REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum s-au dezvoltat culturile de paioase si ce program de combatere a buruienilor utilizati pentru protectia acestor culturi?

11/4/2012

0 Comments

 
Dialog cu fermierii APRILIE 2012
Agrimedia.ro
Eugen Oproi, director tehnic al SC Genagricola SRL, oraş Sânnicolau Mare, judeţul Timiş

„Societatea administrează o suprafaţă totală de 4.500 ha, din care 3.100 ha sunt cultivate cu grâu şi 250 ha cu loturi semincere de grâu. Din cauza deficitului de apă extrem de accentuat din sol, cultura de grâu a început să sufere, iar densitatea nu se încadrează în parametrii optimi. În zona noastră, de la începutul lunii septembrie şi până acum au căzut doar 114 litri/mp. Chiar şi acolo unde au fost efectuate lucrări minime ale solului se observă fenomenul de uscare a plantelor de grâu. Fenomenul este mai pronunţat la cultura de orz, care are o densitate şi un necesar de apă mai mare. Dacă condiţiile climatice vor fi în continuare vitrege dezvoltării optime a culturilor agricole, mai exact dacă nu vor cădea precipitaţii, vom înregistra pierderi mari. Nu pot să mă pronunţ cum va fi acest an agricol pentru că depinde în mare măsură dacă plantele vor avea apă suficientă. Dacă vor fi precipitaţii, deficitul din sol se poate reface. În cazul în care seceta va persista, culturile de primăvară vor germina în condiţii de secetă accentuată şi vom risca să pierdem complet şi aceste culturi. În primăvară intenţionăm să înfiinţăm cultura de porumb pe o suprafaţă de 750 ha, iar cea de floarea-soarelui pe 650 ha. La cultura de grâu, buruieni-problemă, pe lângă cele dicotiledonate, care sunt de o mare diversitate, sunt şi cele monocotiledonate, care se extind an de an. Dintre acestea, probleme foarte mari sunt cauzate de odos (Avena fatua) şi iarba vântului (Apera spicaventi). În cadrul societăţii, nu înregistrăm pierderi, pentru că luăm măsuri de combatere a buruienilor. Am utilizat în loturile semincere de grâu produsul Axial, chiar din anul lansării acestuia, după care am extins folosirea erbicidului şi la cultura comercială de grâu. În acest an, acest produs îl vom utiliza pentru combaterea buruienilor de pe o suprafaţă de aproape 1.000 ha. Din totalul cheltuielilor, costurile cu erbicidarea la cerealele păioase nu sunt foarte mari, ele situânduse la aproximativ 4-5%. În schimb, lucrările de pregătire a terenului suportă cel mai mare cost.”


Agrimedia.ro
Radu Morusi, administrator SC Lori Star SRL, comuna Bălteni, judeţul Olt

„În cadrul societăţii, exploatăm o suprafaţă agricolă totală de 800 de hectare, iar culturile de păioase sunt constituite din grâu, care ocupă 500 ha, şi orz, înfiinţat pe o suprafaţă de 200 ha. În câmp, culturile se prezintă bine, au densitatea optimă, deşi ca stadiu de dezvoltare sunt puţin întârziate. La grâu am folosit soiuri austriece, respectiv Capo şi Josef, care înfrăţesc primăvara, şi nu au fost afectate de condiţile secetoase din toamna anului trecut. Cu privire la programul de combatere a buruienilor, o problemă întâmpinată este infestarea culturii de grâu cu iarba vântului. Am semnalat această buruiană-problemă anul trecut, iar tratamentul aplicat la acea dată nu a dat rezultate. Probabil eficienţa erbicidului a fost scăzută şi din cauza faptului că l-am aplicat avio, deoarece nu puteam intra în cultură, pentru că umiditatea din sol era prea mare. Producţia rezultată anul trecut a fost diminuată. De pe solele neinfestate, recolta medie a fost de 5.500 kg/ha, iar acolo unde a fost semnalată această buruiană, producţia a fost doar de 3.000 kg/ha. Am aplicat un singur erbicid şi în vegetaţie. În acest an, gradul de infestare cu această buruiană a crescut, ajungând să fie de aproape 70%. Acum planta de cultură practic concurează cu iarba vântului. În acest an dorim să încercăm un produs nou de la Syngenta, care combate atât buruienile monocotiledonate, cât şi dicotiledonate din cerealele păioase şi sperăm să fie eficient.”


Agrimedia.ro
Gheorghe Lămureanu, administrator al SC Agroterra SRL, localitatea Agigea, judeţul Constanţa

„Înregistrăm pierderi la culturile de grâu de circa 20-25% şi la orz de până la 20%. Rapiţa, cultivată pe o suprafaţă de 220 ha, este calamitată în totalitate. Este probabil cel mai greu an din ultimii 6 sau 7 ani. Seceta deja s-a instalat şi cred că o să semăn floarea-soarelui în ţărână. În Dobrogea este secetă şi, dacă nu vor cădea precipitaţii, pierderile de producţie vor creşte. Rezerva de apă din sol este foarte mică, deoarece la noi în zonă nu a fost multă zăpadă. A nins la data de 21 ianuarie, stratul de zăpadă a fost de 15 cm şi în 3 zile acesta s-a topit. Din cauza variaţiilor mari de temperatură, culturile de toamnă au suferit de pe urma şocurilor termice. Toată lumea vorbeşte de o secetă cumplită în acest an. Nu mai există apă suficientă în sol pentru că anul trecut culturile s-au prezentat frumos doar până la începutul lunii mai, după care, din acea lună şi până în noiembrie, în zona noastră nu au mai căzut precipitaţii. Noi am avut pierderi şi anul trecut la grâu, orz sau floarea-soarelui, iar în toamnă însămânţările au fost întârziate. Culturile de grâu şi orz au răsărit târziu, în jurul datei de 1 decembrie. Culturile de toamnă au fost semănate începând de la 1 septembrie până la 1 noiembrie. Până în anul 2004, întreaga suprafaţa agricolă a societăţii era irigată. Am fost încurajaţi şi am investit în instalaţii moderne de irigat, achiziţionate prin proiecte europene, iar acum stau nefolosite în curtea fermei. În privinţa combaterii buruienilor din culturile de păioase, folosesc un produs tradiţional cu denumirea comercială de Helmstar. Cu acest erbicid se distrug buruienile dicotiledonate anuale şi perene. Aplicăm un singur tratament şi se administrează în vegetaţie. Acum au apărut şi alte produse moderne care se pot aplica până la al doilea internod la cereale. Nu am probleme în cultură cu buruienile graminee, pentru că fac un asolament corect. Cultura grâului este obligatorie la noi în judeţ şi, în utimul timp, a crescut din punct de vedere al suprafeţei cultivate şi a început să se facă şi monocultură. De aici pot apărea o serie de probleme de protecţie a culturii. După cum se ştie, succesul unei culturi este în proporţie de 70% asigurat de asolament, după care vin celelalte lucrări, precum aplicarea îngrăşămintelor chimice, respectarea epocii optime de semănat, asigurarea necesarului de apă etc. Societatea exploatează o suprafaţă de 1.200 ha, cultivată la această dată cu grâu (600 ha) şi orz (120 ha), iar rapiţa, care ocupă 220 ha, a fost întoarsă.”


SC Agro Chirnogi foloseşte tehnologie nouă pentru obţinerea celor mai bune rezultate în producţie. Agro Chirnogi utilizează produsele firmei Chemtura, fiind şi distribuitor pentru fertilizantul foliar Route şi adjuvantul Elastiq. Acestea sunt două produse folosite cu rezultate foarte bune de Agro Chirnogi la cultura de rapiţă.

Route este un fertilizant foliar lichid, cu utilizare în culturile de cereale, porumb, rapiţă, gazon şi leguminoase. Îmbunătăţeşte înrădăcinarea, creşte vigoarea plantelor şi producţia. La cultura de rapiţă, se aplică în cantitate de 0,8 l/ha de la 4 frunze adevărate, apoi la un interval cuprins între 2 şi 6 frunze adevărate.

Elastiq este adjuvant pentru protejarea silicvelor şi a păstăilor. Asigură o peliculă uniformă, elastică şi adezivă, în condiţii climatice diverse, susţine maturarea naturală a seminţelor, reduce pierderile de producţie dinainte şi din timpul recoltării, previne formarea samulastrei de rapiţă. Este un produs care se aplică înainte de recoltare, la culturile de rapiţă, soia, mazăre, pentru a preveni scuturarea şi pierderile de producţie la recoltare. Se aplică în doze de 0,8-1 l/ha, cu 2-4 săptămâni înainte de recoltare.

Pentru mai multe detalii legate de sporul de producţie obţinut în urma tratării culturilor cu aceste produse şi modalitatea de achiziţionare a acestora, societatea Agro Chirnogi vă stă la dispoziţie, prin dl Raji El-Khalil, la numărul de telefon 0745.002.000.

Ana MUSTĂŢEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE