REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum putem îmbunătăți calitatea silozului și eficiența acestuia cu inoculanții Corteva Agriscience

15/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Compania Corteva Agriscience a organizat la București o amplă conferință cu tema ”Nutriție animală. Secretele unui siloz de calitate” la care a participat un număr mare de fermieri. În prezentările extrem de amănunțite, susținute de specialiștii invitați, s-a vorbit atât despre folosirea diferitelor specii de plante pentru siloz, precum și despre modul de obținere unui siloz de calitate, utilizarea cea mai eficientă a acestuia și alte detalii privind hrana cea mai corectă pentru creșterea calității laptelui și a cărnii de vacă.
​„În contextul european actual există o tendință de creștere a prețului la lapte. Interesant este că Europa exportă lapte. Sunt însă țări occidentale (mai puțin Irlanda sau Polonia) care nu mai pot produce mai mult lapte decât produc acum, au atins un platou, iar limitările sunt cauzate și de presiunile ecologiștilor”, a spus Loyc Aubry, Bussines Developement Lead Europe pentru Furaje. Din datele statistice prezentate a reieșit că România se află mai jos din punct de vedere al calității laptelui (conținutul proteic și de grăsime) față de standardele europene, la fel și consumul este relativ redus la nivel național. Se pare că producția internă acoperă doar 42% din cerere, deci are posibilitatea să mai crească. Tendința este să se meargă pe o producție de calitate mai bună, cu o amprentă de carbon redusă, preț mai bun pentru o valorare adăugată mai mare. Iar calitatea furajelor, a silozului, raportul de utilizare al plantelor și rațiile de hrană ale vacilor pot influența laptele și carnea nu numai cantitativ, dar mai ales calitativ, a explicat specialistul în furaje. ”Producția de furaj este greu de crescut, dar se poate lucra la tehnicile de producție. Nu ne putem baza prea mult nici pe achizițiile internaționale, ale căror prețuri sunt foarte volatile, iar politica Farm to Fork este o realitate la care trebuie să ne adaptăm. De aceea Corteva Agriscience a creat tehnologia care să ajute și în domeniul producerii unui furaj/siloz de calitate mai bună pentru a crește calitate laptelui”, a mai precizat Loic Aubry.
 
Ce fel de porumb folosim pentru siloz?
Silozul de porumb obținut din planta întreagă este cel mai utilizat furaj ca sursă energetică în hrana rumegătoarelor. Un siloz de calitate se obține cu hibrizi capabili nu numai de producții mari, ci și cu un grad ridicat de digestibilitate a fibrei și o valorificare cât mai bună a substanțelor nutritive de către animal. Hibrizii Pioneer pentru siloz au un raport foarte apropiat de 1:1 (raport greutate boabe/greutate plantă fără boabe la cele care se taie la minim 30 cm deasupra solului).
Noul concept dezvoltat la Corteva Agriscience se numește BMR (hibrizi cu digestibilitate mai ridicată pentru o producție de lapte de calitate mai bună - Better Milk Production). Hibrizii BMR au o cantitate de lignină produsă de către plantă mai redusă (mai puțină lignină înseamnă mai puține legături cu fracțiile digerabile). Acești hibrizi pot aduce o creștere de 10% sau mai mare a digestibilității fibrelor care se traduce într-o hrănire mai bună datorită faptului că microorganismele din rumen au acces mai bun la celuloza și hemiceluloza din furaj. La final înseamnă că va fi disponibilă mai multă energie pentru producția de lapte și carne.
Dar porumbul nu este singura cereală folosită pentru furajare. O atenție din ce în ce mai mare este acordată și gramineelor recoltabile integral, iar prezența inoculanților în silozul de graminee contribuie foarte mult la creșterea eficienței în utilizarea acestor specii în furajare. Alături de porumb și graminee, Corteva Agriscience dezvoltă și soiuri de lucernă cu caractere de rezistență atât la iernare, cât și la boli și dăunători, astfel încât gama de specii pentru alcătuirea unui furaj echilibrat și omogen să fie cât mai variată.
 
Digestibilitate, omogenitate, pH constant și inoculanți specifici
Pentru obținerea unui furaj de calitate este nevoie nu numai de hibrizi cu calități speciale, ci și de inoculanții potriviți. De asemenea un management bun al silozului și păstrarea lui în condiții optime o perioadă cât mai îndelungată. De aceea există o tendință și în introducerea gramineelor ca sursă de hrană pentru animale. Reducerea pierderilor de proteină este unul dintre cele mai importante obiective în pregătirea unui siloz. Despre acest lucru și cum putem face ca prin asimilarea furajelor să reducem costul/litru de lapte a vorbit Gaby Oetjen, manager de producție regional specializat în inoculanți și aplicatoare. În expunerea ei, o adevărată lecție de nutriție animală, a explicat cum cantitatea asimilată de către vacă este cel mai bun mod de a îmbunătăți performanța atât la lapte, cât și la carne. Reducerea costurilor suplimentare pentru asigurarea proteinelor, de exemplu în rația de graminee (în rațiile totale) se poate obține cu introducerea inoculaților în pregătirea silozului. ”Sunt două aspecte importante la procesul de însilozare: trebuie să ne asigurăm că fermentarea este corectă, pentru că afectează cantitatea ingerată de vacă (animalul evită mirosul sau gustul neplăcut); la deschiderea silozului este importantă prevenirea încălzirii acestuia, mai ales în cazul porumbului. Acesta este punctul în care se poate aduce eficiență, alături de folosirea doar a anumitor inoculanți, funcție de specia de plante”, a subliniat ea. Alte elemente pe care le-a punctat sunt legate de omogenitatea unui furaj care determină o cantitatea ingerată mai mare și calitate mai bună a hranei într-o rație completă. Toate acestea asigură un pH constant în rumenul vacii. Dacă acest pH are variații mari, animalul va face pauze mari pentru a-și compensa nivelului pH-ului, ceea ce se reflectă în cantitatea ingerată într-un anumit interval de timp. Așadar trebuie asigurată o calitate ridicată, omogenitate, pe toată durata zilei sau a anului.
Corteva Agriscience aduce și o altă inovație patentată: produsele Fiber Technology FT, o gamă de inoculanți marca Pioneer, care asigură o digestibilitate mai bună a fibrelor din porumbul de siloz, gramineele de siloz și lucernă. Inoculanții au la bază o tulpină a bacteriei Lactobacillus buchenri care are capacitatea de a produce enzime care modifică structura fibrelor (a ligninei din compoziție) și oferă o mai mare accesabilitate în digestia lor. Tulpina de L. buchneri este una heterofermentativă, care produce un spectru larg de acizi grași volatili, ceea ce duce la un profil de fermentare care s-a dovedit că poate scădea substanțial creșterea speciilor nocive de drojdie și alte microorganisme responsabile de alterarea furajelor. Așadar în succesul unui furaj fermentat de calitate foarte bună trebuie ținut cont de: hibrizi, momentul de recoltare, umplerea rapidă a silozului, compactare și dirijarea procesului de fermentație cu ajutorul bacteriilor. Compania pune la dispoziție inoculanți pentru: porumb siloz, porumb pentru biogaz, pentru graminee recoltabile integral, pentru lucernă, pentru silozul de graminee folosite la biogaz și alte categorii de siloz.
 
Începând de anul acesta Corteva Agriscience are o echipă specială pentru siloz și nutriție animală. ”Ne-am dat seama că acest segment are nevoie de mai multă atenție. Adrian Găgeanu este reprezentantul de vânzări al acestei noi linii de business, alături de Mihaela Buruiană (Moldova) și Liliana Irimie (Transilvania)”, a spus Maria Cîrjă, director marketing.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE