REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Daunatorii culturilor de ciuperci

15/2/2011

0 Comments

 
Picture
Ciupercile cultivate constitue un aliment deosebit de valoros, dar si un aliment “trufanda” pentru diferite ocazii. Atunci cand cultivatorul de ciuperci asigura conditii optime dezvoltarii si previne la timp atacul  bolilor si daunatorilor, stradania lui va fi rasplatita atat prin satisfactia profesionala, dar si material, stiind ca ciupercile sunt cautate pe piata si platite corespunzator muncii depuse.


Cultivarea ciupercilor poate fi realizata in tot cursul anului, aducand producatorului venituri financiare inseminate. Pentru a obtine ciuperci de cea mai buna calitate si in cantitatile asteptate, o conditie esentiala o constituie protejarea lor fata de atacul daunatorilor. În cele ce urmeaza vom prezenta trei daunatori mai importanti ai culturilor de ciuperci.

Puricile ciupercilor  - Hypogastrura manubrialis Tullb
Adultul are 1,3 – 1,6 mm lungime, avand corpul scurt, pubescent, de culoare albastruie – cenusie, cu pete brune. Larva tanara este alba cu pete negre, iar la maturitate seamana cu adultul.
In conditii de sera, se poate inmulti tot timpul anului. Femela depune ouale in stratul superficial al solului, in grupe. Adultii traiesc 5 – 10 luni.
Conditiile optime dezvoltarii speciei sunt temperaturi de 22 – 24 de grade Celsius si umiditatea relativa a aerului de 90 – 100 %.
Adultii si larvele mineaza partile comestibile ale ciupercii sub forma unor galerii scurte si ramificate, incepand de la varful palariei, producand brunificarea, inmuierea si apoi putrezirea acestora.

Tantarul ciupercilor – Sciara fenestralis Zett.
Adultul are corpul de 1,5 – 6,0 mm, femela fiind mai mare decat masculul. Are aspect de tantar, de culoare neagra, cu uromerele galbui partial. Are picioarele lungi si subtiri, ariupile sunt mai lungi decat corpul. Larva este apoda, de culoare alba, cu capul negru.
Specia are 3 – 4 generatii pe an. Femela depune ouale in balegar, in sol, mai rar pe ciuperci. Adultul traieste pana la 6 zile, iar o generatie dureaza pana la 30 de zile.
Optimul dezvoltarii acestei specii sunt temperaturile de 18 – 20 de grade Celsius si umiditatea relativa a aerului de peste 80 %.
Larvele insectei sunt considerate ca cele mai daunatoare culturilor de ciuperci, atacand miceliul, butonii de fructificare si ciuperca matura.
Larva (“viermele”) are 3 – 5 mm lungime, are corpul de culoare alba, iar capul este negru-lucitor, fara picioare.  Aspectul atacului se prezenta astfel : butonii ciupercii gauriti (cuiburi pentru larve), hifele devin negre, filamentele ciupercii dispar, minari in piciorul si palaria ciupercii. In ciupercarie se simte un miros neplacut, caracteristic.
Fiind cel mai important daunator pentru cultura de ciuperci, vom prezenta mai amplu  biologia acestui daunator.
Musca este frecvent intalnita in ciupercarii, dar ataca si ciupercile din camp. In ciupercarii se dezvolta continuu, iar in camp are 3 -4 generatii.
Ouale sunt depuse in grupe de 4 – 8 bucati, pe pamant, pe balegar, sau mai rar pe ciuperci. Dupa 4 – 7 zile apar larvele, care se dezvolta in decurs de 2 – 3 saptamani, dupa care se retrag in substrat si se transforma in pupe invelite in fire de matase.
Dupa 8 – 14 zile, apar adultii, care traiesc doar 1 – 6 zile, perioada in care se imperecheaza si astfel dau nastere la o noua generatie.
Periculoase sunt larvele, care ataca miceliul, butonii de fructificare si ciupercile adulte.  In urma atacului, miceliul are hifele negre, iar filamentele fine, dispar. Pagube mari sunt produse la butonii care pot fi complet perforate de larve.
De asemenea, ele sapa galerii in piciorul sau in palaria ciupercii.Ciupercile se inmoaie, putrezesc si primesc o culoare bruna. Daca atacul este puternic, in spatial de cultivare se simte un miros specific acestui daunator.
Pentru a preveni atacul produs de acest daunator este important sa se faca un control permanent si atent al ciupercilor din spatiile de depozitare, iar la gasirea unor ciuperci atacate, acestea sa fie imediat adunate si distruse.
Este bine sa se evite depasirea temperaturii de 17 grade Celsius si a umiditatii relative a aerului de 80 %, 1 – 2 zile, in perioada recoltarii ciupercilor.  Se va proceda la inlocuirea in perioada de repaos, a compostului, care apoi, se va trata cu un dezinfectant pe cale termica, sau prin fumigatii cu Sulfotox sau alti fumiganti.
Platforma , ca si stratul nutritiv,  trebuie tinute 24 de ore la temperatura de 58 de grade Celsius, iar la fiecare intoarcere a compostului, intre cicluri, sa se trateze intrega platforma cu substante (insecticide recomandate de Laboratorul Fitosanitar judetean), care conduc la distrugerea daunatorilor, sau sa se incorporeze in masa de compost.
Intre ciclurile de cultura, se va face dezinfectarea ciupercariilor, precum si pasteurizarea la temperatura amintita anterior . De asemene, intre valurile de cules, se pot face fumigatii cu produse omologate.

Musca gheboasa a ciupercilor – Megaselia nigra Meig.
Adultul are 2 – 3 mm lungime de culoare neagra avand antene scurte. Larva este apoda. Insecta se inmulteste din iunie pana in toamna. Femela depune ouale intre lamelele ciupercilor sau pe miceliu.
Ataca larvele, care fac galerii doar in palaria ciupercilor.
In ciupercarii mai pot fi intalniti, ca specii daunatoare, o serie intreaga de daunatori, intre care se distinge nematodul ciupercilor (Ditylenchus mycelopphagus).
Combaterea daunatorilor din ciupercarii prin masurile nechimice este cea mai la indemana cultivatorului de ciuperci si este cea mai indicata, stiind ca ciupercile absorb si retin substantele toxice din sol si din aer. Pentru aceasta se va institui un control fitosanitar riguros pentru evitarea infestarii din exterior.

Victor VĂTĂMANU
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE