REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum este anul agricol 2013 si ce investitii ati reusit sa realizati?

15/9/2013

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii SEPTEMBRIE 2013

Cum este anul agricol 2013 şi ce investiţii aţi reuşit să realizaţi?

Picture
Constantin Dincă, administrator al SC Epson Patricia, comuna Nicolae

Titulescu, judeţul Olt „În acest an producţiile agricole obţinute sunt bunicele, dar cu ce folos când preţurile de valorificare sunt atât de mici? Faţă de cum se estima, preţul la porumb a scăzut de la 1 leu/kg şi la floarea-soarelui de la 370 dolari/tonă şi s-a ajuns să vorbim de câţiva bani. La cultura de grâu am obţinut doar 1.850 kg/ha din cauza condiţiilor climatice, iar eu preconizam că voi obţine 3,8 t/ha. Am o magazie cu o capacitate de 400 de tone şi, cu excepţia acestui an, nu am stocat niciodată grâul atât de mult. Mă consider fermier mic, am până în 200 de hectare, şi fac faţă cu greu acestei situaţii de pe piaţă şi preţurilor mici oferite la valorificarea producţiei. Noi cu certitudine băgăm în pământ bani şi nu vorbe, iar problema este că aceşti bani investiţi nu se mai întorc. În privinţa varietăţilor folosite, la cultura de grâu am avut soiul Fundulea, iar pentru sămânţă - Glosa. S-au comportat bine, având în vedere condiţiile din acest an. La porumb, folosesc hibrizi KWS 2376 şi 3381. S-au schimbat multe de când foloseam hibrizii Fundulea 376 sau Olt. Anul trecut, la floarea-soarelui am avut hibridul La Pampa SU, de la firma Quality Crops, hibrid tardiv pe care a trebuit să îl recoltez ultimul. La vânzare, masa hectolitrică era mare - 40, dar din păcate am avut corpuri străine şi umiditate mare, motiv pentru care am obţinut şi atunci un preţ mic. Le-am spus celor care au cumpărat producţia că în raport cu agricultorii ei mereu câştigă, iar noi pierdem. Anul acesta, la floarea-soarelui am folosit hibridul Imeria, de la compania Caussade Semences. Referitor la achiziţia de utilaje, noi am mai avea nevoie de un tractor care să aibă între 140 şi 160 CP. Mărcile care îmi plac sunt Fendt şi John Deere, dar nu dispun de bani suficienţi ca să-l pot cumpăra. În orice caz, voi mai studia piaţa tractoarelor. În fermă, deţin cinci tractoare, un Case de 95 CP, două tractoare româneşti mai noi şi alte două mai vechi. Vom face tot posibilul să cumpărăm un tractor nou.”

Picture
II Florin Oprescu, localitatea Colelia, judeţul Ialomiţa

„Este un an bun sub aspectul producţiilor obţinute, dar nu şi din punct de vedere al preţurilor de valorificare. Inputurile se scumpesc în fiecare an şi este dificil să ne acoperim cheltuielile de producţie. Am început să recoltez porumbul doar de pe o parcelă, pentru a estima producţia, care se situează la circa 7 t/ha. Preţul pe piaţă este unul foarte mic, de 0,50-0,52 lei/kg. Nu ştiu care ar fi soluţia, pentru că toată zona aceasta a Mării Negre abundă de porumb şi nu ştiu dacă vom putea obţine preţuri mai bune dacă am depozita şi valorifica mai târziu. În momentul de faţă, umiditatea la porumbul timpuriu este de 12,5% şi trebuie recoltat, iar cel tardiv are 17-18% şi în două săptămâni se poate culege. În acest an, am mai avut în asolament culturi de rapiţă (40 ha), grâu (60 ha), orz şi floarea-soarelui. Preţul la grâu a fost de 0,6 lei/kg. La cultura de rapiţă, producţiile estimate erau încurajatoare, de aproape 4 t/ha, însă la jumătatea recoltatului au venit ploi cu vânt puternic, care mi-au scuturat o mare parte din cantitate. În final, am obţinut doar 3 tone/ha. Am început campania de înfiinţare a culturilor de toamnă şi am semănat rapiţa. Faţă de anul trecut, terenul s-a pregătit uşor. În unele zone a plouat 40 de litri şi ne-a ajutat să pregătim terenul. Am scarificat şi apoi am intrat cu discul, pentru că am renunţat să fac arături. În această toamnă, avem o problemă mult mai grea decât cea din 2012, când a fost secetă, şi anume lipsa banilor necesari pentru a relua anul agricol. Am apelat la credite şi la avansul din subvenţia europeană. În privinţa investiţiilor realizate în fermă, în urmă cu şase ani am accesat fonduri europene pentru modernizarea parcului tehnic, iar de atunci tot ce am cumpărat am luat prin leasing. Anul trecut am achiziţionat un tractor de putere mai mare, Deutz Fahr de 160 CP, şi un disc mare. La mâna a doua, am cumpărat o combină Claas, pe care am reuşit s-o achit anul acesta. În fermă mai am un tractor Lamborghini, de 95 CP. Pe viitor, probabil va trebui să mai achiziţionez un tractor de 100 CP, însă va depinde foarte mult de preţurile de valorificare pe care le voi obţine. Lucrez de 32 de ani în agricultură, ştiu să fac producţii mari. Problema cu care mă confrunt nu stă în tehnologia culturilor, ci în valorificarea superioară a producţiilor agricole. Lucrăm o suprafaţă totală de 203 ha, din care 60 ha sunt cultivate cu porumb. Folosesc hibrizi cu genetică bună, cum sunt cei de la Monsanto şi Caussade Semences.”

Picture
II Andrei Merlan, Slobozia, judeţul Ialomiţa

„Anul agricol a fost, în cazul meu, unul foarte bun, deoarece am realizat producţii mari şi am obţinut preţuri bune, deoarece am încheiat foarte devreme contracte de valorificare. Exploatez o suprafaţă agricolă de 250 ha, cultivată cu grâu, rapiţă, floarea-soarelui şi porumb. Noi, prin excelenţă, producem sămânţă la culturile de grâu, lucernă etc. Colaborăm, de exemplu, cu Caussade Semences pentru multiplicare de sămânţă. Nu trebuie să ai suprafaţă foarte mare ca să câştigi. Avem culturi intensive şi investim foarte mulţi bani ca să avem producţii bune şi de calitate. La culturile semincere, cheltuielile de producţie sunt mai mari decât la cele comerciale. Sămânţa din categoriile biologice pe care le folosim noi are un preţ dublu, iar tehnologia presupune un număr de tratamente mai mare pentru a se asigura o protecţie ridicată a culturii. La grâu, am avut soiuri care au trecut de 8 t/ha, cum este Sofru, o varietate cu talie mică, aristat, de la Caussade Semences. Un alt soi, Sorrial, a realizat o producţie de circa 7,5 t/ha. Am avut şi soiuri ungureşti, care s-au comportat excepţional, peste 7 t/ha. La soiul românesc Glosa am obţinut 6,8 t/ha, dar a fost cultivat după sorg, care a secătuit terenul. În acest an, toate culturile, şi de primăvară, şi de toamnă, au dat producţii bune. În privinţa preţurilor, acestea trebuiau să fie ceva mai mari. La grâu, un preţ corect ar fi fost de 0,75-0,8 lei/kg, iar la porumb, nu mai mic de 0,6 lei/ha. În ultimii ani, porumbul a fost mai scump decât grâul, ceea ce nu este normal. În fermă, cultura de porumb ocupă o suprafaţă mică, din cauză că se fură. Am scăzut suprafaţa progresiv şi în viitor o să renunţ în totalitate la porumb. Hibrizii pe care îi folosesc sunt Pioneer. În toamnă, am înfiinţat cultura de rapiţă pe 60 ha şi a răsărit, pentru că au căzut ceva precipitaţii. Dacă vor mai veni ploi, o să mai semăn. La noi, în trei zile se usucă terenul şi dacă nu ai umiditate în sol, nu faci nimic. Am terenul pregătit să mai semăn rapiţă şi grâu. Am recoltat floarea soarelui şi imediat am lucrat terenul, ca să fie pregătit pentru grâu. La porumb nu am început să recoltez deoarece are umiditate destul de mare şi nu vreau să-l valorific aşa, pentru că îmi scăde la preţ, şi aşa mic.  Am investit în sisteme de irigaţii, iar suprafaţa agricolă pe care aş putea să o irig ar fi de 170-180 ha, dar nu mai irigăm pentru că preţurile sunt prea mari. Din fericire, anul acesta nu am fost nevoiţi să irigăm, însă anul trecut o parcelă m-a costat 4.200 de lei. Am investit în utilaje performante, iar ultimele achiziţii au constat în două combinatoare şi un tractor. Am renunţat la proiecte şi le-am cumpărat în leasing. Parcul de maşini şi utilaje este destul de dotat, aşa că prea curând nu cred că o să  mai facem vreo investiţie.”

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE