REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum se prezinta culturile in camp si cum descrieti anul agricol ce tocmai se incheie?

15/12/2012

0 Comments

 
Picture
Dialog cu fermierii DECEMBRIE 2012

Picture
Bogdan Sprânceană, administrator al Sab Agro SRL,
localitatea Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi
„La această dată, din cele 500 de hectare administrate de societate, 260 ha sunt ocupate cu grâu. Cultura este înfrăţită şi se află într-un stadiu optim de dezvoltare, ceea ce ne dă speranţe mari în privinţa viitoarei producţii. La grâu am aplicat îngrăşăminte complexe 18:46:0 la o normă de 200 kg/ha, iar soiul folosit este unul mai nou, creat de Institutul Fundulea, denumit Izvor. Este al doilea an când îl folosesc, iar producţia medie de grâu obţinută în 2012 a fost de 4.000 kg/ha. Anii trecuţi am utilizat soiurile Boema, Crina şi Alex. Nu am observat diferenţe de producţie între soiuri, mai degrabă deosebirile sunt date de tehnologia aplicată şi mai puţin de varietăţile folosite. Cultura de rapiţă, înfiinţată pe o suprafaţă de 90 de hectare, se află în stadiul de 7-8 frunze, ceea ce-i permite să treacă cu bine peste iarnă. Folosesc hibrizi de la mai multe companii, precum Caussade, Pioneer şi Euralis, pentru că vreau să observ modul în care aceştia se comportă. Până acum, la cultura de rapiţă am administrat îngrăşăminte complexe şi am efectuat un tratament cu insecticid şi fungicid. La primăvară, pe restul suprafeţei agricole voi cultiva porumb, pentru că anul acesta am avut floareasoarelui în asolament şi este riscant să faci monocultură. În anul agricol 2012 am obţinut rezultate bune la grâu şi floarea-soarelui. Rapiţa a ocupat o suprafaţă mică, de doar 25 ha, şi producţia obţinută, de 1.500 kg/ha, a fost valorificată la preţul de 1,7 lei/kg. Cu privire la investiţiile realizate, în acest an am achiziţionat un tractor de 120 CP şi o combină şi abia după ce voi achita toate ratele ne vom putea gândi şi la alte proiecte necesare în fermă. Cu noul tractor am lucrat la pregătirea patului germinativ, am reuşit să termin lucrările la timp şi astfel să eficientizez munca.”

Picture
PFA Janos Hodor, localitatea Sânzieni, judeţul Covasna
„În câmp, cultura de grâu arată bine, este dezvoltată şi sper să avem rezultate bune şi după iarnă. De regulă, la grâu folosesc soiuri din Franţa şi Danemarca, pentru că am observat că sunt mai productive şi recolta este de o calitate mai superioară. Anul acesta, producţia obţinută a fost cuprinsă între 4.000 şi 5.000 kg/ha. În cadrul fermei, culturile predominante sunt cartoful şi sfecla de zahăr. Anul agricol 2012 a fost unul extrem de dificil şi cea mai mare problemă cu care ne-am confruntat a fost seceta, care a dus la obţinerea unor producţii mici. La cartof, producţiile au variat foarte mult, între 7 şi 22 t/ha. Soiurile timpurii au dat producţii mai bune, deoarece au reuşit să producă înainte de instalarea secetei şi a arşiţei, în schimb cele tardive au făcut catofi de dimensiunea unor nuci. În 2013 voi cultiva mai mult hibrizi timpurii, pentru a scăpa de riscul secetei. În acest an, la valorificarea cartofului ne-am confruntat cu importurile masive din Polonia. În aceste condiţii, nu am reuşit să ne scoatem cheltuielile de producţie. La această cultură, investiţia pe hectar variază între 5.000 şi 12.000 de lei. În privinţa producţiei de sfeclă de zahăr, aceasta a fost mică, de 31 tone/ha, în condiţiile în care în anii trecuţi obţineam peste 50 tone/ha. Pentru valorificarea sfeclei am un contract încheiat cu fabrica Agrana din Roman. Cheltuielile pentru înfiinţarea culturii de sfeclă de zahăr sunt cuprinse între 5.000 şi 6.000 lei/ha. În 2013, sperăm să ţină vremea cu noi pentru a obţine producţii mari, astfel încât să ne putem acoperi pierderile suferite în acest an. Pentru modernizarea fermei, am depus un proiect pe Măsura 121 pentru achiziţia de utilaje şi aşteptăm să fie aprobat.”

Picture
Valerian Ştefănescu, administrator Tehnica Agricolă Cojasca SRL,
localitatea Cojasca, judeţul Dâmboviţa

„Acest an a fost unul greu, din cauza secetei care a afectat producţia agricolă. În primăvară, am fost nevoit să întorc rapiţa, care ocupa o suprafaţă de 200 ha. Pierderi am înregistrat şi la cultura de porumb, unde am obţinut doar 1.000 kg/ha, faţă de anul trecut, când producţia s-a situat între 8 şi 9 tone/ha. La floarea-soarelui am obţinut o recoltă de 1.600 kg/ha, mai mică faţă de alţi ani, când aveam peste 2.000 kg/ha. În cadrul societăţii avem loturi semincere pe o suprafaţă de 150 ha şi de hibridare pe 22 de hectare. Anul acesta am rămas cu o producţie de aproximativ 50 de tone de orz sămânţă, pentru că oamenii nu au mai putut semăna din cauza ploilor care au căzut, astfel că suprafeţele semănate cu orz sunt mai reduse. În ciuda problemelor din acest an, per total nu am ieşit în pierdere. O mare parte din producţia obţinută este contractată, lucrăm cu Agricover Buzău, iar la orzoaica de bere colaborăm cu Soufflet Malţ. Din acest an producem sămânţă pentru Soufflet. Acum, culturile semănate arată bine, rapiţa ocupă 100 ha şi este într-un stadiu optim de dezvoltare. La această cultură am obţinut producţii record, de 3.700 kg/ha. Anul următor sper să se încadreze între 2.500 şi 3.000 kg/ha. În privinţa investiţiilor realizate în cadrul fermei, am depus mai multe proiecte finanţate din bani europeni, pe care le-am implementat şi astfel am reuşit să-mi modernizez parcul de maşini şi utilaje. Anul acesta, din surse proprii, am investit într-un siloz tip tunel, cu o capacitate de 1.800 tone, pe care îl voi folosi, în principal, pentru producţia de sămânţă, selectarea şi însăcuirea ei. Totodată, am făcut demersuri pentru achiziţia unei semănători de prăşitoare marca Vaderstad, modelul Tempo 8, urmând s-o am în curtea fermei în lunile care urmează. Am văzut această maşină la o demonstraţie şi mi-a plăcut modul în care lucrează. De la această firmă mai am o semănătoare de păioase, Rapid 400, care într-o singură trecere realizează pregărtirea terenului şi operaţia de semănat. În 2013, voi încerca să eficientizez şi mai mult activitatea. Voi lucra în primăvară cu noua maşină, care îmi va permite să obţin o precizie mare la semănat şi intenţionez să echipez tractoarele cu sisteme de ghidare prin satelit, pentru a putea lucra şi pe timpul nopţii. La expoziţia IndAgra am văzut o maşină de făcut paleţi şi consider că este o investiţie bună pe viitor, pentru că ar trebui să găsim modalităţi de a valorifica şi producţia agricolă secundară.”

Picture
PF Matei Viorel, oraş Găeşti, judeţul Dâmboviţa
„Culturile semănate, grâul şi orzul arată bine în câmp şi, după cum a început noul an agricol, avem speranţe mari că va fi mai bun decât 2012. Faţă de toamna trecută, culturile de păioase sunt mai bine dezvoltate, au o densitate optimă şi sperăm să obţinem la acestea producţii satisfăcătoare. În acest an, recoltele obţinute la culturile agricole au fost la jumătate. La cultura de grâu, de exemplu, am obţinut o producţie de doar 2.000 kg/ha, iar la porumb, producţia de ştiuleţi a fost de până la 4 tone/hectar. La cultura de ovăz am înregistrat o producţie mai bună, de peste 2.000 kg/ha. Pentru 2013, am speranţa că nu ne vom mai confrunta cu lipsa precipitaţiilor. Având în vedere că lucrez o suprafaţă agricolă mai mică, nici accesul la programele finanţate din fonduri europene nu este unul facil pentru a-mi moderniza tehnica agricolă cu care lucrez. În parcul fermei deţin trei tractoare româneşti şi o combină mai veche, marca JD.”




Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE