REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum apreciati pana acum anul agricol 2011-2012?

15/7/2012

0 Comments

 
Dialog cu fermierii IULIE 2012
Cum apreciati pana acum anul agricol 2011-2012? - Agrimedia.ro
Constantin Boagiu, administrator al SC Transcontinental SRL, localitatea Plopii Slăviteşti, judeţul Teleorman

„Administrez o suprafaţă de peste 800 de hectare, iar structura de culturi în acest an cuprinde: orzoaică de toamnă (50 ha), grau (450 ha), porumb (142 ha) şi floarea-soarelui (210 ha). În toamnă, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, nu am mai infiinţat cultura de rapiţă, preconizată a fi semănată pe o suprafaţă de 200 ha. Sămanţa rămasă am s-o folosesc în acest an, dacă vor fi condiţii prielnice pentru infiinţarea acestei culturi. La orzoaica de toamnă am obţinut o producţie de 4.000 kg/ha, iar preţul de valorificare este de 0,75 lei/kg. Nu este un preţ satisfăcător, deoarece la această cultură investiţia a fost mare, situandu-se la aproximativ 2.200 lei/ha. Pană la acest moment, producţia medie de grau este de 4.100 kg/ha şi am observat că soiurile extratimpurii, cum este Toborzo, au dat o producţie mai mare, de aproximativ 5.000 kg/ha. O parte din producţia realizată am s-o vand, iar alta o depozitez la Eurosiloz Targu Măgurele, precum şi în magazia proprie, care are o capacitate de stocare de 1.000 de tone. Pe piaţă, preţul practicat la grau este cuprins între 0,85 şi 0,9 lei/kg. În camp, cultura de porumb arată bine, însă are mare nevoie de precipitaţii, căci altfel plantele se vor usca, boabele se şiştăvesc şi vom inregistra pierderi mari. La această cultură folosesc hibrizi de la companiile Euralis şi Quality Crops. Am semănat floarea-soarelui în perioada 23 martie-5 aprilie, iar solele infiinţate la inceputul epocii arată mai bine faţă de cele de la sfarşitul perioadei. Anul trecut am obţinut la floarea-soarelui o producţie de 4 tone/ha, iar preţul de valorificare a fost de 1,4 lei/kg. Acum, preţul vehiculat este de 1,6-1,7 lei/kg, dar cred că va continua să crească, putand ajunge chiar şi la 2 lei/kg. Culturile de primăvară au mare nevoie de apă şi sperăm să cadă cat mai curând precipitaţii, care să aducă cel puţin 20-25 litri/mp, altfel vom obţine producţii injumătăţite.”


Cum apreciati pana acum anul agricol 2011-2012? - Agrimedia.ro
Gheorghe Gurlui, administrator al SC Agrisol, localitatea Belciugatele, judeţul Călăraşi

„Pe cele 1.900 de hectare aflate în exploatare, cultura de grau urma să ocupe 700 ha, dar pentru că am întors rapiţa, suprafaţa s-a mărit, ajungând la 940 ha. Soiurile cultivate sunt Midas, Bitop, Exotic şi Apache. În acest an, de pe unele sole am obţinut 3.700 kg/ha, de pe altele 3.200 kg/ha, însă producţia medie se situează la 3.500 kg/ha. Anul trecut, la cultura de grau nu am obţinut o producţie mai mică. Cu privire la preţul de valorificare, Prutul SA Galaţi a oferit 0,92 lei/kg, un preţ bun, care cred că va continua să crească. Voi valorifica în totalitate producţia de grau, pentru că vin scadenţele la credite şi sunt nevoit. Am un proiect în valoare de 3 milioane de euro, care constă în construcţia unor silozuri, cu o capacitate totală de 12.000 de tone şi pe care sper să le pot finaliza la inceputul anului viitor. Acum strangem oferte, iar incepand cu luna august vom turna fundaţia, iar în iarnă ne vom ocupa de montaj. Seceta din toamnă şi condiţiile nefavorabile din timpul iernii au afectat foarte mult cultura de grau. Am respectat epoca de semănat, dar probabil ar fi fost mai bine dacă efectuam acele lucrări care impiedică pierderea apei din sol. în acest an, imediat după recoltare, vom intra cu un disc pentru dezmiriştire, pentru a semăna cultura de rapiţă. În cadrul societăţii, 140 ha au fost ocupate cu loturi semincere de orz, avand un contract de valorificare incheiat cu firma Saaten Union. Producţia obţinută a fost mică, de 2.500 kg/ha. Culturile de porumb şi floarea-soarelui suferă din cauza lipsei de apă. Porumbul ceva mai mult decat floarea-soarelui, care este afectată în mai mare masură dacă a fost semănată mai tarziu. Avem speranţe că floarea-soarelui va fi mai puţin afectată, intrucat căldura favorizează polenizarea. Producţia de porumb însă va fi mai mică cu 20-30%. La porumb folosesc hibrizi Pioneer 64, LE 19 şi LE 20. Preţul vehiculat la porumb este de 0,72 lei/kg. Anul acesta a fost unul dificil, cu multe incertitudini. Nici în această toamnă nu ştim dacă vor fi condiţii optime pentru infiinţarea culturii de rapiţă.”


Cum apreciati pana acum anul agricol 2011-2012? - Agrimedia.ro
Daniel Ciobanu, Administrator Prodagras SRL, Localitatea Dămăieneşti, judeţul Bacău

„În judeţul Bacău, ne aşteptăm la producţii foarte mici de grau, între 2.000 şi 2.500 kg/ha, faţă de anul trecut, cand am obţinut o recoltă de 4.500 kg/ha. Preţul vehiculat este de 0,9 lei/kg şi nu acoperă cheltuielile de producţie. Nu o să vand acum, voi aştepta un preţ mai bun, deoarece deţin spaţii de depozitare cu o capacitate de 1.500 de tone. Cultura de grau a ocupat în cadrul asolamentului o suprafaţă de 70 de hectare, iar soiul folosit este romanesc şi se numeşte Cristina. în privinţa rapiţei, mă număr prîntre norocoşi, deoarece a trecut cu bine peste iarnă, a fost semănată pe o suprafaţă de 80 ha, iar producţia medie este de 2.300 kg/ha. Preţul de valorificare la rapiţă este 2,2-2,3 lei/kg. Voi intarzia un pic recoltarea graului şi a rapiţei deoarece graul a infrăţit în mai, cand au căzut acele ploi, iar la rapiţă au mai pornit lăstari şi avem chiar şi acum plante verzi în lan. Nu voi depăşi prea mult perioada optimă de recoltat, pentru că există riscul ca plantele să se scuture. Am mai vorbit cu colegi fermieri din Galaţi, care spuneau că vor obţine la grau o producţie de doar 300 kg/ha. Nu am avut şansa de ploi în acest an şi pe langă aceasta cheltuielile de producţie au crescut cu 25%. Din cauza secetei, păşim cu stangul şi în următorul an agricol. În decembrie, în stratul de suprafaţă 0-80 cm aveam un deficit de 800 mc/ha, iar acum a ajuns la 1.400 mc/ha. Pămantul este ca o piatră. Instituţiile responsabile au făcut determinări privind conţinutul de apă din sol, însă datele nu le fac publice şi nu se ia nici o măsură. Consider că ne confruntăm cu o situaţie mai gravă decat cea din anul 2007. Seceta s-a instalat încă din toamna anului trecut. Cei de la Insula Mare a Brăilei spuneau că din iulie 2011 şi pană în luna mai a acestui an au căzut doar 90 l/mp. Acum se poate lucra solul doar dacă se intră imediat după recoltare. Pentru culturile care urmează să fie semănate în toamnă sperăm să avem norocul unor ploi care să asigure răsărirea culturilor. Porumbul este semănat pe o suprafaţă de 80 ha, iar floarea-soarelui pe 60 ha. Dacă nu va ploua în următoarea perioadă, suntem foarte rezervaţi în privinţa recoltei pe care o putem obţine. Este un an dificil, cu 3 miniştri ai Agriculturii, cu viziuni diferite, care spun ce ar trebui să se facă pentru agricultură, dar nici unul nu face nimic concret pentru fermieri, cu toate că este cunoscut faptul că agricultura a avut o contribuţie importantă în economia ţării.”


Cum apreciati pana acum anul agricol 2011-2012? - Agrimedia.ro
Barbu Marinel, administrator SC Parimpex SRL, comuna Calmăţuiu, sat Nicolae Bălcescu, judeţul Teleorman

„Nu sunt incurajatoare producţiile din acest an. La cultura de grâu, semănată pe o suprafaţă de 360 de hectare, producţia medie este de doar 2.000 kg/ha, faţă de cea obţinută în 2011, de 6.000 kg/ha. Preţul de valorificare este de 0,9 lei/kg. O parte din producţie am depozitat-o, deoarece dispun de spaţii de înmagazinare cu o capacitate de stocare de 1.200 de tone. Soiurile de grau pe care le folosesc sunt Alex şi Boema. La cultura de orzoaică, înfiinţată pe o suprafaţă de 53 ha, am utilizat soiul Vanessa, iar producţia medie obţinută a fost de 3.500 kg/ha. Producţia am vândut-o celor de la Cargill, iar preţul de valorificare a fost de 0,77 lei/kg. Imediat după ce am recoltat orzoaica, pe o parte din suprafaţă am arat, iar pe cealaltă am intervenit cu un scarificator. În acest an am întors cultura de rapiţă de pe o suprafaţă de 145 ha şi am semănat floarea-soarelui, hibrizi de la firmele Limagrain şi Pioneer, pe o suprafaţă de 300 de hectare. La cultura de porumb, înfiinţată pe 40 ha, am folosit hibrizi de la Maissadour şi Euralis. Porumbul şi floarea-soarelui au mare nevoie de apă. Floarea-soarelui am semănat-o la 20 martie şi am investit foarte mult în fungicide, îngrăşăminte foliare etc. Este un an greu, nu au fost precipitaţii, plantele au plecat încă din toamnă cu handicap.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE