REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum să faci din vânzarea cireșelor o sărbătoare

15/6/2022

0 Comments

 
Picture
​Marius Viorel Roman este bine-cunoscut printre pomicultori și pepinieriști. Plecat din rândul inginerilor de la Stațiunea Pomicolă de la Băneasa, și-a început afacerea cu producerea de material săditor pomicol. A extins-o apoi cu producerea de fructe. În 2018 a înființat o livadă intensivă de circa 12 ha cu cireș, în localitatea Coșereni, județul Ialomița. 
​Afacerea este una de familie, o plantație de dimensiuni medii, spune el, pe care o poate manageria foarte bine. În opinia sa fermele pomicole mici și medii, conduse în cadrul unei familii sunt mai avantajoase, mai profitabile pentru că poți controla mai bine suprafața și tot ce ține de protecție, întreținere, și mai ales recoltat. Iar dacă valorificarea se face la poarta fermei, prin magazine specializate sau direct la consumator, nu neapărat la supermarket, se poate obține și un preț mai bun. În fermele pomicole mari este mai dificil, mai ales în condițiile lipsei de forță de muncă la recoltat.
 
După modelul „Culege-ți singur”
Anul acesta este al doilea an cu oarecare producție. Potențialul estimat inițial era de circa 70 de tone de cireșe, dar vremea rece din primăvară a redus producția la circa 15 tone.
Anul trecut recolta a fost cam la fel. De aceea producătorul a ales această formulă de valorificare: a organizat pe 1 Iunie un eveniment tematic numit ”Ziua internațională a Copilului în Paradisul Cireșelor” (numele plantației a fost ales de fiica sa de 10 ani) în care a deschis porțile fermei familiilor cu copii.
Cei care au ajuns la Coșereni au putut beneficia de un tur al fermei în care producătorul și-a prezentat livada, de la istoric la dotări tehnice (plase antiploaie, antiinsecte, utilaje, sistemul de fertigare și bazinul de acumulare a apei, platformă de recoltare etc), a oferit informații legate de plantație, tehnologie, ”lecții de botanică|” în aer liber pentru cei mici.
Copiilor le-a pus la dispoziție pomii din care au putut mânca cireșe pe săturate și un spațiu de joacă generos alături de animatorii costumați. O firmă din Horeca a asigurat prânzul cu preparate la grătar, băuturi și desert. În biletul de intrare de 50 de lei /adult (copii au avut acces gratuit) intrau 2 kg de cireșe pe care oaspeții le luau acasă.
În livada de cireșe este prima dată când organizează un astfel de eveniment, dar Marius Roman nu este la prima experiență de acest fel.
Împreună cu un asociat al său, îngrijește și o plantație de 1,5 ha de mur și zmeur, unde primește deja de 4 ani oameni care vin să își culeagă fructe împreună cu copiii. De aceea pomicultorul are în plan să extindă proiectul cu pachete pentru școlile și grădinițele de vară și să ofere spațiul livezii pentru joacă, diverse spectacole și bineînțeles consumul de fructe direct din pom.
”Este o modalitate de valorificare, mai ales când producția este afectată atât de mult. Vânzarea directă a fost cea mai bună soluție pentru noi, la un preț foarte bun pentru o calitate foarte bună a fructelor.
Nu este doar o vânzare, ci ceva mai mult de atât: bucuria de a mânca direct din pom, plimbarea, joaca, instruirea etc. Este un fel de agroturism după modelul celor din Vest.
În anii cu probleme climatice mai ales, te ajută foarte mult să echilibrezi balanța venituri/cheltuieli. Pe viitor de gândim să organizăm diverse spectacole în cadrul fermei, nu doar la momentul culesului. Primăvara, când pomii sunt în plină floare, sau toamna când frunzele încep să își modifice nuanțele din verde spre galben-roșu-portocaliu-grena este un spectacol de lumină, miros și culoare de care merită să ne bucurăm la maxim”, a spus Marius Viorel Roman.
 
Riscuri și avantaje
„Anul acesta este primul 1 Iunie la fermă și am fost uimiți de avalanșa de cereri: au fost peste 1.000 de adulți cu circa 1.000 de copii. Nu am avut probleme deosebite. Ne așteptam (de 1 iunie) să apară probleme în plantație sau să fie necazuri cu deșeurile de după. Dar nu a fost așa, oamenii au avut grijă la cules, s-au comportat civilizat, au respectat pomii și natura. Până acum ne declarăm mulțumiți de modul cum s-au manifestat cei care au trecut pragul fermei”, a mai spus pomicultorul din Coșereni.
A fost o experiență pozitivă pentru afacerea sa și crede că un astfel de eveniment poate fi profitabil, mai ales dacă suprafața plantației nu este prea mare, iar valorificarea este direct către consumator final.
Nu mai apar cheltuieli mari cu recoltatul și ambalatul, ferma fiind oricum pregătită logistic pentru o producție maximă. Chiar dacă recolta a fost sub așteptări, modalitatea aceasta de valorificare, alături de vânzarea la punct fix și o parte mai mică de câteva sute de kilograme la câțiva privați, l-au ajutat să reducă la minim pierderile cauzate de vremea de anul acesta. De aceea am găsit această formulă de campanie ”Culege singur”.
 
Din experiența sa, recomandă mereu ca atunci când faci un calcul de preț, o parte să rămână și pentru dezvoltarea fermei, pentru achiziția de tehnică nouă, altfel ”rămâi în urmă și nu mai ești profitabil”.
De pildă, producția sa de cireșe de anul acesta, drastic redusă din cauza înghețurilor din luna aprilie, ar fi putut fi salvată dacă avea un utilaj de încălzire a aerului din livadă, care nu exista la momentul proiectării și înființării plantației. (la unele soiuri unde pierderile au fost de peste 70-80%, chiar și 90%).
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE