REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Cum apreciati anul agricol 2010 pana in acest moment si ce va propuneti in viitorul apropiat in activitatea dvs.?

15/9/2010

0 Comments

 
Dialog cu fermierii SEPTEMBRIE 2010
Picture
_Ion Comăniță, administrator SC Ilsa Com SRL, localitatea Bârla, județul Argeș

„Exploatez o suprafață de aproximativ 2.600 ha, iar structura de culturi cuprinde: grâu (800 ha), rapiță (500 ha), orz (150 ha), orzoaică de toamnă (130 ha), floarea-soarelui (500 ha) și porumb (300 ha). Nu am valorificat producția de grâu, am depozitat-o în totalitate, deoarece preconizez o creștere a prețului de vânzare până la 0,8-0,85 lei/kg. Pe piața internațională există o presiune pe prețul grâului, deoarece multe țări au decis să nu mai exporte, cum este și cazul Rusiei. Cantitatea pe care am obținut-o a fost de numai 3.000 kg/ha, din cauză că a căzut grindina și a distrus o mare parte din cultură. În schimb, calitatea producției de grâu a fost bună și sper că voi obține un preț bun la valorificare. Din suprafața totală pe care o administrez, grindina a afectat circa 1.000 ha, din care 400 ha au fost distruse în totalitate. Acum port discuții cu firma de asigurări ca să îmi acorde despăgubirea. În cadrul fermei, cultura de rapiță a ocupat o suprafață de 500 ha, din care aproximativ 200 ha au fost afectate de grindină în proporție de 100%. Am obținut o producție de 1.900 kg/ha, pe care am valorificat-o imediat după recoltare, la un preț de 1,25 lei/kg. La floarea-soarelui, vom începe recoltatul puțin mai târziu, pentru că acum plantele sunt încă verzi. În privința prețului, am observat că se află într-o ușoară scădere, de la 1,25 lei/kg. În câmp, cultura arată foarte bine, exceptând-o pe cea care a fost calamitată, circa 100 ha. Cultura porumbului arată, de asemenea, bine. De regulă, noi respectăm tehnologia și nu ne confruntăm cu boli sau dăunători în cultură. 2010 a fost un an agricol destul de bun, promițător, însă clima nu a ținut cu noi. Cel puțin în cazul meu. Din cauza grindinei, nu am reușit să recoltez nimic de pe circa 400 ha. Sper să primesc despăgubirea, deoarece acum mă pregătesc pentru însămânțările de toamnă, iar subvenția pentru motorină încă nu am primit-o. Totodată, sprijinul pe suprafață pe care-l vom primi va fi mai mic decât trebuia, cifrându-se la aproximativ 157 euro/ha. Este destul de dificil să faci agricultură fără o susținere reală din partea statului, deoarece noi concurăm direct cu producătorii din alte state ale UE care primesc subvenții consistente și cu greu putem face față. Pentru a dezvolta afacerea și a închide circuitul de producție am întocmit un proiect FEADR, în valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro, care constă în dotare tehnică, moară și construcția de silozuri cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Anul viitor, în iunie, este termenul de finalizare a proiectului și sperăm să-l ducem la bun sfârșit. În parcul de mașini și utilaje agricole avem aproape toată gama de care avem nevoie, însă ne-ar mai interesa achiziția unui utilaj performant de pregătire a solului și două tractoare de puteri mici.”


Picture
_Marinel Barbu, administrator SC Parimpex SRL, comuna Călmățuiu, sat Nicolae Bălcescu, județul Teleorman

„În cadrul societății, administrez o suprafață de 750 de hectare, cultivată cu grâu (360 de hectare), rapiță, orzoaică de toamnă (50 de hectare), porumb (20 de hectare) și floarea-soarelui. Structura de culturi stabilită inițial, la începutul anului agricol, a suferit unele modificări, deoarece am fost nevoit să întorc cultura de rapiță de pe o suprafață de 80 de hectare, din cauza atacului șoarecilor. Am avut mari probleme din cauza acestor răzătoare, iar pierderile au fost totale. De aceea, în primăvară am decis să măresc suprafața cultivată cu floarea-soarelui. La cultura de grâu am obținut o producție de 5.000 kg/ha. De asemenea, calitatea recoltei a fost bună, panificabilă, deoarece au fost respectați indicii standard de calitate: glutenul umed (22%), greutatea hectolitrică, indicele de cădere etc. Prețul de valorificare a grâului a fost de 170 euro/tonă cu TVA. La grâu, am aplicat avio tratamentele fitosanitare necesare, de exemplu, le-am efectuat pentru combaterea bolilor foliare și ale spicului. La cultura de floarea-soarelui vom începe campania de recoltare și preconizez că voi obține o producție satisfăcătoare, de 2.500-3.000 kg/ha, deoarece în câmp plantele arată bine. La porumb sper să obțin circa 7 tone/ha. Ca dotare, pe lângă cea tehnică, am magazii pentru stocarea producției agricole, cu o capacitate de 1.000 de tone.”


Picture
_Sebastian Târnăcop, SC Agroseb SRL, localitatea Răsuceni, județul Giurgiu

„Exploatez o suprafață de 1.500 de hectare, din care 400 ha se află în proprietate. Pe lângă activitatea vegetală, mă ocup și de zootehnie, în sensul că dețin o fermă de bovine, cu o capacitate de 300 de capete. Laptele îl comercializez la firma Lacta Giurgiu, iar prețul de valorificare pe care-l obțin este de 0,9 lei/l. Producția medie de lapte obținută pe zi este de 1.300 de litri. În ferma zootehnică am demarat anumite investiții de modernizare, care constau în achiziția unor utilajelor necesare și a unei săli de muls 8x2. Valoarea investiției se ridică la suma de 110 mii de euro. În privința problemelor întâmpinate în acest domeniu, pot să vă spun că acestea sunt legate de valorificarea slabă și lipsa unui sprijin din partea statului. Anul trecut, am primit subvenții pentru laptele conform de 0,3 lei/l și de 500 de lei pe cap de animal. Hrana necesară animalelor o asigur într-un procent destul de mare, de circa 80%, din ferma vegetală. În producția vegetală, structura culturilor este formată în proporție de 70% din plante păioase, iar restul de plante prășitoare. Producția obținută la grâu a fost de 4.000 kg/ha și o parte din aceasta am valorificat-o la un preț de 158 euro/tonă, iar cea rămasă am decis s-o depozitez. Dețin spații în care pot stoca o producție de 2.000 de tone. La cultura de rapiță, care a ocupat în asolamentul fermei o suprafață de 350 ha, am obținut o producție de 2.500 kg/ha. Prețul de valorificare a fost de 330 dolari/tonă. Cultura de floarea-soarelui ocupă 100 de hectare, iar producția pe care sper s-o obțin pe unitatea de suprafață este de 2.500 kg. În privința prețului de valorificare, sper să fie de 380 dolari/tonă, iar la porumb mă aștept să fie de 150 euro/tonă. La cultura de porumb, cred că am să obțin o producție de 6.500 kg/ha. O problemă cu care m-am confruntat anul acesta pe partea vegetală fost aceea că, pe circa 100 ha, a băltit apa și culturile au fost afectate din această cauză. Deși mi-am asigurat culturile agricole, am înțeles de la firma cu care am încheiat polița de asigurare că nu acordă despăgubiri pentru pagubele cauzate de băltirea apei. În ceea ce privește modernizarea fermei, am depus un proiect pe Măsura 121, în septembrie anul trecut, în valoare de 1,5 milioane de euro, care constă în achiziția de tehnică agricolă, printre care și cumpărarea a două combine performante și construcția unor spații pentru depozitarea producției agricole.”

Ana MUSTĂȚEA

revista, agricultura, vegetal, cereale paioase, productie, calitatea recoltei, fermieri, anul agricol 2010
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE