REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cultivarea pepenilor, o afacere rentabilă

15/9/2016

0 Comments

 
Picture
În această vară, compania Syngenta a organizat în localitatea Gheorghe Doja, judeţul Ialomiţa, o prezentare a loturilor demonstrative cultivate cu pepeni pe terenurile familiei Boitoş, care aplică o tehnologie de top la această cultură profitabilă. Împrejurarea ne-a oferit şansa să vorbim cu dl Vasile Boitoş şi cu fiul acestuia, Andrei Iulian Boitoş, care conduc cu succes afacerea agricolă.
„Agricultură în familie facem de 17 ani, tatăl meu fiind cel care a început. Cultivăm 15 ha cu pepeni, amenajate cu sistem de irigaţii prin picurare, şi mai avem încă 15 ha cu porumb. Terenul îl avem în proprietate, dar de anul viitor o să încercăm să mai luăm 20 ha în arendă. Vom cultiva tot pepeni, este cultura noastră de bază şi cea mai profitabilă. Avem şi un hectar cu dovleci, din singurul soi autohton numit Tudor. Cultivăm atât pepeni altoiţi, cât şi nealtoiţi, ultimii din răsaduri produse de noi, folosind seminţe de la compania Syngenta. Plantele altoite le cumpărăm, pentru că este riscantă producerea lor şi nici o economie foarte mare nu am face. Există câţiva producători locali de răsaduri altoite, dar aducem şi doi hibrizi din Grecia: Livia şi Celine. Anul acesta am avut doar Celine şi este foarte productiv, nu neapărat calitativ superior. Syngenta, în schimb, produce numai pepeni de calitate, foarte dulci, cu aceeaşi dimensiune, de regulă cea pe care o cere piaţa. Pepeni galbeni nu cultivăm pentru că sunt mai perisabili. 80% din producţie o valorificăm la Carrefour şi Auchan.

Avem o colaborare cu cooperativa Legume Ialomiţa din Gheorghe Doja, înfiinţată în urmă cu trei ani de cinci membri, care lucrează în total o suprafaţă de 60 ha, neluând în considerare suprafaţa noastră. Momentan nu suntem membri, pentru că Legea 566 nu permite ca o Inteprindere Individuală să fie membră a unei cooperative agricole, însă suntem implicaţi 100% în acţiunile sale şi ne valorificăm producţia prin intermediul ei. Dacă nu te asociezi, rişti să te excluzi singur de pe piaţă, cu toate că noi putem să producem cel puţin 1.000 tone/sezon, o cantitate decentă care îţi permite să faci contract cu un retailer mare. Înainte valorificam producţia prin intermediari, dar din anul 2014 am început să colaborăm cu Carrefour. Am accesat fonduri europene în urmă cu 5 ani, anul acesta este ultimul în care mai suntem monitorizaţi, iar de la 1 septembrie putem schimba statutul. Vom deveni SRL şi membri ai cooperativei.

Anul acesta este mai slab decât anul trecut, iar preţurile de valorificare au fost mai mici decât anul trecut, poate pentru că producţia a fost mai mare sau poate a scăzut puterea de cumpărare. Obţinem acum un preţ de 0,8 lei/kg, iar după ce suportăm costul cu ambalajele şi transportul ne mai rămân aproximativ 0,60 lei/kg. În zonă, preţul la pepeni la această dată este de 0,30 lei/kg. Poate la început găseam un preţ mai avantajos pe piaţă, dar după aceea riscam să pierdem; în plus, un retailer cu o putere mare de cumpărare îţi asigură continuitate şi atunci când se blochează piaţa“, a declarat tânărul Iulian Boitoş, care a abandonat profesia de inginer transporturi pentru a lucra alături de tatăl său în agricultură. „Am lucrat în cadrul armatei şi agricultura o practicam în timpul liber. Iniţial am avut cultură mare, după care m-am orientat spre cultura de pepeni. De când m-am pensionat, în urmă cu 6 ani, am început să mă ocup serios de această activitate. Am încercat să pun bazele afacerii în Brăila, am teren acolo, pentru că de acolo provin, dar n-a mers. Aici oamenii sunt mai muncitori, mai corecţi, iar pământul este bun.

De nivelul meu, în această zonă sunt cam 50 de ferme cu suprafeţe cu pepeni de 10-20 ha. Pe viitor, vrem să mai arendăm teren ca să ne extindem, să construim un depozit, dar nu reuşim cu fonduri europene, întrucât se consideră că am ajuns la un nivel prea ridicat, dar eu tot fermier mic mă consider. Avem o bună colaborare cu Carrefour pentru a ne valorifica producţia, dar ne-a pus condiţia să le livrăm circa 8.000 tone de pepeni. De aici şi necesitatea de a ne extinde şi de a ne înscrie într-o cooperativă. Cu noua lege, care prevede ca 51% din produsele de pe raft să fie româneşti, am văzut că există mai multă deschidere din partea supermarketurilor care încearcă să se apropie de noi“, a susţinut dl Vasile Boitoş.

Ana IONIȚĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE