REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cris-Tim se lanseaza pe piata lactatelor cu una dintre cele mai moderne ferme

15/2/2013

0 Comments

 
Picture
La jumătatea lunii ianuarie, Cris-Tim, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de mezeluri din România, a anunţat lansarea şi pe segmentul lactatelor, cu gama de produse „Mândruţa”. Noua activitate a grupului se orientează spre obţinerea unor produse de nişă - certificate ecologic. Succesul este unul garantat, pentru că această afacere a fost gândită într-o manieră integrată: ferma zootehnică şi fabrica de procesare sunt în aceeaşi curte, iar terenurile agricole în vecinătate. La eveniment, alături de dl Radu Timiş, preşedintele grupului Cris-Tim, a participat şi ministrul Agriculturii, dl Daniel Constantin.

Ferma, denumită EcoFerm, este localizată în localitatea prahoveană Boldeşti-Scăieni, are 570 de capete de bovine din rasa Montbeliarde şi dispune de o suprafaţă agricolă de 800 de hectare. Potrivit dlui Timiş, investiţia a fost realizată cu fonduri proprii şi a constat, în principal, în realizarea unui grajd ultramodern, în valoare de 675.000 de euro, modernizarea vechilor adăposturi şi construcţia unităţii de procesare a laptelui, ce a însemnat alocarea a 720.000 de euro.

„În fabricaţia produselor lactate marca Mândruţa se foloseşte doar laptele obţinut în ferma noastră. Conceptul nostru este de a obţine un lapte sănătos şi pentru aceasta acordăm o importanţă deosebită producţiei vegetale, astfel încât furajele folosite în hrana animalelor să fie de calitate. Terenurile agricole se află în conversie şi sperăm ca în 2 ani să fie certificate în sistem ecologic, astfel încât şi producţia de lapte obţinută de la animale să fie bio”, a afirmat preşedintele grupului. Vacile de lapte sunt din rasa Montbeliarde şi dau o producţie de 27 litri/zi, însă pentru a creşte această cantitate se fac încrucişări cu alte rase.

„Pentru a creşte şi îmbunătăţi producţia de lapte, am venit, mai întâi, cu o infuzie de Holstein roşu, după care cu Holstein negru. Media pe vacă este acum de 27 litri/zi, dar cu această infuzie vom ajunge cu siguranţă la 30 litri/zi. În Franţa, o vacă din rasa Montbeliarde realizează 6.700 litri/an, pe când noi am ajuns la 7.200 litri/an”, a spus dl Timiş. Această performanţă este explicată prin faptul că EcoFerm este unadintre cele mai moderne ferme de creştere a animalelor şi producere de cereale şi furaje din ţară.

Ferma este echipată şi mecanizată conform ultimelor tehnologii din domeniu; numai în 2012 s-au făcut achiziţii în valoare de 155.000 de euro. Toată activitatea este computerizată, animalele sunt atent monitorizate şi evaluate din punct de vedere al sănătăţii şi productivităţii; fiecare animal are implantat un cip electronic, careoferă informaţii complete cu privire la tratamentele la care a fost supus, cantitatea de lapte produsă zilnic sau pe mulsoare, proprietăţile acestuia etc. Cu privire la amortizarea investiţiei, preşedintele grupului a afirmat că se va realiza în 2-3 ani, deoarece furajele sunt asigurate din producţia proprie şi astfel costul pentru obţinerea unui litru de lapte este mai mic decât în cazul în care ar fi trebuit să le achiziţioneze.

„Cheltuielile cu furajele trebuie să fie sub 50% din preţul laptelui. În planurile  de investiţii pe care le facem ţinem întotdeauna seama de acest raport. Cei care cumpără furaje au costuri care pot ajunge la 60-70% şi cu greu pot fi eficienţi”, a precizat dl Timiş. Tot în ideea reducerii cheltuielilor, fabrica de procesare a laptelui a fost construită lângă grajdurile animalelor, astfel încât transferul laptelui de la fermă în tancurile de procesare să se facă rapid.

„Faptul că fabrica de procesare se află lângă grajduri nu înseamnă doar reducerea costurilor de producţie, ci şi obţinerea unui lapte de calitate mai bună, precum şi asigurarea trasabilităţii produsului”, a precizat preşedintele grupului. Tot procesul de obţinere a produsului, de la pământul în care este pusă sămânţa şi până la produsul finit aflat pe raft la vânzare, este controlat. La fertilizarea terenurilor agricole se foloseşte doar îngrăşământul natural obţinut din ferma zootehnică. Animalele au regim cu totul special, li se pune muzică clasică şi stau pe nişte saltele din latex. „De obicei, le punem Bach.

Animalele nu mai sunt stresate şi lactaţia creşte. Considerăm că minimum 1 litru se datorează faptului că vacile sunt relaxate. În grajduri, am pus saltele din latex, pentru a reduce oboseala şi pentru a reduce acidul lactic din muşchi. Animalele se simt mai bine, consumă mai puţine furaje, iar producţia de lapte creşte. În general, în grajdurile clasice pe podea se pun paie, dar nu întotdeauna podeaua este din lemn, ci din beton şi atunci vaca este stresată, are musculatura încordată, nu se simte bine, iar acidul lactic se acumulează în muşchi. Cu aceste saltele din latex am rezolvat şi costul paielor, care trebuie aduse şi adunate. Totodată, lipsa paielor ne permite să împrăştiem dejecţiile pe terenurile agricole cu uşurinţă şi în mod uniform”, a spus acesta. Grajdul nou, care a costat 675.000 de euro, găzduieşte 186 de vaci, iar din această primăvară acesta va fi prelungit cu încă un modul, ce va presupune o investiţie de 200.000 de euro.

Lapte de calitate superioară
După indicatorii de calitate ai laptelui, cum ar fi numărul total de germeni şi celule somatice, laptele obţinut la EcoFerm este superior. „Produsele proaspete au termen de garanţie 30 de zile pentru că laptele este curat şi de calitate. De exemplu, numărul total de germeni este cuprins între 10.000 şi 12.000/ml, comparativ cu standardul european de 100.000/ml, iar numărul de celule somatice este de 100.000/ml, spre deosebire de standard, care trebuie să fie mai mic sau egal cu 400.000/ml. Laptele nostru are un nivel al proteinelor de 36-37%, procent de grăsime de 3-4% şi substanţă uscată 11%. În concluzie, este un lapte foarte bun, de o calitate superioară”, a subliniat dl Timiş. Pentru început, gama cuprinde lapte proaspăt, lapte bătut, sana, iaurt şi smântână, urmând să se extindă ulterior şi cu alte produse. Produsele lactate vor fi valorificate, în special, în magazinele Cris-Tim, iar principalul avantaj este acela că vor avea un preţ mai mic cu circa 30-40% faţă de celelalte produse lactate de pe piaţă.

„Ne propunem ca în decurs de 3 ani să ajungem la o producţie de lapte de 15 tone/zi, obţinută de la un efectiv de 500 de vaci, spre deosebire prezent, când mulgem numai 16 animale. Totodată, intenţionăm să intrăm şi în zona brâzeturilor, pentru a aduce plus valoare activităţii”, a declarat dl Timiş. Preşedintele grupului Cris-Tim a afirmat că produsele lactate vor fi valorificate şi pe alte pieţe, nu doar pe cea românească. „Am obţinut autorizaţia pentru a putea exporta, iar acum purtăm dicuţii cu mai mulţi parteneri pentru a valorifica produsele noastre şi pe alte pieţe din Spania, Italia, Cipru, Marea Britanie, unde se află mulţi conaţionali şi care doresc să cumpere produse româneşti de calitate”, a afirmat dl Radu Timiş.

Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii a afirmat: „Este un adevărat exemplu de excelenţă tehnologică, o investiţie semnificativă a unui important jucător din industria agroalimentară din România. Faptul că se află în proces de conversie pentru a obţine producţie bio  este un exemplu lăudabil. Pe această zonă există o nişă importantă, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. De asemenea, este lăudabilă iniţiativa de a avea un concept integrat, lucru care face ca produsul final să fie mult mai ieftin. Pe zona de zootehnie din România trebuie să facem mai mult, există o preocupare pentru dezvoltarea sectorului de creştere a vacilor pentru carne, dar în egală măsură trebuie să protejăm şi cresătorii care au vaci pentru lapte. Este foarte important anul 2014, atunci când se preconizează că la nivel european să vor elimina cotele de lapte, şi cred că trebuie să ne reorientăm, să gândim un program sau subprogram în viitorul PNDR, pentru a proteja crescătorii de vaci de lapte”.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE