REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Creşterea productivităţii, dezbătută la conferinţa CCIFER

15/12/2016

0 Comments

 
Picture
În cadrul evenimentului organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER), la începutul lunii octombrie a.c., în cadrul târgului IndAgra, la centrul expoziţional Romexpo, care a avut ca temă de discuţie „Creşterea productivităţii – noi tehnologii în agricultură“ dl Liviu Gălăţeanu, director al staţiunii de cercetare al Euralis Seminţe România, a susţinut o prezentare care a tratat aspecte privind la îmbunătăţirea activităţii de producţie.
Evitarea piederilor de producţie
Pentru început, acesta a vorbit despre cauzele care conduc la pierderile de producţie, printre acestea amintind utilizarea seminţelor necertificate, infestarea cu buruieni, folosirea hibrizilor neperformanţi, neadaptaţi condiţiilor pedoclimatice locale, compactarea solului, folosirea unor densităţi reduse sau excesive, precum şi fertilizarea neraţională, efectuată în lipsa unei analize agrochimice a solului. În cazul culturii de floarea-soarelui, pierderile pot fi determinate şi de infestarea cu parazitul Orobanche cumana (lupoaie). În acest caz, una dintre cele mai bune soluţii este cultivarea de hibrizi cu rezistenţă genetică la rasele superioare ale parazitului. Pentru reuşita culturii de floarea-soarelui, fermieii au la dispoziţie şi câteva tehnologii performante, cum sunt tehnologiile Clearfiel şi Clearfield Plus. Pe lângă avantajul controlului asupra lupoaiei, tehnologia Clearfield permite combaterea unui spectru larg de buruieni, reducerea compactării solului, o fereastră largă de aplicare şi reducerea numărului de substanţe chimice aplicate la nivelul solului. Avantajele tehnologiei Clearfield Plus sunt: flexibilitate în alegerea dozei aplicate în funcţie de gradul de îmburuienare, eficacitate ridicată asupra buruienilor şi o toleranţă mult mai bună a hibrizilor la substanţa activă, respectiv imazamox. Tehnologia Sulfo presupune combaterea unui spectru larg de buruieni (dicotiledonate), o fereastră largă de aplicare şi fitotoxicitate redusă. La cultura de porumb, pentru a se evita pierderile produse de boli şi dăunători se pot utiliza hibrizi rezistenţi la sfredelitorul tulpinilor de porumb, Ostrinia nubilalis, şi cu rezistenţă la bolile comune, cum ar fi Helmintosporioza, rugina şi fusarioza. Alegerea hibrizilor cu toleranţă crescută la secetă, care prezintă efectul „stay green“ pe o perioadă cât mai îndelungată şi cu caracteristica de a pierdere rapid apa din boabe la maturitate este, de asemenea, benefică pentru obţinerea unor recolte ridicate şi de calitate. O altă măsură constă în introducerea în gama de culturi a unor specii de plante mai adaptate condiţiilor climatice. De exemplu, sorgul este o cultură cu o toleranţă mai crescută la condiţiile secetoase decât porumbul.

Noile tehnologii contribuie la eficientizarea activităţii
Inovarea în agricultură a fost subiectul propus a fi dezbătut de către Grupul de lucru Agricultură al CCIFER, pentru ca agricultura românească să performeze. „Provocările pentru viitorul agriculturii sunt din ce în ce mai mult specializarea, filierele integrate şi creşterea valorii adăugate. Aceste aspecte nu se pot realiza fără investiţii şi fără aportul noilor tehnologii care să conducă la creşterea profitabilităţii şi rentabilităţii fermelor româneşti“, a declarat, în deschidere, dl Ionuţ Lepădătescu, country manager Limagrain.  De aceeaşi părere a fost şi dl Sebastien Record, coordonator al Grupului de lucru Agricultură şi director al Geosys, care a subliniat importanţa aplicării inovaţiilor în agricultură pentru ca România să devină o ţară competitivă, în care practicile agricole convenţionale să fie schimbate cu cele performante.

Compania ISAGRI, reprezentată de dl Alexandru Coclişan, propune fermierilor soluţii digitale, cum este Agrimap, pentru eficientizarea activităţiilor agricole. Pentru alegerea unui partener software, agricultorii trebuie să ia în considerare următoarele aspecte: să vină cu o soluţie completă, să aibă o prezenţă locală, să poată oferi suport tehnic, să furnizeze servicii de calitate, să deţină competenţe agricole, experienţă, să ofere soluţii adaptate şi uşor de utilizat. Dacă compania furnizoare de software specializate pentru agricultură îndeplineşte criteriile amintite, există astfel şi siguranţa unei bune alegeri.

În cadrul conferinţei, dl Christian Colas, international field development manager din cadrul Groupe SBM, a vorbit despre noi tehnici pentru protecţia culturilor de porumb şi floarea-soarelui împotriva insectei Tanymecus. Grupul SBM are o eperienţă de peste 20 de ani în protecţia plantelor, deţinând un laborator de cercetare şi o uzină de formulare cu o capacitate de 45.000 de tone. Culturile de porumb şi floarea-soarelui sunt de o importanţă majoră pentru fermierii români. Din păcate, problema specifică ţării noastre este atacul de răţişoară, care este semnalat anual pe 1.000.000 ha la porumb şi circa 400.000 ha la floarea-soarelui. În aceste condiţii, tratamentul seminţei cu neonicotinoide este absolut necesar. Regulamentele europene constrâng însă utilizarea insecticidelor din această grupă, fiind necesare derogări anuale care trebuie solicitate Comisiei Europene. Punctele forte ale insecticidelor neonicotinoide aplicate la tratamentul seminţelor este eficacitatea ridicată, caracteristică produselor chimice de protecţie sistemice, atunci când plantele sunt atacate de Tanymecus.

Un alt avantaj al acestei metode este costul redus al tratamentului. Punctul slab al soluţiei, pe lângă măsura europeană de interzicere a neonicotinoidelor, este că atunci când infestarea şi atacul sunt mari cultura este distrusă, fiind necesare lucrări şi cheltuieli suplimentare pentru reînfiinţarea culturii. Grupul SBM şi-a propus să vină în România cu soluţii alternative, adaptate aceastei probleme, şi a dezvoltat în acest sens o serie de parteneriate cu INCDA Fundulea, FNCR, INCDCSZ Braşov, AIDER, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) etc. Soluţia propusă de Grupul SBM este protecţia culturii în curs de răsărire cu barieră preventivă de granule. Produsul chimic de protecţie dezvoltat de compania franceză conţine substanţa activă cipermetrin şi se găseşte sub formă granulată. Acestea trebuie încorporate în sol pentru eficienţă ridicată.

Punctele forte ale acestei soluţii sunt: protecţie preventivă şi soluţie consistentă în contextul interzicerii insecticidelor neonicotinoide în Uniunea Europeană; ca tratamente de corecţie şi siguranţă pot completa/ proteja actuala soluţie cu derogare în cazul unor infestări puternice. Punctul slab constă în costul suplimentar de aplicare pe suprafaţa solului, dar care poate fi comparat cu cheltuielile de reînfiinţare a culturii în caz de atac violent. La finalul prezentării, dl Colas a făcut apel la dezvoltarea unor parteneriate cu SBM pentru găsirea celor mai potrivite soluţii de combatere: „Să încercăm împreună să rezolvăm combaterea dăunătorilor, să construim împreună noi soluţii, noi răspunsuri adaptate la organizarea actuală, la metodele de aplicare existente şi adaptate noilor constrângeri UE regulamentare.“

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE