REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cultura de cereale, tema discutata la Bayer Agro Forum

15/3/2014

0 Comments

 
PictureFoto: Alexander BUSCHERMOEHLE
Bayer CropScience România a organizat la data de 27 februarie a.c., la Bucureşti, prima ediţie a forumului dedicat culturilor de cereale păioase, în cadrul căruia s-a discutat despre perspectivele cultivării lor la nivel european, cercetările companiei în ameliorarea varietăţilor de grâu şi tehnologiile Bayer de protecţie a cerealelor. La eveniment au participat numeroşi fermieri şi parteneri comerciali ai firmei, distribuitori naţionali şi regionali de inputuri pentru agricultură. Invitat special a fost dl Jacques Mathieu, director general al Institutului Arvalis (Franţa).

În deschiderea Bayer Agro Forum 2014, dl Alexander Buschermoehle, director al Bayer CropScience România & Bulgaria, a afirmat că în agricultură există un important potenţial de producţie ce poate fi valorificat şi că Bayer, prin produsele sale, contribuie la creşterea competitivităţii agricole. Totodată, compania acordă o atenţie deosebită culturii de grâu.

La nivel global, producţia de grâu ocupă locul al treilea, după cele de porumb şi orez. În topul ţărilor mari producătoare se află China (117 milioane de tone), India (87 de milioane de tone), Rusia (56 de milioane de tone) şi SUA (54 de milioane de tone). După suprafaţa cultivată la nivel mondial, cultura de grâu ocupă o poziţie fruntaşă, cu 217 milioane ha, ceea ce reprezintă circa 25% din terenul arabil global. Bayer CropScience are o istorie lungă în producerea de produse pentru protecţia culturilor de cereale păioase şi de aproape 3 ani s-a implicat într-un program de producere a seminţelor de grâu.

Strategia companiei este aceea de a dezvolta noi varietăţi, atât transgenice, cât şi nemodificate genetic, care să fie mai productive şi mai rezistente la acţiunea diverşilor factori biotici şi abiotici. Deţine şapte centre de cercetare implicate în studiul grâului şi numeroase colaborări cu parteneri externi, cu institute de cercetare din întreaga lume, printre care se numără şi Institutul de la Fundulea. Steve Patterson, manager global pentru cereale din cadrul Bayer CropScience AG, a afirmat că în perioada 2011-2016 compania va investi 5 mld. euro în cercetare şi dezvoltare.

„Principalele noastre zone de inters sunt instrumentele de protecţie clasică a plantelor, unde avem un portofoliu foarte puternic, şi producţia de seminţe”, a spus dl Patterson. Potrivit acestuia, la nivel global, valoarea comercială a seminţelor de cereale este una mică, în comparaţie cu cea a plantelor prăşitoare, la care creşterea valorii a evoluat seminificativ, în principal datorită apariţiei varietăţilor hibride şi a câtorva caracteristici privind rezistenţa la erbicide. Pentru compania germană, aceasta reprezintă o ocazie deosebită de a investi în acest sector.

„Bayer este preocupată să vină cu seminţe cu valoare adăugată mare, care să fie atractive pentru agricultori. Am achiziţionat germoplasmă din întreaga lume, astfel încât să putem lansa pe piaţă hibrizi de grâu productivi şi stabili. Avem deja în loturile experimentale hibrizi de grâu, însă provocarea noastră este aceea de a găsi un sistem de producţie mai simplu şi mai eficient economic. Estimăm că vom veni cu hibrizi de grâu pe piaţă prin 2023-2025. Evident că nu-i vom lansa de la început pe toate pieţele, însă cred că vor pătrunde în acele pieţe de valoare foarte mare, precum şi în zonele în care sunt probleme din cauza secetei şi a arşiţei. Este nevoie de timp pentru a introduce toate aceste tehnologii pe piaţă”, a susţinut dl Patterson.

Reprezentantul companiei a mai subliniat faptul că grâul este cultura cea mai afectată de schimbările climatice şi creşterea temperaturii medii anuale cu doar un singur grad afectează producţia cu până la 10%. Prin ameliorarea grâului, Bayer CropScience urmăreşte să obţină varietăţi cu caracteristici genetice agronomice deosebite, mai robuste şi productive, stabile, cu o toleranţă mai bună la secetă şi care să folosească în mod mai eficient îngrăşămintele chimice. Pe lângă activitatea de producere a seminţelor cu valoare adăugată mare, Bayer continuă să investească în produse fungicide, erbicide, insecticide, cu scopul de a oferi agricultorilor o tehnologie integrată. Soluţii avansate pentru protecţia cerealelor

Pe parcursul vegetaţiei, cultura de grâu este afectată de atacul unor buruieni, boli şi dăunători. În primele faze de vegetaţie, buruienile graminee pot provoca pierderi de producţie de până la 8%. Dacă nu sunt combătute, buruienile dicotiledonate împreună cu făinarea şi septorioza pot cauza pierderi de recoltă de 10 până la 40%. Bolile foliare şi dăunătorii specifici pot reduce producţia de grâu cu 15%, iar fuzarioza, cu până la 20%. Pentru a preveni aceste pierderi de recoltă, Bayer propune o tehnologie avansată de protecţie, ce începe chiar de la tratamentul seminţei. În acest sens, unul dintre produsele promovate de companie este insectofungicidul Yunta Quattro, fiind singurul produs de pe piaţa românească care conţine patru substanţe active. În vegetaţie, în opinia specialiştilor Bayer, pentru asigurarea producţiilor de grâu trebuie să se efectueze două tratamente importante.

„Strategia noastră se bazează pe optimizarea tratamentelor, astfel încât să minimizăm pierderile de producţie. Din punctul nostru de vedere există două tratamente-cheie, primul vizează controlul buruienilor dicotiledonate şi bineînţeles al bolilor, în special făinarea, iar următorul tratament vizează protecţia frunzelor, în special a celor superioare, împotriva bolilor foliare şi, de asemenea, controlul dăunătorilor”, a afirmat dl Gabi Raviczki, director de marketing al Bayer CropScience România. Acesta a precizat că în anii favorabili culturilor de cereale apare atacul de fuzarioză, ceea ce impune aplicarea de tratamente specifice, deoarece produce pagube însemnate.

„În ultima perioadă ne-am confruntat cu îmburuienările cu graminee, care este o problemă în culturile de cereale păioase. Ele pot afecta între 100.000 şi 200.000 ha din totalul suprafeţei cultivate cu cereale în România. Buruieni ca obsiga, iarba vântului sau odosul au devenit din ce în ce mai vizibile în anumite regiuni ale ţării, din cauza mai multor factori, precum monocultura sau sămânţa impurificată. Este o problemă strigentă la care compania Bayer a venit cu soluţii încă de acum doi ani, când a lansat produsul Attribut. Anul acesta venim cu un erbicid nou, Hussar Activ, cu spectru larg de acţiune, care combate, în principal, buruienile graminee, dar şi pe cele cu frunză lată. Este un erbicid inovator ce conţine două substanţe active şi este recomandat pentru protecţia culturii de grâu de toamnă, triticale şi secară. Problema îmburuienării este mult mai complexă, însă noi încercăm să venim cu un portofoliu larg, care să răspundă noilor provocări ce pun în pericol culturile de cereale”, a precizat dl Raviczki.

Primul tratament-cheie presupune utilizarea pachetului tehnologic Falcon, gândit pentru o suprafaţă de 25 ha, care cuprinde fungicidul Falcon şi erbicidul Sekator Progress. Mihai Gheorghe, director comercial al Bayer CropScience România, a subliniat avantajele economice şi agronomice ale pachetului Falcon. Între cele două produse există o compatibilitate verificată ce permite aplicarea concomitentă a produselor, rezultând astfel economie de timp şi de bani. Produsele asigură o eficacitate ridicată împotriva bolilor foliare şi a buruienilor dicotiledonate.

„Fungicidul Falcon conţine trei substanţe chimice, toate cu acţiune sistemică, şi este etalonul nostru în combaterea bolilor, în special a făinării. Aplicat împreună cu erbicidul Sekator Progress, ce combate buruienile cu frunză lată, face ca acest pachet să fie extrem de util şi practic sub aspect tehnic. Pachetul asigură şi un avantaj comercial de 10% faţă de preţul produselor cumpărate individual. Recomandarea noastră este ca primul tratament în controlul bolilor şi buruienilor în culturile de cereale să fie realizat cu produsele din pachetul Falcon”, a spus dl Gheorghe.

Cel de-al doilea tratament-cheie aplicat pentru combaterea bolilor foliare şi a dăunătorilor din culturile de grâu presupune folosirea fungicidului Nativo şi a insecticidului Biscaya.

„80% din potenţialul de producţie al unui soi este realizat de ultimele trei frunze şi în principal de frunza-stindard, care este responsabilă de aproximatv 40% din potenţial. De aceea, este important să protejăm extrem de bine aceste frunze împotriva bolilor foliare, iar soluţia oferită de Bayer este produsul Nativo, un fungicid ce conţine două substanţe chimice din clase diferite, care se completează foarte bine şi care oferă o serie de avantaje. Acesta are un spectru larg de combatere a agenţilor patogeni, acţiune sistemică, acţionează preventiv şi curativ, are o perioadă lungă de aplicare, ceea ce îl face flexibil în utilizare, o compatibilitate ridicată cu insecticidele Bayer, şi nu numai, iar efectul de «greening», de menţinere a foliajului verde mai mult timp, asigură un spor de producţie de peste 9,5%”, a declarat directorul comercial al firmei.

Dăunătorii culturilor de cereale, precum ploşniţele sau gândacul bălos, pot fi combătuţi cu produsul Biscaya. „Produsul are o formulare inovativă, dispersie în ulei, iar activitatea lui nu este influenţată de condiţiile climatice, putând fi aplicat chiar şi la temperaturi mai mari de 25 de grade Celsius. Pentru combaterea fuzariozei, recomandăm produsul Prosaro, care este lider pe piaţa europeană. Tehnologia Bayer, ce cuprinde tratamentul seminţei cu Yunta Quattro, produsele din pachetul Falcon, insecticidul Biscaya şi fungicidul Nativo asigură un spor de producţie de 27%, comparativ cu lotul-martor”, a afirmat directorul comercial. Prima ediţie Bayer Agro Forum 2014 este doar începutul seriei de evenimente pe care Bayer CropScience le va organiza în acest an în întreaga ţară. Ele sunt create pentru a oferi fermierilor români o experienţă completă şi acces la expertiza companiei în domeniul protecţiei culturilor agricole.

Interzicerea utilizării neonicotinoidelor în tratamentul seminţelor

„Nici compania Bayer CropScience nu se aştepta la o asemenea decizie, pentru că tratamentul la sămânţă este unul dintre cele mai sigure tratamente, având un impact redus asupra mediului. Cu toate acestea, chiar şi cu argumentele ştiinţifice aduse de companie, nu a fost suficient pentru a anula această decizie. Bayer are un produs destinat tratamentului seminţelor din decembrie 2013, care este omologat doar pentru combaterea viermilorsârmă, dar, din păcate, nu şi pentru răţişoara porumbului. Eficacitatea produsului nou lansat, Sonido, este limitată la răţişoară. Pentru această problemă nu avem nici o soluţie pe care să v-o propunem. În momentul de faţă, produsele omologate în România pentru combaterea răţişoarei porumbului în vegetaţie, ca tratament de corecţie, sunt Calypso şi Decis.”

Infestări cu ventrilică (Veronica persica) şi rocoină (Stellaria media)


„Bayer CropScience va veni cu o soluţie pentru combaterea acestor buruieni, având în vedere infestările din ce în ce mai mari în culturile de cereale păioase. Aceste buruieni nu puneau înainte probleme în combatere, deoarece mureau în timpul iernii datorită temperaturilor scăzute. O dată cu încălzirea şi schimbările climatice, precum şi folosirea unor tehnologii de lucrări minime ale solului, aceste buruieni s-au înmulţit foarte mult. Combaterea lor se face prin aplicarea erbicidelor din toamnă sau extrem de timpuriu, primăvara. Noi avem un produs, Buctril Universal, care controlează cele două buruieni, dar momentul aplicării este primăvara şi atunci este tardiv pentru a le combate. Momentul aplicării produsului nu este potrivit cu dezvoltarea buruienilor. În doi ani, cu siguranţă vom avea o soluţie pentru a rezolva această problemă.”

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE