REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cu noul Lexion, Claas revoluţionează tehnologia de recoltare

1/11/2019

0 Comments

 
Picture
La data de 14 octombrie a.c., la Palatul Parlamentului, a avut loc prezentarea în premieră a noii generaţii de combine Lexion, în prezenţa a peste 850 de persoane aflate în strânsă legătură cu domeniul agricol. Evenimentul special a fost organizat până în cel mai mic detaliu, iar „vedeta“ a fost adusă în curtea impozantei clădiri astfel încât fermierii să o poată observa îndeaproape.
Cuvântul de deschidere i-a revenit lui Michael Beier, directorul general al Centrului Regional Claas România, care a subliniat importanţa pe care o are piaţa românească pentru companie, de asemenea colaborarea cu fermierii pentru a dezvolta produse care să răspundă nevoilor acestora. „Dumneavoastră, fermierii, clienţii-cheie ai Claas şi liderii de opinie din industria agricolă sunteţi importanţi pentru noi. Feedback-ul dvs. este necesar pentru noi ca să reuşim să îmbunătăţim în mod continuu produsele noastre. Împreună cu partenerii noştri, dealerii, vă stăm la dispoziţie în cele 19 filiale şi prin cei 350 de angajaţi prezenţi pe întreg terioriul României. Oferim diverse servicii, inclusiv consultanţă în procesul de achiziţie, asistenţă tehică şi tehnologică, livrarea pieselor de schimb etc. Noi vă suntem parteneri pentru întreg ciclu de viaţă al utilajelor“, a susţinut directorul general. Jörg Sudhoff, preşedintele regional Middle Europe Claas Global Sales, a apreciat modul în care compania s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani pe piaţa autohtonă de profil şi i-a încurajat pe agricultori să interacţioneze cu specialiştii Claas pentru ca noile produse să contribuie la eficientizarea lucrărilor agricole. „Ştim că nevoile şi aşteptările fermierilor cresc în fiecare zi, pe măsură ce lucrurile evoluează. Pentru noi şi dealerii Claas este important să ştim care sunt aşteptările agricultorilor şi îi încurajăm să ne acorde un feedback constructiv pentru că ne dorim să fim un partener de încredere şi să le oferim soluţii inteligente pentru a lucra eficient.“

O soluţie inteligentă de recoltare

În cadrul evenimentului, Dimitar Stoyanov, manager produs combine Claas, a prezentat noua serie de combine Lexion 8000/5000, cu puteri cuprinse între 313 şi 790 CP şi a spus că timp de 10 ani Claas a centralizat dorinţele agricultorilor privind tehnica de recoltare şi a făcut teste pe teren timp de 8 ani în pestee 10 ţări din lume, în cele mai variate culturi şi condiţii de lucru. Combina a fost testată şi în condiţiile din România, în ferme precum Combinatul Agroindustrial Curtici, Agro Nevada, Maxagro, Campo Doro, iar reacţiile au fost pozitive. Gama de combine Lexion cuprinde în total 23 de modele, împărţite în două segmente: cu scuturători şi cu rotoare. Pentru majoritatea există opţiunea echipării cu şenile Terra Trac. Combina Lexion a fost gândită şi dezvoltată complet de la zero. „În interiorul său, mai mult de 66% sunt piese noi. Dacă vrei să schimbi ceva la o combină trebuie să iei în calcul, în principal, sistemul de treierat şi cel de curăţare, practic inima combinei, iar Lexion are o inimă nouă“, a susţinut managerul de produs. Noul sistem de treierat are un bătător de mari dimensiuni - 755 mm, pentru a asigura un flux optim al materialului recoltat. Acesta este urmat de o tobă de alimentare nouă, mai mare, cu diametrul de 600 mm. Datorită îmbunătăţirilor efectuate, randamentul a crescut la modelele Lexion 8000/7000 cu 10%, iar la Lexion 6000/5000 cu până la 25%. Unitatea de batozare a combinelor Lexion cu scuturători a primit recunoaştere internaţională, fiind premiat cu medalia de argint de către DLG (Societatea Germană pentru Agricultură). Unitatea de batozare complet nouă include o tobă de preaccelerare de 450 mm, o tobă de batozare de 755 mm şi 10 bare răzuitoare, precum şi o tobă de separare suplimentară, cu diametrul de 600 mm, montată în faţa rotorului.

Lăţimea unităţii este de 1.700 mm pentru modelele din gama 6000 şi de 1.420 mm pentru modelele din gama 5000. Diametrele mari ale tobelor creează unghiuri de contact de 132° (toba de batozare) şi 116° (toba de separare). Aceste caracteristici, împreună cu sincronizarea turaţiei tobelor, asigură un flux de material recoltat uniform, lin şi cu consum redus de carburant. Zonele de separare activă rezultate măsoară 3,18 m2, respectiv 2,66 m2. Combinele Lexion sunt dotate cu sistemul de curăţare Jet Stream, iar treapta de cădere cu ventilaţie dublă asigură precurăţarea intensă. Managerul de produs a amintit motoul lui Darwin, care spune că viitorul aparţine speciilor care au capacitatea de a se adapta.

Extrapolând, specialistul Claas a afirmat că noua maşină de recoltat Lexion este cea mai adaptată combină din piaţă deoarece se bazează pe inovaţie. Eficienţa este un alt obiectiv urmărit de noua generaţie de combine Lexion, acestea fiind echipate cu sistemul Dynamic Power, cu ajutorul căruia puterea motorului se adaptează automat la condiţiile utilizării şi asigură eficienţă maximă la sarcină maximă. În timpul operării în sarcină parţială se pot obţine economii de carburant de 10%. Sistemul Dynamic Cooling este disponibil pentru toate modelele Lexion şi garantează răcirea motorului în funcţie de necesitate, iar fluxul de aer cu efect de cortină limitează activ pătrunderea prafului. Combinele sunt dotate cu motoare MAN sau Mercedes-Benz şi respectă cerinţele standardului de emisii Stage V. Noul concept de antrenare cu acţionare directă cu curea asigură un nivel ridicat de eficienţă, iar transmisia principală cu ambreiaj uscat permite protecţia tuturor componentelor cuplate.

Recoltarea cu cea mai mare precizie este un alt deziderat urmărit de constructorii Claas. Sistemul CEMOS Automatic optimizează în permanenţă combina şi alege în mod independent diferite setări, pentru  o recoltare la parametri superiori. Pentru ghidare exactă, maşinile de recoltat sunt echipate cu un nou senzor, Field Scanner, bazat pe laser, combina urmărind precis marginea culturii sau cărările tehnologice. În acest fel este folosită toată lăţimea utilă a hederului şi numărul de treceri se micşorează.
La noile combine, capacitatea buncărului porneşte de la 10.000 de litri şi ajunge până la 18.000 de litri în cazul modelului 8900 Terra Trac. În interiorul buncărului, Claas a montat o scară pentru a permite un acces facil şi în deplină siguranţă.

Confort ridicat şi operare facilă

La noua serie de combine Lexion, gradul de confort este mai  ridicat, iar operarea a devenit mai facilă. Cabina beneficiază de un spaţiu mărit, iar cotiera şi volanul sunt de concepţie nouă. Pentru a asigura un mediu de lucru liniştit, cabina are o izolare fonică sporită. Panoul de comandă CEBIS cu funcţie tactilă este la fel de uşor de utilizat ca un smartphone. Numeroase funcţii, precum reglarea sistemului de treierat, schimbarea tipului de cultură (opţional), acţionarea barei pivotante a contrabătătorului, a clapetei contrabătătorului şi a bătătorului cu reductor pot fi controlate din cabină. Pentru a putea fi observat mai bine buncărul, a fost montată o fereastră mare în spatele cabinei, iar pentru un control mai bun al procesului de descărcare unghiul de pivotare a tubului de descărcare a fost mărit la 105 grade. Tubul de descărcare, cu lungimi de până la 12 m, poate avea un debit maxim de până la 180 litri/secundă. O altă noutate este sistemul de parcare automată, iar cel de cântărire, denumit Quantimeter, permite, cu un efort de calibrare redus, măsurarea uşoară şi precisă a randamentului obţinut. Toate modelele de combine Lexion, atât cele cu anvelope, cât şi cele şenilate, pot rula pe drumurile publice cu viteze de până la 40 km/h. Pentru a proteja solul în timpul deplasării şi pentru adaptare perfectă la volumul mare al buncărului, versiunile pe roţi pot avea anvelope cu un diametru de până la 2,15 m pe puntea faţă şi de până la 1,75 m pe puntea spate. Asistenţa operatorului pentru eficientizarea lucrărilor efectuate cu maşina de recoltat se realizează prin sistemul Remote Service.

Noul Lexion nu impresionează doar prin aspectul interior, ci şi prin cel exterior, având un design nou, în culori Claas: gri, verde crud şi accente de roşu lavă. Pentru a facilita accesul la tehnica de vârf, un rol important îl joacă şi partenerii financiari care vin cu oferte pliate pe nevoile fermierilor. La impresionantul eveniment, un semnal pozitiv din acest punct de vedere l-au dat Lionel Piquer, country manager BNP Paribs Leasing Solution, şi Sorin Văleanu, director general adjunct Deutsche Leasing.

Ana IONIŢĂ

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE