REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cultura verzei albe în solarii, tuneluri joase şi sere

15/2/2021

0 Comments

 
Picture
Cultura verzei albe în solarii, tuneluri joase şi sere
Cultura verzei în solarii
​

Prin acest sistem de cultură se pot obţine producţii cu 3 săptămâni mai devreme faţă de cultura timpurie în câmp. Sistemul a căpătat o oarecare extindere, deşi nu se foloseşte corespunzător spaţiul pe verticală. (V. Popescu şi R. Zăvoianu) Pregătirea terenului constă în defrişarea culturii anterioare, fertilizarea cu 70-90 t/ha gunoi de grajd, 30-40 kg substanţa activă (s.a.)./ha P2O5, 30-40 kg s.a. K2O, mobilizarea adâncă a solului cu MSS 1,4. Primăvara, solariile se acoperă cu folie de polietilenă cu 12-15 zile înainte de data plantării, se lucrează solul cu freza FVP - 1,4, dezinfecţia solului se face cu substanţe de tipul Lindatox 3, în doză de 50 kg/ha, iar erbicidarea solului se poate face cu substanţe de tipul Treflan, 3-5 l/ha. Răsadurile se produc în sere înmulţitor prin semănatul în intervalul 5-15 ianuarie a 300-350 g seminţe pentru un hectar. Răsadurile se repică obligatoriu în ghivece din plastic cu diametrul de 8 cm sau în cuiburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Se aplică lucrările obişnuite de îngrijire, inclusiv călirea acestora. Plantarea se face între 25 februarie şi 15 martie, în funcţie de condiţiile climatice din anul respectiv, după schema 56 x 40 x 35 cm, realizând o densitate de 60.000 plante/ha.

Soiul şi densitatea influenţează producţia obţinută în solar, respectiv producţia a variat între 26,2 t/ha (soiul Dittmark, cu o desime de 60.000 plante/ha - 50/35 cm) şi 
41,7 t/ha (soiul Pavel F 1, cu o desime de 80.000 plante/ha - 50/25 cm). 

De asemenea, la varza cultivată în solar, creşterea desimii determină 
un spor semnificativ de recoltă.

După plantare, răsadurile se udă la cuib pentru a nu se răci solul. Lucrările de îngrijire urmăresc crearea unor condiţii cât mai bune de vegetaţie. Solariile se menţin închise pentru captarea căldurii; aerisirea se face între orele 10 şi 16 din zi. Când vremea se încălzeşte, se intensifică aerisirea pe la capete şi pe lateral. Umiditatea relativă a aerului se menţine în limita a 70-85% prin aerisiri. După plantare, la 10-12 zile, se face fertilizarea cu îngrăşăminte de tipul Complex III în cantitate de 300 kg/ha, iar când începe formarea căpăţânii, se aplică 40-60 kg s.a./ha N, 30-40 kg s.a/ha K2O. Îngrăşămintele se distribuie printre rânduri şi se încorporează în sol prin lucrarea de prăşit. Se aplică 6-8 udări pentru a realiza umiditatea corespunzătoare în sol. Se aplică 1-2 praşile manuale până când plantele acoperă intervalul dintre rânduri. Combaterea buruienilor se poate face şi prin erbicidare postemergent cu substanţe de tipul Fusilade 2,5 l/ha.

Recoltarea poate începe în prima decadă a lunii mai şi se continuă până la jumătatea lunii iunie. Producţia ce se poate realiza este de 35-40 tone/hectar.

Cultura verzei albe, sub tunele joase

Este o variantă mai simplă, mai economică de protejare a culturii şi de obţinere a unor producţii mai timpurii. Pregătirea terenului se face la fel ca pentru cultura timpurie în câmp. Răsadurile se produc în sere înmulţitor sau în răsadniţe calde.

Se seamănă între 10 şi 15 ianuarie. Răsadurile se repică în cuiburi nutritive de 5 x 5 x 5 cm. Plantarea se face în perioada 1-10 martie, pe teren modelat sau nemodelat. După plantare, se instalează tunele joase cu lăţimea de 70 cm şi înălţimea de 40 cm. Se folosesc arcuri de fier beton, plastic, nuiele de alun sau salcie. Folia de polietilenă are grosimea de 0,1 mm. Pentru a uşura aerisirea, se poate folosi folie perforată cu perforări de 16 mm diametru, dispuse la coama adăpostului, pe treimea superioară. Cultura se ţine protejată 25-35 de zile. Se aplică aceleaşi lucrări de îngrijire ca la cultura în solarii.

Pe terenul nemodelat se poate aplica irigarea prin aspersiune, iar pe cel modelat, pe brazde. Recoltarea începe în jurul datei de 5-10 mai şi se eşalonează până la 15-20 iunie. Se realizează o producţie de 35-40 t/ha.

Cultura verzei albe în sere

S-au făcut încercări de cultură în serele de tip bloc industrial în intervalul 25 decembrie-10 mai. S-a cultivat mai mult în serele în care s-au produs răsaduri, după scoaterea acestora.

Semănatul se face în intervalul 20-30 octombrie, folosindu-se 400 g seminţe pentru un hectar de cultură. Fie că 
se seamănă pe strat şi răsadurile se repică în cuiburi nutritive de 7 x 7 x 7 cm, fie că se seamănă direct în ghivece, eliminând repicatul. Vârsta răsadului este de 60 de zile. La plantare, trebuie să aibă 8-10 frunze în rozetă, înălţimea de 15-16 cm, iar grosimea la colet de 4-5 mm.

Pregătirea serelor (ciclul I) cuprinde următoarele operaţii: evacuarea resturilor culturii precedente şi stabilirea focarelor de boli şi dăunători, mobilizarea adâncă a solului la 28-30 cm, cu MSS 1,4, frezarea solului la adâncimea de 15 cm, dezinfecţia chimică a solului cu sulfat de cupru 500-1.000 kg/ha sau substanţe de tipul Nemogon 500 kg/ha, Ditrapex 500-600 kg/ha, Dazomet 500-600 kg/ha, Bromură de metil, fertilizarea de bază cu îngrăşăminte chimice conform rezultatelor analizelor agrochimice, frezarea pentru încorporarea acestora şi modelarea terenului. Răsadul se plantează manual, patru rânduri pe travee, în intervalul 25 decembrie-10 ianuarie. Distanţa între rânduri este de 45 cm, iar între plante pe rând de 35 cm, realizându- se o densitate de 60.000 plante/
ha. În timpul vegetaţiei se aplică 5-6 udări, la intervale de 10-12 zile, cu norme de 150-300 mc/ha. Umiditatea atmosferică se menţine la 70-80%. Prima fertilizare se face când plantele au format 10-12 frunze în rozetă, iar următoarele, la interval de 10-12 zile. Ultima fertilizare se face înainte de formarea căpăţânii. Se pot administra 25-30 kg s.a./ha N, 30 kg s.a./hectar K2O.

Temperatura se menţine în zilele însorite între 20 şi 24 grade Celsius, iar noaptea - 14-16 grade Celsius. Se fac tratamente fitosanitare cu produsele prezentate la cultura timpurie în câmp. Recoltarea începe în ultima decadă a lunii martie şi se continuă până pe 10 mai. Producţia este de 40 t/ha. Frunzele bazale din rozetă se pot valorifica sub formă de legături.

Producerea seminţelor de varză albă

Varza albă, fiind o plantă bienală, necesită 2 ani pentru obţinerea seminţelor. În primul an se obţin plantele-mamă, iar în anul doi seminţele. Ţinând seama de sortarea viguroasă a plantelor-mamă la plantare, este necesar ca suprafaţa de teren pe care se produc plantele-mamă să fie dublă faţă de cea destinată plantarii semincerilor. Perioadele de semănat şi plantat diferă pentru culturile timpurii, de vară sau de toamnă, în vederea producerii plantelor-mamă.

În anul I, tehnologia culturii este asemănătoare cu cea pentru culturile de producţie. Se face purificarea culturilor prin controale în câmp. Plantele-mamă se recoltează prin smulgere la sfârşitul lunii octombrie, când solul este reavăn. După recoltare, se îndepărtează frunzele de la baza căpăţânii, reţinând numai plantele sănătoase, tipice soiului. Terenul pentru cultura seminceră se pregăteşte după tehnologia obişnuită. Se deschid rigole pentru a uşura plantarea. Se asigură distanţe de izolare de 2.000 metri faţă de alte soiuri sau varietăţi de varză. Plantarea se face manual, aşezând plantele-mamă pe un singur rând în rigole, la distanţă de 96 cm între rânduri, 30-35 cm pe rând, la varza de vară, şi 35-40 cm, la varza de toamnă. Se presează pământul în jurul plantelor, mai ales la rădăcină, după care se execută un mic bilon deasupra căpăţânii pentru a fi protejat în perioada iernii. Primăvara, în luna martie, se desface bilonul de pe plante, se îndepărtează frunzele uscate şi se crestează căpăţânile pentru uşurarea apariţiei lăstarilor floriferi: înainte de înflorit se fertilizează cu 35 kg s.a./ha N, iar în perioada înfloritului se aplică îngrăşăminte de tipul Complex III, 350 kg/ha.

O lucrare importantă este purificarea biologică, care constă în eliminarea din cultură a plantelor netipice, bolnave sau slab dezvoltate. Se îndepărtează vârful lăstarilor 
floriferi care au boboci florali după ce s-au format silicvele de la baza inflorescenţei.

Recoltarea semincerilor se face în 2-3 etape, când silicvele capătă culoarea galbenă, nu sunt desfăcute, iar seminţele sunt brun-roşcate şi au tegumentul tare. Pentru evitarea pierderilor prin scuturare, tijele florale se taie dimineaţa când este rouă, se leagă în snopi şi se aşază pe folie de polietilenă sau sub şoproane pentru definitivarea uscării, timp de 5-10 zile. Treieratul se face cu combina de cereale, adaptată pentru această lucrare sau cu alte tipuri de combine nou apărute. Apoi seminţele se condiţionează cu selectorul.

Producţia de seminţe este de 300-400 kg/ha la soiurile timpurii şi de 500-
600 kg/ha la cele de vară şi toamnă. În România, la Institutul de Cercetări de la Vidra s-a elaborat o tehnologie de producere a seminţelor de varză timpurie pentru zonele din vestul, sudul şi sud-estul ţării, în cadrul căreia plantele-mamă nu mai trec prin faza de căpăţână şi iernează sub formă de rozetă, formată din 6-8 frunze.

Se seamănă între 10 şi 15 august, iar răsadul se plantează în intervalul 10-15 septembrie, la distanţă de
114 cm între rânduri şi 25-30 cm între plante pe rând. Pentru ca plantele să fie protejate în perioada iernii, plantarea se face pe treimea inferioară a brazdei de udare.


Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE