REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum să câştigi 500 de lei în plus din cultura porumbului cu doar 32 de lei. Secretul fermierilor englezi a fost devoalat

15/4/2015

0 Comments

 
Picture
Când producătorii agricoli din zona de sud a ţării îşi freacă mâinile pentru că obţin profituri la cultura de porumb de sute de lei la hectar investind doar 32 de lei/ha (fapt dovedit inclusiv de testările efectuate în Insula Mare a Brăilei în 2014), veştile nu pot fi decât bune pentru ceilalţi fermieri români care citesc aceste rânduri.
Mai multe formule de fertilizanţi foliari şi de biostimulatori produşi de britanicii de la Omex Agrifluids, „secrete“ până nu demult pentru fermierii noştri, au fost devoalate pentru revista AGRIMEDIA de către importatorii exclusivi din România. Englezii au reuşit până la urmă să aducă şi asta în România.

Concret, patru fertilizanţi foliari din categoria premium produşi de Omex Agrifluids fac furori în România în ultima perioadă. Agro-est Muntenia a adus şi la noi în ţară de puţin timp Omex Kingfol ZN (fertilizant foliar care a realizat anul trecut în IMB un spor de producţie de 650 kg/ha la porumb, de 350 kg/ha la floarea-soarelui şi între 500 şi 1.100 kg la hectarul de orz), Omex Bio 20 (biostimulator şi fertilizant foliar care a adus un spor de producţie în ferma PFA Chirvasuta Gabriela de 1.200-1.300 kg/ha pe o suprafaţă de 250 ha cultivate cu grâu), respectiv Omex Boron şi Omex Suplhomex (fertilizant foliar cu conţinut ridicat de sulf 87,5 la sută şi azot 15 la sută), dar şi alte şapte produse similare care întregesc paleta ofertei la 10. „Toate produsele sunt suspensii concentrate, nu sunt fertilizanţi lichizi“, a declarat Mihai Postelnecu, partener şi sales and marketing manager al Agro-est Muntenia, fost national sales manager al companiei Euralis, dezvăluind practic „secretul“ eficienţei acestor produse importate din Marea Britanie. Chiar dacă specialistul a ţinut să precizeze din start că aceste produse sunt unele din categoria premium, un calcul al profitabilităţii spulberă orice semn de întrebare care ar putea răsări în mintea vreunui fermier mai pesimist şi strâns la pungă. „La un cost de aproximativ 32 de lei la hectarul de porumb, sporul de producţie este de 700 kg/ha, ceea ce înseamnă aproximativ 500 lei în plus la hectar (n.r. - testări efectuate pe loturi de peste 200 ha). Dacă vorbim de aceeaşi cultură a porumbului, costul de înfiinţare a unui hectar se situează undeva la nivelul a 2.000-2.500 de lei, în funcţie de tehnologie, de hibrid, de produse etc. (...) Chiar şi dacă ne-am întoarce la nivelul anului 2005, dacă îmi aduc bine aminte, când era undeva în jur de 0,3 lei kilogramul de porumb, tot se justifică fără nici un fel de problemă această investiţie“, şi-a început cu mândrie în glas veritabilul discurs de vânzări oficialul Agro-est Muntenia. „Rezultate foarte bune am obţinut şi la orz, cu sporuri de 600-1.100 kg/ha.“

Suspensia concentrată este un produs mai vâscos. De asemenea, produsul este foarte concentrat în substanţă activă, vine aproape imediat explicaţia lui Postelnecu. Potrivit datelor furnizate de producător, Omex Kingfol ZN are 70 la sută concentraţie de zinc, acest procentaj făcându-l practic cel mai concentrat produs existent pe piaţă. Şi asta în condiţiile în care doza la hectar pentru Omex Kingfol ZN este de 0,5 litri.

Algele marine au migrat în fermele româneşti! Omex Bio 20 are o combinaţie N, P, K de 20-20-20 şi extract de alge marine în proporţie de 28 la sută

Chiar dacă Omex Bio 20 nu este un produs omologat pe cultura bio de cereale, rapiţă, sfeclă de zahăr, cartof, pomi fructiferi, viţă-de-vie sau legume, este totuşi vârf de lance al gamei, un fertilizant foliar cu multiple proprietăţi. Conform datelor puse la dispoziţia noastră de Mihai Postelnecu, Omex Bio 20 este un produs complet, echilibrat, cu un nivel N, P, K de 20-20-20 şi cu o componentă de biostimulatori care este dată de extractul de alge marine - are 28 la sută. La această listă se adaugă inclusiv o listă întreagă de microelemente.

Să nu uităm însă şi de culturile de oleaginoase, care s-au situat şi în 2014 în topul preferinţelor fermierilor români. Şi pentru a avea o cultură sănătoasă de rapiţă sau de floarea-soarelui, investiţiile trebuie să curgă. Pentru a aduce zâmbetul pe faţa producătorilor agricoli autohtoni, prin intermediul Agro-est, englezii de la Omex Agrifluids au adus în România Omex Boron, un produs pe bază de bor (14 la sută concentraţie de bor plus microelemente). „Poate părea puţin, însă din ceea ce ştiu eu la momentul de faţă, concentraţia maximă de bor care se poate pune este de 14-15 la sută. Iar noi suntem la nivel maxim. Plusul de valoare vine prin faptul că, pe lângă bor, acest produs mai are şi microelemente. Un lucru şi mai important la produsele din gamă este că sunt foarte bine formulate, că aici este una dintre marile probleme la foliare în general: sunt făcute cu N, P, K şi microelemente (mai mult sau mai puţin), dar este vorba de forma în care sunt ambalate din punct de vedere chimic, să fie cât mai uşor de asimilat de către plantă. Aici este secretul unui produs bun“, a mai punctat Postelnecu, scăpând în presa de specialitate un alt „secret“ al englezilor. „Una dintre caracteristicile borului este că majorează conţinutul de ulei din seminţe, iar la rapiţă fermierii s-au obişnuit şi utilizează produse care au în componenţă sulf în diverse forme. În cazul nostru, vorbim de produsul Omex Sulphomex, care are o concentraţie foarte mare - 87,5% sulf, plus azot.“

Analiză de profitabilitate a culturilor agricole, pe banii Agro-est. Singura condiţie - factura de achiziţie să fie generoasă

Cei de la Agro-est Muntenia şi-au asumat analiza plantelor pe care clienţii acestora le au ca structură de cultură, astfel încât să vină exact cu reţeta dedicată pentru carenţele înregistrate în plante. Studiile se fac în Marea Britanie şi în maximum cinci zile rezultatul este gata. Programul se numeşte Scientific Agricultural Partnership, Agro-est fiind capabil să preleveze mostre de pe mai bine de 10.000 ha de terenuri însămânţate în sudul ţării. „Suntem printre puţinii care putem face aşa ceva într-un laborator autorizat, bineînţeles la sediul central al furnizorului, în laboratorul din Marea Britanie. Asta înseamnă că mergem în câmp la fermier, îi luăm probe de plantă, le trimitem în Anglia la laborator şi în 3-5 zile avem răspunsul cu deficienţele de microelemente şi elemente principale. Programul este intitulat generic SAP (Scientific Agricultural Partnership). În 2015, am reuşit să luăm undeva în jur de 100 de probe, adică aproximativ 100 de parcele. Anul acesta, în primăvară, suprafaţa medie a fost între 60 şi 150 ha pe parcelă. În general, ne axăm pe suprafeţe mari, astfel încât să se justifice costul, de altfel susţinut în integralitatea sa de noi. Asta înseamnă undeva la 10.000 ha pe care le-am analizat în primăvara aceasta“, a mai precizat Postelnecu.

Agro-est, partenerul exclusiv al Omex (favoriţii Reginei Angliei), ţinteşte o cifră de afaceri iniţială de 500.000 de euro

Conform spuselor dlui Postelnecu, Agro-est şi-a propus un target de vânzări de circa 500.000 de euro pe aceste produse, în prezent firma situându-se la un nivel de 65-70 la sută din ceea ce a stabilit ca ţintă. Omex Agrifluids a fost înfiinţată în 1976 şi şi-a propus rapid să devină unul dintre liderii pieţei pe segmentul de fertilizanţi foliari. Vorbim de o companie englezească, prezentă pe mai tot mapamondul şi care deţine în prezent trei fabrici - două în Anglia şi una pe continentul american. „Stilul prin care lucrează compania în momentul de faţă este prin distribuitori exclusivi. Sunt specializaţi în suspensii concentrate pentru că, spuneau ei, «nu au timp să transporte apă pe tot globul». Fac peste 150 de milioane de euro din fertilizanţi foliari“, a mai afirmat Mihai Postelnecu. Pe lângă faptul că Omex Agrifluids este una dintre cele mai importante companii producătoare de fertilizanţi-suspensii concentrate din UE, cu concentraţii mari în substanţă activă, aceasta a primit în 2013 distincţia Casei Regale a Angliei pentru cea mai întreprinzătoare companie la nivel internaţional.

Mihai Postelnecu are o experienţă de peste 13 ani în agribusiness, din 2002 fiind implicat în activitatea de vânzări din sector. „Se poate spune că sunt specializat în a lansa şi a dezvolta companii în România, deoarece cu fiecare am început de la primele lor zile în România. În ultimii 5 ani am lucrat la Euralis, unde am fost national sales manager. Acum, în cadrul noului proiect, mă ocup de dezvoltarea companiei Omex Agrifluids în România, prin intermediul unui unic importator, împreună cu colegul şi partenerul meu Mihai Moraru, care este director general“, a conchis oficialul Agro-est Muntenia.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE