REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Cum utilizăm corect capcanele feromonale în culturile protejate

15/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Tuta absoluta și tripșii sunt doi dintre cei mai greu de combătut dăunători în culturile de legume protejate, din cauza numărului mare de generații pe an și capacității deosebite de a se adapta și dezvolta rapid rezistență. În strategiile de combatere contează nu doar alegerea corectă a produselor, ci mai ales momentul și modul cum le aplicăm. În acest sens folosirea capcanelor pot fi de mare ajutor pentru a nu irosi substanțele și pentru a obține efectul maxim în tratamente. 
​Capcanele feromonale au avantajul că eliberează treptat substanța activă, în cantități foarte mici și au specificitate și selectivitate ridicată; sunt prietenoase față de entomofauna utilă, fiind compatibile cu programele de combatere a dăunătorilor. Corect utilizate, se evită apariția fenomenului de rezistență și măresc eficacitatea produselor de protecție.
Pentru Tuta, UBB ICCRR Cluj - Centrul de Producție Feromoni, recomandă două tipuri de capcane pe care legumicultorii cu sere și solarii le pot utiliza: atraTUT-S și atraTUT-C.
Moliile adulte (fluturii) de Tuta absoluta sunt gri-maroniu, au 5-7 mm. Masculii au o culoare mai închisă decât femelele. Ouăle sunt relativ mici, cilindrice, de culoare crem. Larvele tinere (omizile) sunt 0,5 mm), gălbui. La maturitate, culoarea lor devine verde-gălbuie, capul este negru şi apar două benzi dorsale negre. În ultima vârstă larvară măsoară cca 9 mm, iar pe spate devin roz. Pagubele provocate la fructe și Frunze pot fi de 100% dacă nu se iau măsuri îndată ce au fost depistați primii adulți. Iernează în stadiul de ou, pupă şi adult. Atacul se poate manifesta, atunci când condițiile mediului înconjurător permit, încă din faza de răsad. Larvele pot fi găsite în: mugurii apicali, flori, tulpini, frunze şi fructe. Pagubele sunt atât de ordin cantitativ cât şi calitativ. Larvele odată ce au pătruns în fructe nu mai pot fi combătute, astfel că fructele atacate devin surse de infestare, dacă nu sunt îndepărtate de pe plante şi scoase din cultură. Dacă plantele speciilor gazdă sunt  prezente, insecta nu intră în diapauză. Adulții sunt nocturni (ziua stau ascunşi între frunze). Femelele depun ouăle pe partea aeriană a plantelor (aprox. 260 ouă/femelă, pe parcursul vieţii). Momeala feromonală pentru Tuta conține feromon sexual emis de femelă, în scopul captării masculilor.
 
Înălţimea la care este amplasată capcana în cultură influenţează captarea masculilor şi este determinate de înălţimea vegetaţiei. Având în vedere că cele mai multe molii se găsesc în partea superioară a coronamentului, dar nu mai sus de 1 m înălţime. Pentru monitorizare capcanele trebuie amplasate, în faza de răsad, la 20 cm înălţime şi pe măsură ce plantele cresc, mutate la cca. 60 cm înălţime.
atraTUT-S (seră): densitatea capcanelor pentru monitorizarea populaţiei de T. Absoluta în sere trebuie să fie de 3-4 capcane/ha, una fiind amplasată în apropierea intrării, iar celelalte în poziţiile centrale sau în zonele mai calde ale serelor.
atraTUT-C(câmp): densitatea capcanelor pentru monitorizarea populaţiei de T. Absoluta în câmp trebuie să fie de 2-3 capcane/ha.
 
Controlul capcanelor: la 3-4 zile se fac observații, se notează capturile și se verifică adezivitatea tăviței (în cazul unor zboruri intense se curăță capcana sau se înlocuiește tăvița).
 
Pragul economic de dăunare (PED): 30 adulți/săptămână/capcană.
Schimbarea şi întreţinerea capcanelor: momelile feromonale se manipulează cu mănuşi pentru a evita contaminarea acestora. Durata de acţiune a momelilor este de 4-6 săptămâni, după această perioadă fiind necesară înlocuirea lor. Controlul capcanelor se face 1/săptămână pentru a urmări evoluţia populaţiei de insecte, iar la 4-6 săptămâni (în funcţie de temperatura din sere) se va schimba placa adezivă şi momeala. Momelile feromonale se păstrează la rece (0-4ºC), în ambalajul original până în momentul folosirii.
 Populația de masculi adulți prinși în capcanele cu feromoni reflectă o creștere a populației de larve, astfel putându-se evalua nivelul de infestare. Pe baza numărului de masculi adulți de T. absoluta prinși (Stol și colab. 2009), riscul de infestare este considerat scăzut pentru 1-3 molii capturate/ săptămână, moderat pentru 4 -30 de molii/ săptămână și ridicat pentru mai mult de 30.
Picture
Montarea capcanelor albastre pentru tripși atraOCCID
Tripsul californian este polifag atacă aproximativ 224 de specii din 62 de familii. Femela de 1,2-1,9 mm lungime, are corpul de culoare galben-deschis până la brun-închis, aripile anterioare prezintă pe toată lungimea nervurii principale 15-18 peri. Masculul are talie mai mică decât femela de până la 0,9 mm de culoare galbenă deschis. Oul are lungimea de 200 μm, reniform. Larva în fază incipientă este albă, devenind galbenă în fazele avansate. Dezvoltă 12-15 generații pe an în sere, durata totală a ciclului de dezvoltare fiind de 15 zile; iernează în stadiul de adult în sol și de larvă matură în bobocii și mugurii florali.
Pentru aceasta specie se recomandă capcane panou albastru 14,8 x 21,0 cm (format A5) cu adeziv.
Instalarea lor se face în toate culturile în sistem monitoring, înaintea începerii zborului, din luna mai până în luna septembrie și depinde de condițiile climatice. De reținut că în sere se monitorizeză continuu cu ajutorul panourilor albastre. Panourile optice amorsate cu nada feromonală se poziționează la 30-50 cm deasupra vârfului culturii. Nada feromonală conține feromon sexual de agregare emis de masculi, fiind capturați adulții de ambele sexe, atât femele cât și masculi. Astfel, prin utilizarea lor se poate diminua mult nivelul populației de tripși în culturi. Pentru monitorizare în câmp se recomandă 1 capcană/100 m2. Pentru monitorizare în sere panourile optice feromonale se amplasează la ca. 15-20 m distanță între ele. Utilizarea nadelor feromonale determină o accentuare a activității adulților și deplasarea lor în partea superioară a culturii. Astfel, cu 1- 2 ore înainte de aplicarea tratamentelor chimice se recomandă montarea unor nade feromonale în cultură, pentru a mări eficacitatea acestora.
Se urmărește ca stratul de adeziv să fie cât mai uniform repartizat, să rămână curat pentru a-și păstra calitățile adezive. Controlul capcanelor:  la 3-4 zile se execută observații, se verifică momeala și panoul cu adeziv; în cazul unor condiții atmosferice deosebite sau zboruri intense se înlocuiește panoul cu adeziv. Durata de acțiune momeală: 6 săptămâni
ICCRR Cluj -Centrul de Producție Feromoni are în portofoliu peste 60 de produse feromonale pentru dăunătorii din silvicultură, pomicultură, viticultură, culturi de câmp și depozite.

​Roxana Drăghici
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE