REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

De ce mancam malai si faina cu molii sau paine mucegaita

15/1/2011

0 Comments

 
Picture
Ioan ENOIU, director general Naturevo SRL

"Tara noastră aur poartă,
Noi……..RISIPIM!
RISPIM de la arat,
RISIPIM la semănat,
Chiar şi la fertilizat!
FENTĂM ce ar fi să fie
Corecta tehnologie,
RISIPIM la recoltat,
RISIPIM la transportat,
PIERDEM la depozitat
şi rămâne……INFESTAT!"

Dârele lăsate de toate aceste pierderi ne pot duce la concluzia: suntem specialişti la munca în zadar! Nu-mi propun să analizez toate aspectele anterior menţionate care lasă pe cei mai mulţi cu buzunarele goale sau cu ceva mărunţiş "ce-a dat Domnul", ci vreau să mă refer parţial la ultimul aspect, privind depozitarea produselor agricole. O parte din spaţiile mari de depozitare pentru produsele agricole din România (silozuri, magazii), au intrat în proprietatea câtorva "potentaţi ai vremii" şi au rămas aproape în acelaşi stadiu ca la preluare, fără modernizări, doar cu mici reparaţii.Producătorii agricoli evită pe cât posibil să depună produsele agricole în aceste spaţii, pentru că preţurile percepute pentru depozitare şi condiţionare, precum şi "furtul calificat la cântar şi recepţia calitativă" le asigură o pierdere între 15 şi 30 % din valoarea produselor depozitate. La aceasta, se adaugă faptul că în perioada depozitării, calitatea produselor agricole se deteriorează de cele mai multe ori, fie prin amestec cu alte produse inferioare calitativ, fie prin degradarea dată de continuarea atacului de boli şi mai ales dăunători de depozit. Nu este mai puţin adevărat că de foarte multe ori calitatea producţiei agricole introdusă în depozit este departe de standardele impuse,datorită neaplicării verigilor tehnologice necesare pe parcursul vegetaţiei, pentru combaterea agenţilor dăunători sau/şi pentru asigurarea parametrilor calitativi. O altă parte din producţia agricolă se depozitează în silozuri noi, bine dotate tehnologic, dar şi acestea sunt întâlnite la fermierii care şi-au asigurat spaţiul de depozitare pentru recolta proprie. O parte însemnată din producţia agricolă se depozitează acasă la producător, în magazii improprii, şoproane, polatesau chiar sub cerul liber, acoperită cu o folie de polietilenă. Evit să discut multitudinea de aspecte negative generate de acest ultim fel de depozitare, dar aş aminti doar că cerealele infestate cu Fuzarioză, utilizate în hrana animalelor sau a oamenilor, prin acumularea toxinelor, pot duce la apariţia simptomelor de nebunie.Ne mai mirăm de ce avem atâţia psihopaţi la ţară, "unde se mănâncă natural"? Pâinea infestată cu Botrytis, este de multe ori consumată de oameni, iar dacă nu, este introdusă în hrana animalelor. Interesează pe cineva câte boli pot să apară datorită toxinei eliberate de Botrytis? (aparent un mucegai inofensiv). O statistică (neoficială) ne arată că anual, România pierde între 10 şi 15% din cantitatea de cereale şi porumb pe parcursul depozitării, fără să mai vorbim de pierderile calitative. Câteva măsuri, relativ simple, ne-ar permite să înlăturăm sau să diminuăm major aceste pierderi.
  • Pregătirea spaţiilor de depozitare prin efectuarea unui tratament pentru prevenirea/combaterea posibilelor boli, dar mai ales a dăunătorilor de depozit şi rozătoarelor.
  • Dezinfectarea producţiei agricole la introducerea în depozit.
  • Controlul şi combaterea insectelor şi rozătoarelor pe parcursul depozitării.
  • Controlul producţiei agricole sub aspectul infestărilor cu boli, dăunători, rozătoareînaintea introducerii la prelucrare (morărit, panificaţie) sau în consumul animalelor.
  • Controlul şi combaterea insectelor şi rozătoarelor în unităţile prelucrătoare(mori, brutării etc.); de cele mai multe ori acesta se face formal de către "firme specializate", care tratează cu "apă sfinţită" (produse neconforme sau subdozaje) sau cu "momeli frumoase", de care nu se atinge vreun rozător, sau dacă mănâncă, se îngraşă.
Dacă aceste măsuri ar fi respectate, n-am mai cumpăra făină sau mălai infestate cu molii, pâine în care să găsim şoareci (vii sau morţi) sau mucegai!
Vă asigur că aplicarea corectă a tuturor acestor măsuri poate costa cel mult 2% din valoarea producţiei agricole.
Faceţi socoteala faţă de 10-15% pierderi fizice, fără a pune în balanţă şi diminuarea drastică a calităţii şi veţi ajunge ca şi mine la concluzia că: Ce-am avut şi am pierdut Face parte din trecut! Vrem s-avem şi să trăim? HAI, SĂ NU MAI RISIPIM!

Noi avem şi soluţiile! Naturevo va ofera produse atât pentru dezinsecţia spaţiilor de depozitare cât şi pentru tratamentul produselor agricole depozitate împotriva insectelor şi rozătoarelor!

1    K-Obiol 25 EC
- insecticid recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)pentru eficacitate şi durata sa de acţiune sa în combaterea dăunătorilor de depozit (doza de aplicare 1 lt K-Obiol 25 EC/2000 m2)
- insecticid aprobat de Organizaţia Mondială pentru Agricultură şi Hrană (FAO)pentru aplicarea direct pe produse alimentare in vederea protecţiei impotriva dăunătorilor (doza de aplicare 1 lt K-Obiol 25 EC/100 to cereale). Cerealele tratate prin aplicare directă cu K-Obiol 25 EC, pot fi consumate imediat, fără nici un pericol pentru sănătatea umană.

2    RELDAN 40 EC, insecticid utilizat atât pentru dezinsecţia spaţiilor de depozitare (soluţie de concentraţie 1,25%; 1 lt soluţie preparată aplicată la o suprafaţă de 15-20 mp) cât şi pentru tratamentului seminţelor de cereale destinate consumului, in doză de 12,5 ml produs comercial /to cereale ;

3    QUICKPHOS-UP, insecticid fumigant pentru combaterea dăunătorilor în spaţiile de depozitare şi pentru  tratarea  cerealele depozitate.In funcţie de gradul de etanşietate al spaţiilor şi de nivelul de infestare, doza de utilizare variază de la 3-5 tablete /1 to produs până la 8-10 tablete /to produs. Utilizarea acestui produs necesită autorizaţie specială sau prezenţa specialistului Naturevo!

4    FICAM 80 WP, insecticid extrem de eficient în combaterea dăunătorilor care se ascund sau se odihnesc in diverse locuri: crăpături, tocurile uşilor, ferestrelor, etc. Se aplică numai preventiv ,combate inclusiv păianjenii insectivori; doza de aplicare: 15 gr de Ficam 80 WP se amestecă bine cu 5 lt de apă, iar cu amestecul obţinut se tratează o suprafaţă mediu –infestată de cca 125-150 m2; pentru infestări puternice doza se dublează.

5    RACUMIN PASTE „multi -feed”, extrem de atractiv pentru rozătoare datorită ingredienţilor – grăsimi vegetale şi carbohidraţi- din conţinut, ce favorizează hrănirea repetată, nu produce refuzul la hrană.Este hidrofug - rezistent la aplicarea în medii umede datorită formulării speciale ce impiedică deteriorarea în contact cu apa. Produsul ramane atractiv pentru rozătoare şi activ din punct de vedere chimic şi biologic timp de 8 săptămâni după plasare, chiar şi în condiţii extreme de temperatură (de la -200C până la + 45 OC). Doza de aplicare 100-120 g/ statie de intoxicare pentru sobolanul comun.
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE