile asociaţiei este să dezvolte reţeaua de testare la nivel naţional. „Există testare în România, dar o reţea a fermierilor lipsea şi cred că este un prim pas pentru ca noi, fermierii, să avansăm. Ne-am implicat în acest proiect pe care noi îl credem de succes şi chiar dacă suntem la început şi rezultatele sunt timide, sigur vom avea susţinători pentru a obţine rezultate pe termen lung. Vrem să fim acolo unde fermerii au nevoie de sprijinul asociaţiei şi de suport tehnic. Ne dorim să reprezentăm fermierii atât la nivel naţional, cât şi european pentru că porumbul este o cultură foarte importantă. În Uniunea Europeană, România ocupă locul 1 ca suprafaţă cultivată, cu 2,5 milioane de hectare, însă producţia per hectar este mică. În condiţiile în care seceta nu mai este un fenomen accidental şi se repetă la câţiva ani, trebuie să găsim metodele şi tehnologiile cele mai adaptate culturii de porumb pentru a fi cât mai competitivi pe piaţa europeană, dar şi mondială“, a susţinut dna Creţu. Un alt plan al asociaţiei se referă la întărirea parteneriatelor cu instituţiile statului şi asociaţiile profesionale, cum este, de exemplu, AISR, în vederea obţinerii unei certificări a rezultatelor obţinute în câmp. „Anul acesta am ales un consiliu de supraveghere a reţelei de testatare, din care face parte un reprezentant din cadrul asociaţiei şi trei ai companiilor producătoare de seminţe. Activitatea noastră se bazează pe colaborarea cu companiile producătoare de seminţe. Hibrizii ajung în primăvară la asociaţie, sunt codaţi şi apoi trimişi în cele 17 locaţii din ţară, unde au loc testările. Acest lucru a dat roade anul trecut, fermierii au apreciat acest mod de testare, la finalul căreia recomandăm fermierului o listă cu hibrizii potriviţi pentru locaţia fermei lui. Ne dorim ca această reţea să se dezvolte, să permită schimbul de informaţii între membri, dar şi la nivel european. Trebuie să fim profesionişti, mai vigilenţi şi să alegem tehnologiile de cultivare cele mai adaptate“, a precizat directorul executiv al APPR.

Dezbateri cu privire la testările efectuate anul acesta de APPR şi rezultate obţinute vor fi făcute cunoscute la începutul lunii februarie 2016. În privinţa proiectelor pentru anul viitor, dna Creţu a declarat următoarele: „Ne dorim să continăm testările în câmp, să mărim numărul locaţiilor pentru a răspunde cerinţelor fermierilor noştri, să organizăm consultări tehnice, să continuăm schimbul de experienţă între fermieri şi să menţinem parteneriatul cu alte asociaţii profesionale. Aceste parteneriate sunt importante pentru că asocierea ne face mai puternici, unul singur nu poate avea o voce în acest mediu competitiv în care activăm.“ Asociaţia Producătorilor de Porumb din România îşi propune să sprijine şi fermele foarte mici, să le ofere suport tehnic pentru creşterea randamentelor. În România, porumbul ocupă locul 2 ca suprafaţă, după cereale păioase, şi rămâne o cultură foarte importantă în fermele mici, de subzistenţă, unde producţiile pe unitatea de suprafaţă sunt foarte mici, în comparaţie cu cele obţinute în fermele profesionale, unde pot ajunge chiar şi la 14 t/ha. Un alt aspect important este acela că România este un important producător de sămânţă de porumb la nivel european, fiind în competiţe cu Franţa şi Ungaria.

Fermieri premiaţi

La finalul evenimentului a fost lansată prima ediţie a concursului „Porumbul de aur“, destinat doar membrilor asociaţiei. Au fost premiaţi doi fermieri pentru rezultatele obţinute la cultura de porumb în sistem irigat şi neirigat. La categoria „irigat“, câştigător a fost dl Ilie Jean Cezar, administrator al SC Landagro SRL Slobozia, judeţul Ialomiţa. Societatea lucrează o suprafaţă de 700 ha, din care însămânţate cu porumb 250 ha. Cultura de porumb a fost înfiinţată la data de 23 aprilie, iar recoltarea s-a încheiat pe 7 octombrie.

Densitatea la recoltare a fost de 75.000 plante/ha, iar fertilizarea s-a făcut cu azotat de amoniu, administrat în două tranşe, în cantitate totală de 500 kg/ha, şi TSP 0:46:0, în doză de 200 kg/ha. Pentru combaterea buruienilor s-au folosit produsele Gardoprim Plus Gold, Laudis şi Samson. S-a folosit hibridul DKC 5276 (FAO 470), iar producţia obţinută a fost de 13.938 kg/ha.

La categoria „neirigat“, a fost premiat dl Alexandru Gheorghe, administrator al SC Somalex SRL, judeţul Ialomiţa, care are în exploatare o suprafaţă de 3.000 ha, din care a cultivat cu porumb 900 ha în 2015. Acesta a înfiinţat cultura la data de 4 aprilie, iar recoltarea s-a încheiat pe 14 septembrie. Densitatea la recoltare a fost de 70.000 plante/ha, fertilizare a fost făcută cu îngrăşăminte complexe 18:46:0, în normă de 200 kg/ha, şi uree, în cantitate de 300 kg/ha. La erbicidare a folosit produsele Buctril şi Mistral 4 SC, iar hibridul folosit a fost P9911 (FAO 410). Producţia obţinută a fost de 13.845 kg/ha.

Ana IONIȚĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE