REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

De ce sa utilizam samanta certificata?

15/7/2013

0 Comments

 
Picture
Deşi suntem în plină vară, ne gândim din timp la perioada de semănat care se apropie rapid. În acest sens, fermieri îşi fac planul de culturi şi se gândesc ce specii şi ce soiuri sunt mai bine adaptate şi bineînţeles mai productive în zona de cultură a fiecăruia.

Antonia IVAŞCU,
secretar general
Alianţa Industriei Seminţelor din România
Fermierii români au învăţat bine înultimii ani faptul că sporirea producţieiagricole este în cea mai mare partedeterminată de calitatea seminţelor utilizate la însămânţare. Sămânţa de calitate trebuie să posede valoare genetică şi biologică, puritate varietalî şi fizică, indici ridicaţi de germinaţie, MMB şi MH şi mai ales să fie sănătoasă.

Noua asociaţie profesională Alianţa Industriei Seminţelor din România (AISR) are ca misiune principală promovarea seminţelor certificate de calitate în rândul fermierilor români, în scopul obţinerii unor producţii mari, constante, de bună calitate şi stabile în condiţii climatice din ce în ce mai dificile din ţara noastră în ultimii ani.

Unul dintre factorii principali care contribuie mult, peste 45%, la realizarea unei culturi bine răsărite, uniforme şi eficiente îl reprezintă calitatea seminţelor folosite pentru semănat. Deşi în România există un cadru legislativ adaptat normelor UE, totuşi nu se respectă o serie de criterii care stau la baza valorificării seminţelor, şi anume: provenienţa, denumirea soiului, categoria biologică, calitatea (identificată prin buletine sau certificate de analiză a purităţii, germinaţiei, atacului de boli şi dăunători, anul producerii seminţelor).

Astfel, mulţi fermieri achiziţionează la preţuri mici seminţe cu valoare calitativă scăzută, cu satisfacţia de moment că au plătit mai puţin, dar efectele acestui fapt încep să se vadă imediat după semănatul lor, iar mai târziu la recoltat, când producţia obţinută este scăzută şi de proastă calitate. Alianţa Industriei Seminţelor din România susţine dezvoltarea industriei de seminţe de calitate superioară, prin favorizarea progresului genetic în ameliorarea plantelor şi doreşte să educe şi să conştientizeze fermierii români asupra avantajelor folosirii seminţelor certificate.

Ce înseamnă de fapt sămânţa certificată?

Sămânţa certificată reprezintă o sămânţă de calitate superioară, care are o serie de avantaje clare comparativ cu sămânţa necertificată (din hambar). În primul rând, fermierii se pot baza pe o puritate fizică şi genetică garantată pentru soiul sau hibridul pe care l-au ales în cultură (cu siguranţă plantele care rezultă vor avea exact acele calităţi pe care le menţionează producătorul). Sămânţa certificată este întotdeauna însoţită de un certificat de calitate unde fermierul poate găsi valorile exacte ale germinaţiei, purităţii, MMB.

În cazul seminţei certificate, germinaţia boabelor este la nivel optim, putând fi asigurată o densitate optimă. Sămânţa certificată dă siguranţa obţinerii unor producţii stabile din punct de vedere calitativ şi cantitativ şi permite totodată şi utilizarea mai eficientă de către plante a îngrăşămintelor, pesticidelor, în condiţiile utilizării tehnologiilor moderne de înfiinţare şi întreţinere a culturilor. Când vorbim despre „seminţe certificate” înţelegem implicit faptul că acestea au identitate, puritate, germinaţie, stabilitate şi garanţie proprie soiului de bază din care provin.

Ce se oferă fermierilor prin sămânţa certificată?

  • Calitate şi autenticitate garantată a seminţelor prin sistemul oficial de certificare;
  • Asigurarea obţinerii unor producţii crescute şi stabile în condiţii climatice dificile;
  • Garantarea creşterii producţiilor obţinute;
  • Asigurarea trasabilităţii identităţii seminţei de la furnizor până la fermier;
  • Utilizarea mai eficientă a tehnologiilor moderne (îngrăşăminte, produse de protecţie a plantelor);
  • Prin folosirea seminţelor certificate există practic accesul la un sistem internaţional standardizat de calitate prin control şi inspecţie oficială, asemănător cu cel din toate statele membre UE;
  • Garantarea purităţii fizice şi genetice;
  • Asigurarea unei energii germinative mari, care să producă plante viguroase;
  • Trasabilitate şi reducerea riscurilor de contrafacere;
  • Accesul rapid la cele mai avansate creaţii genetice şi tehnologii competitive;
  • Permite raţionalizarea folosirii celor mai eficicente tehnologii de înfiinţare şi întreţinere a culturilor (lucrări minime);
  • Servicii de consultanţă tehnologică gratuită din partea companilor furnizoare.

Ce avantaje aduce fermierilor utilizarea seminţelor certificate?


  • Toate soiurile şi implicit seminţele certificate au calitate şi autenticitate garantată prin sistemul oficial de certificare;
  • Prin semănarea seminţelor certificate fermierii vor beneficia de creşterea producţiilor obţinute cu peste 45% şi îşi vor asigura şi trasabilitatea, conform cerinţelor normelor europene;
  • În acelaşi timp, se vor utiliza mai eficient toate verigile tehnologice (îngrăşăminte, produse de protecţie a plantelor);
  • Toate seminţele certificate sunt supuse unui sistem internaţional standardizat de calitate prin control şi inspecţie oficială;
  • Prin utilizarea seminţelor certificate se menţine sistemul de trasabilitate şi se reduc foarte mult riscurile de contrafacere a seminţelor, apărute din ce în ce mai mult pe piaţa românească în ultimul timp.

Alianţa Industriei Seminţelor din România susţine dezvoltarea industriei de seminţe de calitate superioară şi va combate pe toate planurile contrafacerile de sămânţă. Asociaţia îşi propune diverse acţiuni de informare la nivelul publicului larg şi al autorităţilor publice din domeniul agriculturii şi economiei, al sănătăţii şi mediului, cu scopul de a populariza beneficiile utilizării seminţelor certificate. Vor fi prezentaţi fermierilor principalii indici de calitate ai seminţelor şi metodologia utilizată pentru determinarea acestora în diverse articole, cu referire specială la: valoarea culturală, puritatea fizică, germinaţia seminţei, starea sanitară a seminţelor.

În cele mai multe cazuri, în procesul de producere, prelucrare, stocare şi circulaţie a seminţelor, agenţii economici care se ocupa de aceste activităţi respectă condiţiile pentru realizarea unor seminţe de calitate, dar apar de multe ori şi excepţii, în care nu se respectă aplicarea unor verigi tehnologice absolut necesare pentru obţinerea unor seminţe de calitate. AISR îşi doreşte să întreprindă proiecte comune cu fermierii pentru extinderea bunelor practici agricole (protejarea solului împotriva eroziunii prin asolamente, aplicarea tehnologiilor inovatoare care permit lucrări minime ale solului).

Alianţa va participa la diverse proiecte educaţionale şi de comunicare, pentru extinderea utilizării seminţelor certificate şi a mixului adecvat de tehnologii, care să aibă ca rezultat creşterea productivităţii şi a eficienţei exploataţiei agricole familiale şi reducerea dependenţei producţiei agricole de condiţiile climatice, toate acestea pentru stimularea spiritului antreprenorial în cadrul comunităţilor rurale. Vor fi făcute prezentări pentru fermieri în cadrul loturilor demonstrative a bunelor practici agricole prin folosirea seminţei certificate şi a altor instrumente performante, pentru a face faţă schimbărilor climatice şi a sprijini dezvoltarea unei agriculturi durabile şi performante în România.

Vor fi prezentate pentru fermieri diferenţele de producţie obţinute prin folosirea seminţelor certificate, în comparaţie cu „sămânţa din hambar”. Susţinerea dezvoltării industriei seminţelor certificate în România şi promovarea creşterii gradului de cunoaştere în rândul fermierilor români, despre utilizarea seminţelor certificate prin acţiuni de lobby, vor fi doar câţiva dintre paşii pe care-i va întreprinde AISR în acest an agricol. Utilizarea seminţelor certificate, cu un înalt standard de calitate şi potenţial productiv va reconforta încrederea fermierilor români în posibilităţile reale ale agriculturii noastre de a aduce profit şi totodată va contribui la recunoaşterea ţării noastre pe pieţele materiilor prime şi produselor agricole transformate, atât din regiune, cât şi la nivel mondial.

Vă invităm să participaţi la vizionarea loturilor demonstrative de porumb hibrid ale AISR de la SCDA Caracal şi de la Dulceşti - Tg. Neamţ de-a lungul întregului ciclul vegetativ, de la însămânţare şi până la recoltare, în luna septembrie 2013. În aceste loturi vor sta faţă în faţă „sămânţa certificată” şi „sămânţa din hambar”, iar fermierii vor putea face singuri comparaţii între calitatea şi cantitatea producţiei.
revista, agricultura, vegetal, samanta certificata, aisr, scda
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE