REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Culturi curate încă din toamnă

15/2/2023

0 Comments

 
Picture
​Alcedo, furnizor național de inputuri agricole, a conceput mai multe pachete tehnologice ce conțin erbicide, fungicide și insecticide, pentru a sprijini fermierii să aibă culturi agricole curate, libere de buruieni și sănătoase.
​Specialiștii companiei recomandă de mai mulți ani erbicidarea încă din toamnă a culturilor de cereale păioase, susținând că această lucrare aduce fermierilor o serie de beneficii. În toamnă condițiile climatice pot fi mai favorabile pentru efectuarea tratamentului, spre deosebire de primăvara când vremea poate fi capricioasă și poate pune probleme agricultorilor la efectuarea lucrărilor de întreținere.
În plus, distrugerea timpurie a buruienilor din culturile de cereale ajută plantele de cultură să câștige competiția pentru hrană și spațiu, iar capacitatea productivă nu mai este afectată.
 
O eficacitate crescută
„În ultimii ani, toamna este mai caldă, avem diferențe mici de temperatură între noapte și zi iar umiditatea relativă a aerului este mai ridicată, ceea ce înseamnă că fermierii pot obține o eficacitate mai ridicată a erbicidelor aplicate. Același erbicid care poate fi folosit în primăvară oferă rezultate mai bune dacă este utilizat în toamnă. În primăvară putem avea fluctuații de temperatură și umiditate în câmp, și nu putem să intervenim întotdeauna la momentul optim.
În toamna anului trecut fermierii nu au putut face, din păcate, lucrarea de erbicidare la grâu pentru că cultura nu a răsărit și nu știau ce decizie să ia. Dacă avem garanția că răsare cultura putem aplica erbicidul Rival Top 20 SG chiar și pe teren negru”, a precizat Vicențiu Cremeneanu, consultant Alcedo.
Erbicidul Rival Top 20 SG, pe bază de metsulfuron-metil 200 g/kg, se aplică în doza de 20 - 30 g/ha și combate buruienile dicotiledonate anuale și perene din culturile de grâu, orz, triticale și ovăz.
Este un erbicid de tip sulfonilureic, are acțiune sistemică, cu absorbție prin frunze și rădăcini și translocare rapidă în toată planta, inhibând diviziunea celulară în vârfurile de creștere ale lăstarilor și rădăcinilor. Aplicat în toamnă, în postemergență timpurie, combate buruieni dicotiledonate și iarba vântului. O eficacitate maximă se obține dacă erbicidarea se face în condiții normale de umiditate atmosferică și sol. Primele simptome (stoparea creșterii, îngălbenirea frunzelor) în condiții normale de umiditate apar după 5 zile, iar efectul maxim (necrozarea vârfului de creștere) la 14 - 20 de zile de la tratament.
 
Pentru a avea un spectru mai mare de combatere a buruienilor se poate aplica, pe lângă erbicidul Rival Top, și alte erbicide, precum Fenova Super sau Senior, incluse în pachetele tehnologice special concepute de Alcedo pentru cereale păioase.
Fenova Super este omologat la cultura de grâu, în doza de 0,9 – 1,1 l/ha. Este un erbicid sistemic pentru combaterea buruienilor monocotiledonate anuale din cultura de grâu, inclusiv buruienile problemă: iarba vântului și ovăzul sălbatic. Controlul maxim al buruienilor se obține când acestea au 2 – 4 frunze și până la sfârșit de înfrățire.
Senior este un erbicid sistemic, cu aplicare în postemergență, pentru combaterea buruienilor graminee și a unor buruieni cu frunza lată din cultura de grâu. Erbicidul se asimilează foliar, dar prezintă și acțiune reziduală de scurtă durată în sol, pentru buruienile nou apărute, în funcție de specie și condițiile de mediu.
 
Atenție la alegerea erbicidelor
„Pentru erbicidarea din primăvară, recomandarea noastră este Rival Ultra.”
Erbicidul, pe bază de metsulfuron-metil și tribenuron-metil, este selectiv, sistemic, sulfonilureic și recomandat pentru combaterea în postemergență a buruienilor cu frunză lată din culturile de grâu.
Se utilizează din faza de trei frunze ale cerealelor păioase, până la apariția completă a frunzei stindard. Folosirea îngrășămintelor foliare de calitate, simultan cu erbicidarea stimulează eficacitatea produsului. Când buruienile sunt în faze avansate de dezvoltare, în condiții de vreme secetoasă și pentru buruieni dificil de umectat, se recomandă adăugarea de adjuvant.
Erbicidul are eficacitate maximă când este aplicat pe buruieni tinere aflate în stadiul de creștere activă, respectiv în faza de 2 - 4 frunze (pentru anuale) sau rozetă (pentru cele perene).
Erbicidul se poate amesteca în rezervorul mașinii cu graminicide selective pentru cultura de grâu, omologate la doza lor întreagă.
De la aplicare până la recoltare nu rămân reziduuri în recoltă dacă se respectă doza și momentul aplicării.
Produsul poate fi utilizat și în cazul practicării unei agriculturi conservative.
„Este un erbicid ce conține două substanțe active, care lucrează foarte bine împreună, fără să lase reziduuri. De exemplu, se poate înființa fără probleme cultura de rapiță după grâul tratat cu acest produs, atât în sistem convențional, cât și în cel no-tillage, când se semănă direct în miriște.
În general, trebuie să avem în vedere ca erbicidele utilizate să nu ne devină un dușman atunci când aplicăm aceste practici conservative. Unele erbicide au efect remanent și trebuie să ținem seama de acest aspect și să înființăm culturi care tolerează acea substanță activă”, a mai spus Vicențiu Cremeneanu.
Așadar, este important ca erbicidele alese să se degradeze rapid și să nu prezinte pericol pentru culturile postmergătoare.
„Sistemul care presupune lucrări minime sau fără lucrări ale solului, mi-a adus în ferma mea o mai mare presiune a buruienilor.
Tot timpul trebuie să avem în vedere nu doar rotația culturilor, ci și a erbicidelor astfel încât să avem o presiune cât mai mică a buruienilor problemă. Am văzut cât de multă presiune o fac, de exemplu, buruienile graminee, și aici amintesc ovăzul sălbatic – o buruiană toxică, care nu este tolerată în masa de semințe și care poate să răsară încă din toamnă.
De aceea, este bine să aplicăm erbicide în toamnă pentru a nu avea culturi de cereale păioase sugrumate de buruieni în primăvară”, a afirmat consultantul tehnic.
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE