REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum se poate tempera atacul de foc bacterian când soluțiile chimice nu mai fac față

15/9/2022

0 Comments

 
Picture
În localitatea Jucu de Sus, din județul Cluj este o livadă mică de gutui, cu o suprafață de 3,5 hectare care aparține lui Călin Baciu. Una dintre cele mai mari provocări la astfel de livezi rămâne de departe atacul de foc bacterian. Este o amenințare constantă, cu atât mai mult cu soluțiile pentru a preveni infecția sunt foarte limitate.
​Livada are două soiuri Berezki și Aurii. Al doilea soi are fructe mari, de calitate, cu pulpa fină, dar este foarte sensibil la foc bacterian, ceea ce a determinat infecția unui număr foarte mare de pomi în anii anteriori. Tratamentele aplicate (livada fiind în sistem ecologic) nu au putut ține sub control atacul. Dar producătorul a recurs și la alte soluții tehnologice: timp de doi ani nu a mai făcut niciun fel de intervenții asupra pomilor privind tăierile. Acest lucru a temperat mult evoluția bolii pe lăstari, care ulterior vor fi oricum tăiați. ”Dacă în anii anteriori erau afectați 300-400 de pomi, anul acesta a distrus 5-6 pomi. Am observat că, cu cât se taie mai mult, boala evoluează mai rapid. A fost singura soluție pe care nu o încercasem. Focul bacterian rămâne o problemă foarte mare în continuare. Am mai vorbit cu producători mai mici, care mi-au confirmat acest lucru, și nu doar la gutui. Știu colegi care au pierdut toată livada de pere de exemplu. Eu am avut foc bacterian inclusiv pe trandafir, ceea ce până anul acesta nu am văzut”, a spus Călin Baciu.
 
A schimbat și strategia de tratamente: a păstrat un singur produs pe bază de cupru cu formulare lichidă, un amestec de oxi- și hidro-, care are o aderență foarte bună. ”Am stropit tot sezonul cu acest produs, am început să folosesc Cropmax mai des și alte produse pe bază de alge, aminoacizi pentru a ajuta plantele să reziste mai bine la stres. Am făcut tratamente foliare, iar la anul voi fertiliza solul cu mraniță. Este foarte important ca tratamentele foliare să fie cât mai complete, să conțină macro și microelemente ,aminoacizi și fitohormoni de creștere și fructificare. Ajută extrem de mult în timpul perioadelor de stres hidric, termic”, explică pomicultorul experiența sa.
Rândurile dintre pomi le menține înierbate și pe rândul de pomi folosește freza cu palpator. Spune că de când a înființat livada nu a întors brazda niciodată, a menținut tot timpul covor vegetal pe toate intervalele, prin tocarea resturilor vegetale. Este un amestec gândit special pentru culturi ecologice, care să lupte cu buruienile. A cosit când plantele aveau 1metru înălțime și le-a lăsat pe sol drept mulcit. Rezultatele au fost foarte bune, livada a trecut cu bine peste perioadele de stres termic și hidric. Abia în anul următor a tocat resturile vegetale, fără să le încorporeze, ci lăsate să se degradeze pe sol. Și-a propus să cumpere și o soluție pentru descompunerea resturilor vegetale de pe miriști, care are în compoziție cinci bacterii și ajută la o foarte bună fertilizare naturală a solului. ”Trebuie mers înainte și întreținut, chiar dacă anul acesta producția este foarte mică (este abia anul 4). Dar am avut fructe încă din anul doi. Gutuiul este o specie constantă în producție, nu necesită polenizatori, nu sunt probleme de alternanță. Dacă fluxul tehnologic este condus corect nu sunt probleme de producție”, spune Călin Baciu. Fiind o livadă ecologică, și pentru dăunători caută soluții de combatere naturale: primăvara livada se umple de prădători naturali, de la păianjeni mari care țes pânze și gărgărițe, până la păsări mici insectivore. În plus în zonă sunt prezente alte specii de păsări precum ulii, bufnițe etc.
 
Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE