REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum caracterizati anul agricol 2012 si cum decurge insamantarea culturilor de toamna?

15/9/2012

0 Comments

 
Cum caracterizati anul agricol 2012 si cum decurge insamantarea culturilor de toamna? - Agrimedia.ro
Dialog cu fermierii SEPTEMBRIE 2012

Florentin Popescu, administrator SC Agro Lisscalifornia, localitatea Vânători, judeţul Teleorman - Agrimedia.ro
Florentin Popescu, administrator SC Agro Lisscalifornia, localitatea Vânători, judeţul Teleorman

„Pentru acest an, aşteptările privind producţiile erau mai mari, dar cum în alte zone ale ţării seceta a afectat culturile agricole mai mult, pot spune că suntem mulţumiţi cu cât am obţinut. Cultura de grâu a ocupat o suprafaţă de 400 ha, iar producţia medie a fost de până la 3.000 kg/ha. La orz am înregistrat o producţie de 3.500 kg/ha. În primăvară, am întors 100 ha semănate cu rapiţă şi am lăsat în cultură o suprafaţă de 90 de hectare. Contrar aşteptărilor, la rapiţă am realizat  o producţie de 2.000 kg/ha, pe care am valorificat-o la preţul de 2,2 lei/kg. La cultura de porumb, înfiinţată pe o suprafaţă de 300 ha, am realizat o producţie medie de până la 3.000 kg/ha, cu mult mai mică faţă de anul trecut, când am obţinut 8.000 kg/ha. Floarea-soarelui a ocupat aproape 300 ha, iar producţia estimată este de 1.500 kg/ha. În această toamnă nu voi semăna rapiţă, pentru că am văzut prognoza şi nu sunt şanse să plouă. O să semăn grâu, pe o suprafaţă de 400 ha, şi orz, pe 300 ha. Din cauza lipsei precipitaţiilor, speranţele pentru anul 2013 sunt destul de rezervate. În această toamnă, terenul s-a lucrat greu, costurile cu motorina au crescut, precum şi cu celelalte inputuri, cum ar fi îngrăşămintele, seminţele etc. În perioada următoare voi încerca să finalizez un proiect FEADR, care constă în construcţia unui siloz. Pentru a implementa acest proiect, m-am lovit de multă birocraţie. În plus, în proiect aveam incluse două mijloace de transport pentru producţia agricolă şi, din cauza faptului că s-au schimbat anumite reguli din ghid, aceste achiziţii au fost declarate ulterior ca fiind neeligibile. Am făcut adrese la APDRP, dar nu am primit nici un răspuns.”


Ilie Vasile, localitatea Sălcioara, judeţul Ialomiţa - Agrimedia.ro
Ilie Vasile, localitatea Sălcioara, judeţul Ialomiţa

„În zona noastră, seceta nu a fost atât de accentuată şi cu producţiile obţinute n-am ieşit în pierdere. A fost un an agricol dificil, pentru că în primăvară am întors în totalitate cultura de rapiţă, iar orzul a rămas în cultură doar pe 20 ha, din cele 70 de hectare cât au fost însămânţate în toamnă. La cultura de grâu am obţinut, de pe 70 ha, o producţie medie de 2.500 kg/ha. O parte din recolta de grâu am înmagazinat-o şi cealaltă am valorificat-o la preţul de 1 leu/kg. Floarea-soarelui a fost înfiinţată pe o suprafaţă de 80 ha, cu o producţie medie de 2.000 kg/ha. La porumb, cultură care a ocupat în cadrul asolamentului 200 ha, am obţinut o cantitate de 4.000 kg/ha. În această campanie am înfiinţat cultura de rapiţă pe o suprafaţă de 40 de hectare şi urmează să semănăm grâul şi orzul. Sperăm să vină ploile şi vremea să ţină cu noi. Pentru că am mărit suprafaţa fermei, avem în plan achiziţia mai multor utilaje, cum ar fi o semănătoare performantă sau un tractor de 200 CP, dar totul depinde de cum va fi anul agricol care urmează. Vrem să dotăm parcul tehnic, deoarece dorim să facem la pregătirea terenului mai puţine treceri, să scarificăm mai mult şi să renunţăm la arătură. Ne orientăm spre acele lucrări care nu favorizează pierderea apei din sol. În acest an, singura investiţie pe care am făcut-o a constat în achiziţia unei combine marca John Deere. Cu toate că anul 2012 a fost unul cu producţii mici, preţurile mari obţinute la valorificarea producţiei agricole ne-au ajutat să-l încheiem cu bine.”


Cornel Stroescu, administrator SC Hastro Şovarna, localitatea Gârla Mare, judeţul Mehedinţi - Agrimedia.ro
Cornel Stroescu, administrator SC Hastro Şovarna, localitatea Gârla Mare, judeţul Mehedinţi

„Anul agricol 2012 este unul dezastruos, cu produţii mici şi pierderi foarte mari. La începutul anului, în primăvară, am întors cultura rapiţă pe care o semănasem pe o suprafaţă de 200 de hectare. La cultura de grâu, înfiinţată pe 500 ha, am obţinut o producţie medie de 2.500 kg/ha. La culturile de primăvară situaţia este şi mai dezastruoasă, pentru că pierderea se ridică la 1.500.000 de lei. Producţia obţinută la porumb a fost de numai 700 kg/ha, în condiţiile în care la nivelul fermei media obţinută era de 6.500 kg/ha. Recolta la floarea-soarelui a fost de 600 kg/ha, cu circa 70% mai mică. În anul agricol 2013 pornim cu stângul. Pentru a începe campania de toamnă mă ajută Cargill cu inputurile necesare. Nu mă pot folosi nici de avansul pe suprafaţă acordat de APIA, deoarece aceasta constituie garanţie pentru instituţia bancară cu care lucrez. Am fost prezent la discuţiile purtate la Ministerul Agriculturii privind acordarea unui sprijin pentru pierderile de producţie înregistrate din cauza secetei. Noi am cerut să ni se acorde, la subvenţia de 180 euro/ha, şi 42 euro/ha, care ar fi trebuit acordaţi în acest an, deoarece erau prevăzuţi în buget.”


Mihai Afiliu, administrator SC Afiliu Trans SRL, localitatea Amaru, judeţul Buzău - Agrimedia.ro
Mihai Afiliu, administrator SC Afiliu Trans SRL, localitatea Amaru, judeţul Buzău

„Având în vedere că producţiile la culturile de păioase şi prăşitoare au fost bune, în condiţii climatice dificile, cu temperaturi ridicate şi secetă, consider că anul agricol 2012 este unul bun. Cu recoltele obţinute am reuşit să scot banii investiţi şi să obţin ceva profit. La cultura de grâu am înregistrat o producţie medie de 3 tone pe unitatea de suprafaţă, iar la culturile de primăvară, respectiv porumb, am obţinut aproape 4,5 tone/ha, iar recolta de floarea-soarelui a fost de 2.400 kg/ha. Producţia de floarea-soarelui am valorificat-o, iar preţul a fost de 580 de dolari/tonă. În cazul porumbului, nu am vândut, pentru că am decis să depozitez producţia. De altfel, stochez şi producţia de grâu. În privinţa însămânţării culturilor de toamnă, intenţonez să semăn rapiţă pe o suprafaţă de 400 de hectare şi cultura de grâu pe 1.500-1.700 de hectare. Suprafaţa cultivată în această toamnă, pe culturi, este aproape aceeaşi cu cea din alţi ani. La rapiţă am cumpărat sămânţă mai ieftină, pentru că riscul, în condiţiile actuale, la această cultură este destul de mare. Din punctul meu de vedere, anul 2012 a fost unul bun, însă îngrijorare mai mare am cu privire la anul 2013, pentru că nu ştim dacă vom reuşi să ne scoatem banii investiţi. Aceasta este soarta agricultorilor, într-un an să obţină producţii bune, în altul să se confrunte cu multe probleme, însă important este ca în final să iasă învingători.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE