REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum a fost anul agricol 2012 şi ce utilaje intenţionaţi să mai achiziţionaţi?

15/11/2012

0 Comments

 
Cum a fost anul agricol 2012 şi ce utilaje intenţionaţi să mai achiziţionaţi? - Agrimedia.ro
Dialog cu fermierii NOIEMBRIE 2012

Picture
Ion Boeru, administrator Boeru SRL, localitatea Berceni, sat Cătunu, judeţul Prahova
„Anul 2012 a fost sub aspectul producţiilor realizate unul destul de slab şi, din fericire, nu am ieşit în pierdere. Seceta prelungită a afectat culturile agricole şi, implicit, recoltele pe care le-am obţinut. În această toamnă am decis să semăn doar cultura de grâu, care ocupă 120 de hectare, iar la cea de rapiţă am renunţat, din cauza lipsei de precipitaţii. Anul trecut am avut o experienţă nefericită, pentru că rapiţa nu s-a dezvoltat am fost nevoit să întorc cultura în totalitate. Grâul l-am semănat mai devreme, a răsărit şi are o vigoare bună, în schimb cel semănat mai târziu este în curs de răsărire, dar neuniform. La cultura de grâu folosesc soiuri româneşti, iar la porumb şi floarea-soarelui de la firmele Pioneer şi Monsanto. În primăvară, intenţionez să înfiinţez cultura de porumb pe 250 ha şi floarea-soarelui pe 100 ha. Anul trecut, la porumb am obţinut 4 tone/ha, iar la floarea-soarelui 2.200 kg/ha. În privinţa achiziţionării de tehnică agricolă, doresc să mai cumpăr câteva utilaje pentru pregătirea terenului. Mă orientez către un combinator de primăvară sau un disc, cum ar fi utilajul Terradisc, pentru a lucra direct în mirişte. În acest fel poţi face lucrări minime, fără să pierzi apa din sol, şi la costuri mai mici. În parcul tehnic al fermei avem toată gama de maşini şi utilaje agricole necesare, atât pentru culturile de păioase, cât şi pentru cele de prăşitoare. De asemenea, avem şi o combină performantă. Toate le-am achiziţionat în leasing. Am depus două proiecte pentru accesarea banilor europeni, pe Măsurile 121 şi 321, dar din păcate nu au fost aprobate. Avem impresia că fondurile europene se dau numai la televizor şi că situaţia este alta în realitate. Avem spaţii de depozitare mici şi probabil va trebui să facem câteva investiţii şi în această direcţie, pentru a avea o magazie modernă de stocare a cerealelor, însă deocamdată nu acum. Noi vindem producţia imediat ce o recoltăm, pentru că trebuie să plătim ratele scadente şi avem mare nevoie de bani. În 2-3 ani o să le achităm şi, după aceea, probabil ne vom interesa de construcţia unor spaţii de depozitare.”

Picture
IF Funda Radu, comuna Cogealac, judeţul Constanţa
„Exploatăm o suprafaţă agricolă de 600 de hectare, din care 300 ha sunt semănate cu grâu şi 100 ha cu rapiţă. Premisele pentru anul agricol în curs nu sunt foarte bune, pentru că nu au căzut suficiente precipitaţii. Cultura de grâu a răsărit şi ne punem mari speranţe, în schimb cea de rapiţă a răsărit doar pe alocuri şi consider că în primăvară va trebui să o întoarcem. Şi anul acesta am întors rapiţa înfiinţată în toamna lui 2011. Lipsa precipitaţiilor a dus şi la obţinerea unor producţii mici la culturile de prăşitoare. Media la porumb a fost de 400 kg/ha, iar la floarea-soarelui de 600 kg/ha. O parte din cultura de floarea-soarelui a fost afectată şi de vânturile puternice care au culcat plantele la pământ. În anul 2012 ne-au salvat preţurile mari obţinute la valorificarea producţiei agricole, pentru că producţiile obţinute pe unitatea de suprafaţă au fost mici. În primăvară, pe restul suprafeţei voi semăna culturile de porumb, floarea-soarelui şi orzoaică. Cu privire la dotarea tehnică a fermei, dispunem de tractoare de diferite puteri, mărcile Claas şi John Deere, de două combine, una de 5 metri şi cealaltă de 6 m, precum şi de o gamă largă de utilaje necesare. Încercăm să ne îmbunătăţim gradul de dotare, dar mai avem şi tractoare româneşti, mai vechi, cu care lucrăm în fermă. Ultima achiziţie a fost un tractor John Deere de 100 CP, pe care l-am ales deoarece are un raport calitate/preţ foarte bun. Avem nevoie şi ne-am dori să cumpărăm o semănătoare pentru păioase performantă. Ne-am orienta către o semănătoare marca Vaderstad, modelul Rapid, pentru că dispune de discuri şi îţi permite să realizezi mai multe lucrări printr-o singură trecere.”

Picture
PFA Marica Costică, localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea
„Lucrez o suprafaţă agricolă de 70 de hectare. În anul 2012 am obţinut producţii agricole foarte mici, din cauza secetei. Într-adevăr, preţurile de valorificare în acest an au fost ridicate, însă noi nu am avut ce vinde. O mare parte din culturi a fost compromisă şi doar la cultura de floarea-soarelui pot spune că lucrurile au stat ceva mai bine. În această toamnă, am început semănatul culturilor târziu, pentru că nu puteam intra în teren deoarece era tare ca betonul. Plugul intra în pământ şi lucra doar 10 metri, după care ieşea la suprafaţă. În zona noastră, abia în urmă cu 4 zile a plouat şi astfel am putut începe semănatul. Am înfiinţat cultura de rapiţă pe o suprafaţă de 16 hectare. La grâu, am cultivat 20 de hectare şi în zilele următoare urmează să semăn alte 20 ha. În mod cert voi avea probleme în producţie, pentru că am întârziat cu epoca de semănat. Pentru o mai mare siguranţă, am mărit la grâu norma de semănat la 300 kg/ha. Anul acesta am achiziţionat un tractor New Holland, de 95 CP, şi un plug Pottinger, cu care abia în această toamnă am început să lucrez şi de care sunt mulţumit. În fermă am mai avea nevoie de o semănătoare, dar nu cred că o vom achiziţiona prea curând, din lipsă de capital. Am văzut o astfel de maşină care mă interesează, dar are un preţ cam mare, de 15.500 de euro. Probabil după un an sau doi o voi achiziţiona, dar depinde şi de cum vor fi producţiile şi preţurile de valorificare.”

Picture
PF Anghel Cristian, comuna Niculeşti, judeţul Dâmboviţa
„Anul agricol 2012 a fost unul dificil, nu pot spune că am câştigat, din contră, am înregistrat unele pierderi la sămânţă şi erbicide. În această toamnă am înfiinţat cultura de grâu pe 24 de hectare, iar restul suprafeţei, în primăvară, va fi ocupată cu porumb, floarea-soarelui şi sorg. Va fi primul an în care voi cultiva sorg, dar am încredere că voi obţine rezultate bune, deoarece un fermier din zona mea a cultivat această plantă şi a obţinut o producţie de 4.200 kg/ha. În acest an nu intenţionez să achiziţionez maşini sau utilaje agricole, deoarece ultima investiţie am realizat-o în 2010 şi încă mai am de plătit rate la bancă. Am cumpărat un tractor Massey Fergurson de 190 CP şi un plug. Tractorul îl folosesc la lucrări grele, cum ar fi la arat şi discuit. În fermă mai am un tractor de putere mai mică, românesc, pe care îl folosesc la operaţiunile mai uşoare, cum este semănatul. Am avut trei tractoare româneşti, dar două le-am dat şi am mai rămas cu acesta. Mi-ar trebui un combinator, pe care să-l folosesc primăvara şi care m-ar ajuta să fac mai multe lucrări într-un timp scurt şi, bineînţeles, la un consum de motorină mai mic. M-aş orienta către un combinator produs de MAT Craiova, deoarece sunt producători interni şi au preţuri mai accesibile. Dealerii de pe piaţă practică un adaos de 25-30% la maşinile şi utilajele agricole şi le poţi achiziţiona mai greu.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE