REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cresterea suprafetelor de soia - obiectivul proiectului Donau Soja

15/4/2014

0 Comments

 
PictureAsociatia Donau Soja
La data de 10 aprilie a.c., asociaţia Donau Soja împreună cu membrii şi partenerii săi, respectiv BASF Crop Protection România, Euralis Seminţe România, BISO România, Axereal/Agricesem şi SGS România, au organizat un eveniment care s-a concentrat asupra promovării culturii de soia nemodificată genetic.

Domnul Dragoş Dima, reprezentant al asociaţiei Donau Soja pentru România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina, a vorbit în deschidere despre organizaţie şi acţiunile acesteia, menite să stimuleze creşterea suprafeţelor cultivate cu soia nemodificată genetic în bazinul dunărean şi zonele adiacente din Europa.

Asociaţia este o organizaţie neguvernamentală, independentă, internaţională, nonprofit, cu sediul la Viena, care creează şi dezvoltă programe pentru mărirea suprafeţelor cultivate cu soia, facilitarea accesului fermierilor la programe de instruire/pregătire şi transfer de know-how, creşterea profitabilităţii fermierilor, stimularea şi finanţarea cercetării pentru soia - material semincer şi tehnologii agricole şi facilitarea accesului fermierilor la pieţe de desfacere. Organizaţia numără în prezent peste 125.000 de membri din 12 ţări. Potrivit dlui Dima, soia certificată Donau Soja se poate valorifica la un preţ mai bun pentru că această marcă reprezintă o garanţie a calităţii şi a faptului că este liberă de OMG.

„Danau Soja poate fi considerat un program de calitate atât pentru materialul semincer, cât şi pentru soia procesată şi derivatele din soia. Se pot certifica atât sămânţarii, cât şi procesatorii, atât timp cât producţia de soia se află sub sistemul nostru de certificare”, a afirmat dl Dima. Înainte ca producţia de soia să poată fi comercializată sub marca Donau Soja se va efectua un sistem de control şi certificare pentru stabilirea originii geografice şi a lipsei conţinutului de organisme modificate genetic.

Controalele externe vor fi efectuate de către organe de control acreditate, precum Austria Bio Garanţie, SGS, Cert ID 3, iar cele de supraveghere vor fi efectuate de către asociaţia Donau Soja. Frecvenţa controalelor externe şi de supraveghere va fi stabilită în funcţie de nivelurile de risc în care sunt încadrate ţările care fac parte din program. România este clasată la nivelul 2 de risc, ceea ce înseamnă că pe teritoriul său este permisă cultivarea de plante modificate genetic, cum este cazul porumbului, dar nu este permisă cultivarea de soia MG. „România avea cu mai mulţi ani în urmă peste 500.000 de hectare cultivate cu soia, iar în prezent suprafaţa s-a stabilizat la 70.000 ha. Potenţialul însă este de 10 ori mai mare”, a precizat reprezentantul asociaţiei.

Un preţ premium faţă de cel al soiei convenţionale

„Donau Soja este un program voluntar, fermierii nu sunt obligaţi să se înscrie, dar pot fi atraşi de beneficiile pe care le oferim, precum transferul de informaţii, preţul de valorificare mai bun, deoarece certificarea Donau Soja înseamnă un preţ premium faţă de cel al soiei convenţionale. Cred că în viitor fermierii se vor specializa pentru că destinaţia culturii de soia va fi diferită, va fi pentru consum alimentar, pentru furaje şi pentru ulei”, a susţinut reprezentantul asociaţiei.

Austria este ţara care a început un program de certificare a ouălor sub numele Donau Soja, ceea ce înseamnă că în fermele avicole se foloseşte, în hrana găinilor ouătoare, soia certificată Donau Soja. „Vrem să fim cât mai aproape de fermieri, anul trecut am desfăşurat mai multe acţiuni de informare, iar anul acesta vom începe o altă acţiune care constă în crearea a două platforme demonstrative, una în judeţul Călăraşi, iar cea de-a doua la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Turda. În ambele locaţii vom prezenta 22 de soiuri de soia şi mai multe experienţe în ceea ce priveşte tehnologia de cultură, în special pentru controlul buruienilor”, a precizat reprezentantul asociaţiei.

Soiuri productive şi produse de protecţie a culturii

În cadrul evenimentului, dl Daniel Orzan, director tehnic regiunea SE Europe Business Unit Euralis Seminţe, a avut o prezentare în cadrul căreia a vorbit despre companie şi oferta de soiuri din acest an la cultura de soia. „Compania Euralis are la bază o cooperativă formată din 15.000 de fermieri, ceea ce înseamnă că este o companie care lucrează cu fermieri pentru fermieri. Are patru divizii, cu activităţi în agricultură şi industrie alimentară, o cifră de afacere de 1,3 mld. euro şi peste 5.000 de angajaţi. Peste 13% din cifra de afacere este direcţionată către cercetare şi dezvoltare. Divizia de seminţe are o cifră de afacere de circa 140 de milioane de euro şi cuprinde peste 1.000 de angajaţi. Avem o paletă variată de soiuri şi hibrizi care se pretează condiţiilor pedoclimatice din Europa, şi nu numai. În fiecare an, sunt înfiinţate în jur de 500.000 de microloturi şi loturi experimentale în toată Europa. O particularitate care diferenţiază compania pe piaţa de profil este aceea că seminţele se produc pe terenurile care aparţin asociaţiei de fermieri din cadrul Euralis. Producţia de seminţe se desfăşoară în trei locaţii, respectiv în Franţa, Spania şi Ucraina”, a afirmat dl Orzan.

Potrivit acestuia, paleta de produse destinate culturii de soia cuprinde trei soiuri, şi anume: ES Mentor, Isidor şi Sponsor. Primul soi face parte din grupa de maturitate 00, iar celelalte două din grupa 1. Potenţialul de producţie al acestora, în ordinea enumerării, este de 4,9 t/ha, 5,2 t/ha, respectiv 4,7 t/ha. Ca particularitate, soiul Mentor este deosebit de rezistent în condiţii de ploaie abundentă, soiul Isidor are o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie, iar soiul Sponsor se adaptează foarte bine la condiţiile climatice din sudul ţării.

Din partea companiei BASF a fost prezent dl Gheorghe Petcu, competence tehnical manager, care a vorbit despre produsele de protecţia culturii de soia. „BASF este una dintre companiile care asigură un portofoliu foarte larg de produse, în special pentru controlul buruienilor din cultura de soia - cultură ce se doreşte a fi extinsă în România.

Soia este o plantă termofilă, iubitoare de căldură şi umiditate - condiţii excelente pentru a fi concurată de un număr mare de specii de buruieni ce pun probleme în protecţia culturii. Pentru cultura de soia, compania BASF asigură un portofoliu larg de produse atât pentru aplicarea în preemergenţă, cât şi în postemergenţă. De anul viitor vom asigura o nouă gamă de produse, cea a inoculanţilor”, a susţinut dl Petcu.  Erbicidele prezentate au fost Stratos Ultra, folosit în postemergenţă pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale şi perene, Pulsar, recomandat pentru îmburuienare mixtă în postemergenţă, Basagran Forte, utilizat în postemergenţă pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate anuale, iar pentru combaterea buruienilor anuale, în preemergenţă, se pot folosi produsele Frontier Forte şi Stomp.

Viorel Nica, director general Agrichim Feteşti, judeţul Ialomiţa

„Datorită parteneriatului cu Donau Soja, în cadrul fermei mele va exista o platformă demonstrativă cultivată cu 31 de soiuri de soia şi mai multe variante în ceea ce priveşte perioada de semănat, tehnologia de protecţie a culturii şi schema de fertilizat. Vom face o primă întâlnire în luna iunie cu fermierii şi cu participanţii din cadrul proiectului Donau Soja, pentru a vedea care sunt soiurile care se adaptează cel mai bine condiţiilor pedoclimatice din regiune. Donau Soja este un proiect european pentru creşterea proteinei vegetale din soia în Uniunea Europeană, pentru a se reduce dependenţa de importurile de materie primă provenită în mare parte din SUA, importuri de circa 35 milioane de tone anual. Sper ca acest proiect să aibă o promovare bună şi să beneficieze de sprijin financiar atât de la Guvern, cât şi de la UE.

Deocamdată, în acest proiect nu s-a creat un lanţ de valorificare, pornind de la cultivator, procesator şi comerciant. Soia este o cultură pretenţioasă, iubitoare de căldură, nu dă randament în zone cu precipitaţii scăzute şi de aceea se recomandă să se cultive acolo unde sunt sisteme de irigaţii. Întreaga suprafaţă pe care o administrez dispune de sisteme de irigaţii. În 2013, am cultivat soia pe 500 ha, iar anul acesta va ocupa 800 ha. Am mărit suprafaţa datorită acestui proiect, pentru că voi desfăşura şi activitatea de multiplicare de seminţe şi consider că peste 2-3 ani va fi un gol pe piaţă de sămânţă de soia. Suprafeţele cultivate cu soia în zona de sud a ţării s-au redus foarte mult din cauza lipsei sistemelor de irigaţii. Cultiv soia din 1990 şi la valorificare nu am întâmpinat probleme, pot spune că nu am avut atât de multă pe cât se cerea. În exploataţie, am avut, când era permisă, soia modificată genetic, pe o suprafaţă de 1.500 ha.

Dacă ar fi să fac o comparaţie între cultura de soia modificată genetic şi cea convenţională, pot spune că soia MG are un potenţial de producţie mai mare cu 10-25%. Pentru controlul buruienilor, în tehnologia culturii clasice sunt trei erbicide, dintre care două se aplică de două ori, ceea ce înseamnă că se fac 4-5 treceri, pe când la soia MG se aplică produsul Roundup Ready, pe bază de glifosfat, în maximum două treceri. Costul erbicidului glifosfat este de 12 până la 18 dolari per hectar, iar la soia convenţională tratamentul cu cele trei erbicide ne costă 80-90 euro/ha.”

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE