REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Culturi profitabile pe suprafeţe mici

1/8/2019

0 Comments

 
Picture
Culturi profitabile pe suprafeţe mici

Conform specialiştilor, culturile pe suprafeţe mici pot fi foarte profitabile. De exemplu, cătina, lavanda sau Paulownia sunt doar câteva dintre culturile care pot aduce venituri substanţiale. Conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, peste 800.000 de fermieri lucrează terenuri de până în 5 hectare, iar această suprafaţă, în culturi clasice, nu poate genera profituri suficiente pentru a permite investiţii serioase sau extindere. Totuşi, cu alegerile potrivite, chiar şi o suprafaţă mică de până la 5 hectare poate fi suficientă pentru o afacere promiţătoare şi profitabilă. Prezentăm în continuare câteva culturi ce pot aduce, conform specialiştilor, profituri mari din terenuri mici:

Fructele de cătină au devenit tot mai utilizate în medicina alternativă. Bogate în vitamina C, aceste fructe mici şi acrişoare sunt cel mai des consumate cu miere de albine, însă ele pot fi şi baza unor produse medicinale - ceaiuri, tincturi, siropuri, unguente.  Cătina rezistă foarte bine la temperaturi mici şi chiar geroase, dar şi la temperaturi caniculare. Are nevoie de multă lumină, iar în primii 2 ani de la înfiinţarea plantaţiei are nevoie şi de irigaţii. Totuşi, odată ce plantele se dezvoltă şi trec primii 2 ani de la înfiinţarea culturii, cătina rezistă bine la secetă. Planta de cătină se dezvoltă bine pe aproape orice tip de sol şi pe orice tip de teren, putând fi cultivată atât la câmpie, cât şi în zone submontane.

Murele sunt folosite în alimentaţie, fiind consumate ca atare sau în gemuri, dulceţuri, produse de patiserie, dulciuri etc. Murelor le prieşte foarte bine clima de munte şi sunt fructe extrem de profitabile, ce pot da profit încă din primii ani de la înfiinţarea culturii.

Afinele, ca şi murele şi căpşunele, sunt folosite în alimentaţie, dar şi în medicina alternativă. Culturile de afine pot fi foarte productive şi profitabile, chiar şi pe suprafeţe mici, şi se adaptează excelent condiţiilor climatice montane.

Fructele de goji au câştigat popularitate în ultimii ani şi au devenit foarte apreciate. Sunt consumate deshidratate şi sunt folosite în medicina naturistă, dar şi în cosmetică. Deşi au început să fie cultivate în ţara noastră de puţin timp, sunt bine adaptate şi pot aduce profituri mari cu eforturi şi investiţii relativ mici.

Cultivarea nucilor poate fi şi ea profitabilă pe suprafeţe mici. Cultivarea acestor fructe nu este greoaie, însă are, desigur, câteva cerinţe specifice. Deşi între pomi este nevoie de o distanţă mare - 12, chiar 20 de metri -, pentru că vorbim despre nişte arbori viguroşi şi de dimensiuni mari, un singur pom dă foarte multe fructe, astfel încât se poate vorbi despre profituri chiar şi pe suprafeţe mici. Cultivatorii de nuci se pot dedica şi altor culturi, deoarece nucii nu au cerinţe mari de îngrijire, iar între pomi pot fi plantate cu succes plante anuale în primii ani de viaţă ai plantaţiei.

Plantaţiile de alun pot aduce fermierilor profituri la scurt timp după înfiinţare, deoarece preţul alunelor este unul ridicat, însă investiţiile nu sunt cu mult mai mari în comparaţie cu alte culturi. De asemenea, lipsa multor plantaţii de alun face ca piaţa să se împartă la mai puţini producători.

Cartoful mov este o altă cultură de nişă ce merită atenţia celor cu un teren de mici dimensiuni. Pentru că este o cultură mai rară la noi în ţară, dar şi în lume, cartoful mov are un preţ de vânzare ridicat, ce poate returna fermierilor investiţia în doar câţiva ani de la înfiinţarea culturii.

Sparanghelul este considerat o adevărată delicatesă la noi în ţară şi are un preţ care reflectă acest lucru. Un preţ de vânzare ridicat înseamnă şi profit însemnat pentru cultivatori, astfel încât sparanghelul se numără printre plantele profitabile şi pe suprafeţe mici.

Varza kale este considerată un superaliment, iar în ultimii ani consumul a crescut enorm. Se foloseşte în alimentaţie, fiind un aliment bogat în vitamine şi minerale. La noi în ţară cultivarea acestui tip de varză a început în urmă cu puţin timp, însă fermierii care au pariat pe el se pot considera câştigători.

Lavanda, de multe ori denumită „aurul mov“, a devenit foarte căutată în ultimii ani. Ceaiuri, creme, parfumuri, odorizante de cameră şi de maşină, repelenţi pentru molii - acestea sunt doar câteva dintre produsele care se fac din lavandă. Cu atât de multe întrebuinţări, lavanda este în mod cert o plantă foarte profitabilă, care merită mai multă atenţie din partea fermierilor.

Paulownia este considerată de specialişti una dintre cele mai profitabile afaceri din domeniu. Cunoscut şi sub denumirea de „Copacul Prinţesei“, arborele Paulownia suscită acum interesul fermierilor interesaţi de diversificarea afacerilor în agricultură. Paulownia este arborele cu cea mai rapidă creştere din lume: 20 metri în 3 ani, în condiţii de îngrijire corectă.

Simona MUNTEANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE