REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Curățarea semințelor cu ajutorul gravitatoarelor

15/7/2022

0 Comments

 
Picture
​Densitatea diferită a componentelor din masa de semințe este folosită atât pentru curățarea acesteia cât și pentru sortarea semințelor culturii de bază în diferite fracțiuni, care pot diferi între ele nu numai prin unele proprietăți fizice cât și prin anumite însușiri fiziologice și de productivitate. 
Separarea după densitate poate fi realizată într-o anumită măsură prin ventilare sau cu ajutorul discurilor rotative. O separare mai bună s-ar putea realiza cu ajutorul unor soluții de diferite densități, însă această metodă prezintă dificultăți practice legate de umectarea semințelor, care îi limitează folosirea.
În practică, separarea după masa specifică se efectuează și astăzi cu ajutorul meselor de sortat pneumatice (separatoare sau mese densimetrice), denumite în mod curent gravitatoare.
Gravitatorul se compune dintr-unul sau mai multe ventilatoare, care produc un curent de aer ascendent, camere de uniformizare a curentului, un grătar-masă cu dispozitive pentru reglarea înclinării și un excentric cu care se imprimă grătarului mișcări oscilatorii cu o viteză de asemenea reglabilă. După forma grătarului masă și modul de lucru există gravitatoare de tip triunghiular și de tip dreptunghiular.
Principiul de funcționare al gravitatorului este în esență următorul: componentele se mișcă în strat subțire și în stare de suspensie deasupra grătarului înclinat. Curentul ascendent anulează aderența dintre componente, permițând stratificarea lor după densitate, astfel încât cele dense alunecă pe suprafața grătarului, iar cele mai ușoare plutesc în straturi suprapuse datorită mișcării oscilatorii a grătarului. În mișcarea lor componentele mai ușoare se adună pe latura joasă a grătarului, iar celelalte sunt dirijate și se eșalonează către latura opusă, cele cu densitatea cea mai mare către partea anterioară.
Deși gravitatorul poate elimina o gamă largă de impurități, el nu poate înlocui vânturarea, tararul sau triorul și se așază de regulă la sfârșitul fluxului tehnologic pentru a separa ceea ce nu s-a eliminat la vânt, site sau trior și în special pentru a sorta semințele culturii de bază. Gravitatorul poate separa o serie de semințe care au o valoare scăzută pentru însămânțări și o capacitate scăzută de păstrare. Sunt eliminate în fracțiunea foarte grea semințele decojite care în timpul păstrării (sau în sol) sunt ușor invadate de microorganisme, respiră mai intens și își pierd mai repede energia și facultatea germinativă.
În fracțiunea ușoară sunt eliminate cele încolțite, cu tegumentul vătămat, cele puternic atacate de boli și dăunători, incomplet mature, sistave. În această fracțiune sunt eliminate și unele semințe cu aspect normal dar care au o slabă vigoare și capacitate de producție.
Toate acestea fac din gravitator una din mașinile de mare valoare, generalizarea folosirii lui ducând la o îmbunătățire substanțială a valorii culturale în special în anii cu condiții nefavorabile pentru producerea și recoltarea semințelor.
În plus, în anumite condiții, gravitatorul poate fi folosit pentru recuperarea semințelor bune din anumite eliminări ale mașinilor de precurățare, curățare sau calibrare.
Pentru a se obține rezultatul scontat în operațiile de curățare și sortare la gravitator, trebuie îndeplinite două condiții fundamentale: - materialul să fie sortat în prealabil după mărime; - reglarea funcționării să fie făcută corect.
Pentru buna funcționare există următoarele posibilități de reglare: alimentarea uniformă, presiunea curentului de aer, frecvența oscilațiilor masei-grătar și înclinarea acesteia.
Reglarea debitului de alimentare - cantitatea de sămânță (înălțimea stratului) care trebuie să se afle pe grătar depinde de diferența de densitate dintre componentele care trebuie separate; ea trebuie să fie cu atât mai mică cu cât diferența dintre componente este și ea mai mică. În general nu trebuie să depășească de trei ori diametrul semințelor. În cazul unei diferențe mari de densitate, componentele ușoare se vor deplasa mai repede către o latură a grătarului, permițând o alimentare mai abundentă; când însă aceasta este exagerată, o cantitate mare de semințe bune va trece în celelalte grupe, iar când este insuficientă, separarea nu poate avea loc.
Reglarea intensității vântului - curentul de aer face ca semințele ușoare să nu atingă suprafața grătarului, ci să plutească deasupra celor grele. Dacă vântul este slab, el nu poate realiza această stratificare pe verticală, iar dacă este prea puternic masa de semințe va ”fierbe”, semințele amestecându-se continuu. La o reglare corectă straturile diferite de componente cu aceeași greutate se vor separa în continuare prin combinarea mișcării excentrice a grătarului cu înclinarea acestuia.
Stratificarea pe verticală se face în partea posterioară a grătarului, începând de la gura de alimentare, într-o zonă a cărei suprafață este cu atât mai mică cu cât diferența de densitate dintre componente este mai mare. În restul suprafeței grătarului, curentul de aer menține stratificarea anterioară, iar semințele merg pe orizontală către fontul de descărcare și treptat componentele mai ușoare se deplasează către latura mai joasă a mesei, iar cele grele spre latura mai înaltă.
Către sfârșitul drumului, stratificarea verticală lasă loc unei graduări orizontale care se desăvârșește la marginea de cădere. Separarea componentelor se face corect când întreaga suprafață a grătarului este acoperită uniform; un vânt prea puternic provoacă aglomerarea semințelor către latura înaltă și lasă neacoperită marginea superioară a grătarului. Crește însă viteza de înaintare de-a lungul mesei, ceea ce împiedică o separare corespunzătoare.
Reglarea înclinării grătarului - grătarul poate fi înclinat în direcția A-B (latura inferioară - latura superioară) și C-D (alimentare-descărcare). O înclinare mărită în direcția A-B sporește cantitatea de material care plutește spre latura inferioară, iar micșorarea pantei tinde să ducă mai multă sămânță spre partea superioară.
În general, se lucrează cu o pantă A-B de două grade, rareori până la 6 grade. Când diferențele de densitate dintre componente sunt mai mari și zona de stratificare mică, panta C-D poate fi mare. Invers, la diferențe mici este necesară o înclinare mică, pentru a mări suprafața de stratificare.
Reglarea axului excentric - mișcarea pe care axul excentric o impune grătarului determină deplasarea în sus a semințelor grele. Când mișcarea este încetinită, o cantitate mai mare de semințe se deplasează către latura inferioară.
În cazul gravitatorului de tip triunghiular, pentru reglare se procedează astfel:
a) se pune în funcțiune și când semințele ajung la o distribuție constantă pe suprafața grătarului, ele pot avea diferite variante, respectiv: vânt insuficient, viteză insuficientă, înclinare insuficientă, înclinare insuficientă a laturilor, vânt excesiv, viteză excesivă, înclinarea prea mare a frontului de descărcare, înclinare prea mare a laturilor;
b) folosind aceste variante se corectează eventualele abateri în următoarea ordine: - se reglează intensitatea vântului, se reglează viteza excentricului, se reglează înclinarea frontului de descărcare, se reglează înclinarea laturilor.
În cazul când în semințele grele se mai găsesc semințe ușoare se efectuează succesiv și se observă rezultatele fiecăreia din următoarele reglaje: mărimea intensității curentului de aer, reducerea vitezei excentricului, mărirea înclinației mesei către ieșirea componentelor grele.
În cazul invers, când în semințele ușoare se găsesc componente grele se procedează de asemenea în etape, efectuându-se succesiv, reducerea înclinării mesei către latura de ieșire a componentelor grele, deschiderea mai mare a obturatoarelor, mărirea vitezei excentricului și în fine reducerea curentului de aer.
Etapizarea este justificată de faptul că o singură reglare poate remedia defecțiunea.
Când gravitatorul trebuie oprit în timpul lucrului, este recomandat să se oprească concomitent atât alimentarea cu semințe, cât și mișcările mesei. La fel se va proceda și la repunerea în funcțiune a gravitatorului.
Pentru gravitatoarele de tip dreptunghiular sunt câteva cazuri care necesită reglări corespunzătoare: - oscilațiile mesei și înclinarea ei longitudinală sunt prea mari. Se reduc, mărind concomitent intensitatea vânturilor 1, 2 și 3, - înclinarea longitudinală a mesei este prea mare, vânturile 1 și 2 de asemenea, oscilațiile mesei sunt prea mici, vânturile 1 şi 2 sunt prea tari trebuie micșorată intensitatea lor, vânturile sunt prea slabe, oscilațiile mesei prea mari, înclinația longitudinală și transversală sunt mici, de unde, o viteză de înaintare scăzută. Se corectează corespunzător, în etape.
 
Victor Vătămanu
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE