REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Criza de hârtie din Europa pune în dificultate producția de etichete și ambalaje

1/4/2022

0 Comments

 
Picture
​Conflictul de la granițele țării a provocat o altă criză în Europa: cea de hârtie, cu consecințe și în producția de ambalaje și etichete pentru produsele agroalimentare. Nu doar blocarea importurilor masive care se făceau din Rusia pentru hârtia de tipar este problema. La începutul lunii martie mai multe fabrici mari de hârtie din Europa au anunțat reducerea sau stoparea producției și chiar închiderea, din cauza creșterilor de preț la energie. Asta în condițiile în care CE a impus de câțiva ani renunțarea la ambalajele de plastic, iar unii producători au schimbat deja liniile de producție la ambalaje. Se pare că se profilează o criză pentru producătorii care furnizează ambalaje pentru fructe și legume.
De pildă, un mare grup italian, Pro-Gest, a oprit producția în 6 fabrici. Costurile, spun ei, au crescut de la 300 euro/tonă la 750 euro/tonă în doi ani, conform unor declarații făcute unei publicații locale și preluate de freshplaza.com. ”De la 1 martie 2022 am observat o creștere de 50 de euro pe tonă. După 15 martie, se vor adăuga alți 100 de euro. Asta duce la un total de 750 de euro pe tonă, în timp ce prețul de vânzare este de 680 euro. Înainte de criza Corona, 1 tonă de hârtie reciclată a fost la prețul de 300 de euro. Pentru mai multe produse, materia primă reprezintă 60% din costul de producție”, mai spune reprezentantul grupului de fabrici.
 
Un alt mare producător de hârtie și ambalaje de carton afectat de prețul energiei este Smart Packaging Solutions din Belgia. ”Încă facem cotații lunare, cel mult. Contractele pe câteva luni sunt, din păcate, în prezent excluse. Prețurile ar putea urca mai mult, dar nu știm cât. Situația actuală este dramatică. Luăm lucrurile pas cu pas în acest moment”, explică Johan de Neef, managerul fabricii belgiene. Situația este similară și în alte centre de producție din Franța, care de asemenea opresc producția. Producătorii români nu fac excepție, iar unii, deși au banii pentru achiziție, nu au de unde să mai cumpere.

În acest context s-a creat panică și printre producătorii europeni de etichete. În Finlanda, țară care furnizează o mare parte din hârtia folosită în Europa în sectorul agro-alimentar, grevele și oprirea liniilor de producție din luna ianuarie au pus o mare presiune pe aprovizionarea pieței. Se pare că asociația europeană a producătorilor de etichete a emis un avertisment la mijlocul lunii martie și se așteaptă la o ”liniștire” a producției în câteva săptămâni, din cauza lipsei de hârtie și carton.
 
Efecte la raft
Producătorii agricoli ar putea fi puși astfel în fața a două variante: a aveau sau nu etichetă pe produs. Fără etichete este greu să vinzi în retail. Dacă vor etichete și ambalaje trebuie să plătească cel puțin încă odată și jumătate mai mult față de ce plăteau de obicei. ”Problema este și mai mare dacă ne gândim că se apropie noul sezon, iar multe companii de produse proaspete se gândesc să reducă din informațiile și logo-urile de pe etichete, dar și acest lucru este dificil de realizat. În plus cotațiile de preț nu mai sunt pe câteva luni, ci pe 1-2 săptămâni”, spune unul dintre cei mai mari producători europeni de etichete pentru sectorul fresh, conform freshplaza.com.
 
Alternativele sunt cu greu disponibile, spune el. „Unii clienți trec la alt tip de suport de hârtie. Singura alternativă sunt materialele exotice din Asia, America de Sud și Orientul Mijlociu, dar acestea nu este calitatea cu care suntem obișnuiți. Mare parte din firmele de comerț online se uită acum la posibilitățile de a imprima informațiile direct pe cutie, fără etichetă. Dar și cutiile trebuie să fie disponibile."  
În Olanda, Dutch Graphic Group din Venlo se confruntă cu o situație de criză în această perioadă. "Prețurile materialelor de etichetă au crescut cu 40% într-un an, spune reprezentantul companiei de etichete, care se plânge nu doar de triplarea prețului, dar și de un timp de așteptare de 10-12 săptămâni.
Lipsa sau scumpirea altor produse, cum este uleiul de floarea soarelui de exemplu, îi forțează pe producătorii care au în rețete acest ingredient să caute soluții mai ieftine. Dar schimbarea ingredientelor presupune ca ele să fie trecute pe etichete, ceea ce înseamnă o altă cheltuială.
În acest context, producătorii de ambalaje și etichete din Europa adresează Comisiei Europene întrebarea ”Ce măsuri concrete, cu caracter excepțional, temporar, se vor lua cu privire la etichetare și informațiile obligatorii pe care trebuie să le conțină, pentru a se adapta acestei situații de criză? Ce regulamente mai exact, plănuiește CE să relaxeze pentru a se putea face față situației actuale?
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE