REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

„De la fermieri pentru fermieri”, la cea de-a VIII-a ediție

1/3/2023

0 Comments

 
Picture
​În fiecare an, Forumul APPR organizează un eveniment emblematic, respectiv „De la fermieri pentru fermieri”, în cadrul căruia invită agricultori, europarlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și europene, ai organizațiilor europene din sector și mulți alți actori care joacă un rol important în domeniul agriculturii, pentru a discuta despre provocările actuale și instrumentele pe care producătorii le au la îndemână pentru a continua să producă hrană în mod sustenabil și accesibilă pentru consumatorii europeni. Discuțiile s-au concentrat mai mult pe cerințele noului Plan Național Strategic și rolul pe care acesta îl va avea în progresul agriculturii autohtone.
​Un PNS aplicabil
În deschiderea evenimentului desfășurat pe 23 februarie a.c, la București, a luat cuvântul Theodor Ichim, vicepreședintele Forumului APPR: „A trecut un an de la ultimul congres, un an plin de provocări, în care s-au setat și se setează regulile și cadrul în care vom acționa în următorii ani. Avem la graniță un război care din păcate una din principalele lui consecințele lui este influențarea foarte puternică a domeniului agricol. Totodată, în acest an s-a suprapus o secetă accentuată peste România, și nu numai. Dar acest an nu ne-a slăbit, ci din contră, în fața acestor provocări am învățat să fim mai uniți, să strângem rândurile și să le depășim. Am reușit să fim lângă factorii decidenți și să lucrăm împreună cu aceștia la elaborarea noului PNS. Un plan care, din punctul meu de vedere, este „suportabil” și în raport cu cerințele pe care UE ni le-a impus. Nu va fi chiar atât de rău căci cu puțină deschidere și din partea noastră vom putea implementa aceste reguli astfel încât să accesăm și să încasăm toți banii care ni se cuvin”, a susținut reprezentantul asociației. Potrivit acestuia, alături de Ministerul Agriculturii, prin agențiile sale de resort, asociația se va implica în activități de informare a fermierilor cu privire la cerințele și obligațiile prevăzute în noul PNS.
Referitor la prezența asociației în Copa-Cogeca, Ichim a precizat: „Ne bucurăm foarte mult că avem o rampă la nivelul UE de unde putem să ne facem cunoscute problemele și specificitatea agriculturii românești. De aici ne putem face auziți și chiar arăta, dacă există, diferențele între agricultura care se practică în România și cea din alte țări europene.”
Alina Crețu, director executiv al Forumului APPR, a afirmat: „Anul trecut s-a lucrat intens pe variantele finale ale PNS și pe problemele provocate de secetă – acestea au fost cele două componente majore ale activității noastre de reprezentare a intereselor fermierilor. Am găsit câteva soluții și împreună cu reprezentanții MADR am putut să venim cu un rezultat bun pentru fermierii noștri care și-au primit despăgubirile pentru culturile de toamnă și au putut să continue ciclul de producție. Sperăm ca același lucru să se întâmple și pentru culturile de primăvară.
Aș dori să mulțumesc tuturor pentru implicare, fie că vorbim de cercetători cu care ne consultăm permanent și venim cu studii și cu rapoarte care să arate că ceea ce cer fermierii este justificat, logic, și necesar pentru a continua să producem hrană sustenabil în România și în Europa. Le mulțumim și autorităților că sunt alături de noi atunci când este nevoie. Iată că am reușit să „îndulcim” puțin acest PNS împreună cu responsabilii din Ministerul Agriculturii, care au înțeles și au ascultat propunerile noastre și că vor face să fie aplicabile, iar aici mă refer în special la GAEC 6, 7, 8 și eco-scheme.
Avem un conflict la granițele țării și asta înseamnă o provocare majoră pentru că primii afectați nu sunt doar consumatorii europeni, ci și fermierii din țările limitrofe războiului, respectiv agricultorii români. Cert este că acest război a pus o presiune majoră pe fermierii români și în sensul acesta sper ca împreună cu autoritățile locale să găsim soluții pentru a susține în mod direct pe cei care au avut de pierdut din această cauză.”
Despre derogarea obținută la posibilitatea tratării semințelor de porumb și floarea-soarelui cu substanțe neonicotinoide, Alina Crețu a dorit să mulțumească reprezentanților MADR pentru această reușită. „Nu putem fără aceste soluții, mai ales în contextul în care nici o altă soluție nu este disponibilă fermierilor, să nu mai vorbim de noile tehnici de ameliorare sau de organismele modificate genetic care ar ajuta în acest context.”
 
În cadrul evenimentului a luat cuvântul și Cristina Cionga, consilier Relații Guvernamentale și Cooperare Externă, care a afirmat: „Politica agricolă comună devine tot mai pretențioasă, dificilă, tot mai plină de toane și rolul nostru este să traducem din „bruxeleză” și să înțelegem sau să compensăm cumva aceste toane. Prin contribuția pe care o avem la Copa-Cogeca, la Confederația Europeană a Porumbului, la platforma de comunicare „Agricultură și progres” și împreună cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare credem că reușim să facem auzită vocea fermierilor români și interesele lor. Ministerul Agriculturii investește în prezența noastră la Bruxelles, în vocea noastră, și nu sunt bani irosiți. Vă asigur participăm la toate grupurile de lucru, suntem constant acolo și dăm contribuții pe documentele de poziție. În 2018 PNS-ul arăta mult mai rău și credem că am ajuns la o fază fezabilă care poate fi pusă în practică.”
 
„Ajustarea PNS-ului trebuie să fie marginală”
Invitat la conferința agricultorilor, Petre Daea, ministrul Agriculturii, a afirmat că cei aproape 16 mld euro, cât reprezintă bugetul pentru Planul Național Strategic, vor contribui la dezvoltarea sectorului agricol. „Nu vreau să fie niciun fel de sancțiune sau dezangajare de sume care va fi mai păguboasă și mai grea de suportat. Chiar și acum am purtat discuții în care nu am putut să găsesc cheia compromisului între regula europeană și posibilitatea practică de implementare.  Cu respect față de fiecare fermier și am spus că mai avem un instrument la îndemână, și aceasta este filozofia PNS-ului și anume modificarea lui o dată pe an.”
Mihai Dumitru, director general adjunct DG Agri, a vorbit despre procesul european în elaborarea Planurilor Naționale Strategice. „Când eram aproape să ieșim din criza pandemică, a început războiul din Ucraina. La momentul respectiv majoritatea statelor membre aveau planurile depuse și a apărut dintr-o dată problema securității alimentare pe agendă. Atunci ne-am întrebat dacă PNS-urile mai răspund în noul context. Am invitat statele membre și le-am dat posibilitatea în procesul de revizuire dacă vor să îmbunătățească și să folosească mai mult anumite instrumente disponibile în PAC să o facă - chiar am sugerat niște direcții, spre exemplu în domeniul energiei sau al îngrășămintelor. Mesajul meu este că sprijinul pentru venit rămâne primordial în PAC, respectiv 29 mld euro pe an este dedicat acestei măsuri. Referitor la PNS, doresc să precizez că există posibilitatea să îl ajustăm pe parcurs în momentul când considerăm că au intervenit elemente noi, când ceea ce am planificat nu se potrivește cu realitatea din teren, însă această ajustare trebuie să fie marginală dacă vrem ca PNS-ul să devină un instrument strategic.”
 
Alți vorbitori în cadrul evenimentului Forumului APPR au fost Pekka Pesonen, secretar general Copa – Cogeca, Carmen Avram, eurodeputat, Alicia Hernandez, consilier agricol regional al Ambasada SUA FAS Varșovia și Cyrille Schweizer, consilier pentru afaceri agricole al Ambasadei Franței.
Manifestarea amplă a cuprins și decernarea trofeelor „Porumbul de aur”, un moment mult așteptat în care se află fermierii câștigători la secțiunile porumb „irigat” și „neirigat” și rezultatele pe care le-au obținut grație tehnologiilor aplicate și priceperii acestora.
În acest an, în cadrul evenimentului au avut loc două sesiuni, care s-au desfășurat în paralel și au tratat două subiecte de interes pentru fermieri, respectiv politicile agricole (Agro-Policy) și provocările din domeniul producerii de sămânță (Embryo).
 
Ana Ioniță
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE