REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Deficiente mari in gestionarea POP

15/6/2012

0 Comments

 
Deficiente mari in gestionarea POP - Agrimedia.ro
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl Daniel Constantin, a susţinut miercuri, 16 mai 2012, o conferinţă de presă la sediul instituţiei. Cu această ocazie, ministrul Agriculturii a vorbit despre temele de discuţie abordate în perioada 14-15 mai la Bruxelles, cu ceilalţi 26 de miniştri ai agriculturii din Uniunea Europeană.


În cadrul reuniunii Consiliului de Miniştri de la Bruxelles, ministrul Agriculturii a avut o întalnire cu dna Maria Damanaki, responsabilul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit. „Am discutat despre o problemă pe care ştiam că o avem în gestionarea programului european pentru pescuit. Scrisoarea pe care am primit-o de la Direcţia Generală de Pescuit informa că în Romania deficienţele persistă, că problemele sunt din ce în ce mai mari, iar comunicarea dintre autoritatea de audit, respectiv Curtea de Conturi, şi autoritatea de management nu funcţionează aşa cum ar trebui. Ca atare, Romania riscă, din cauza acestor lucruri, ca din 13 iulie să i se suspende plăţile pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (POP). Aşa cum ştiţi, acest program aduce în Romania pentru beneficiari în jur de 300 de milioane de euro. Pană în momentul de faţă s-au făcut plăţi pe proiectele depuse pentru beneficiari în valoare de 60 de milioane de euro. Din păcate, Comisia Europeană nu a rambursat nici un euro din această sumă, banii fiind susţinuţi de la bugetul de stat, la costuri pe care le ştiţi şi dumneavoastră, în vreme de criză, destul de mari. Ca atare, o prioritate şi un angajament pe care l-am luat către comisarul european a fost aceea ca, in cel mai scurt timp, să incercăm remedierea acestor deficienţe”, a afirmat dl Constantin.

Susţinerea sectorului de irigaţii

Un alt subiect discutat la Bruxelles de către oficialul roman a fost programul de susţinere a sectorului de irigaţii. „O să facem o solicitare către Comisia Europeană, astfel incat în obiectivele de finanţare din fondurile structurale să fie cuprins şi obiectivul de finanţare a sectorului de irigaţii, avand în vedere că în Romania sectorul agricol, alături de sectorul de energie, sunt sectoare principale ale politicii guvernamentale. Ca atare, în foarte scurt timp, avand în vedere că acum se definesc aceste obiective spre care vor veni fondurile structurale în perspectivă, trebuie să facem această solicitare şi m-am asigurat de sprijinul domnului ministru Orban pentru a face acest lucru. Proiect care este de interes şi pentru comisarul european”, a declarat dl Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, va fi creat un grup de lucru care să găsească cea mai bună soluţie, astfel incat fermierii să plătească un preţ redus atunci cand vor să beneficieze de sistemul de irigaţii. „Cele trei soluţii pe care le analizăm în momentul de faţă sunt următoarele: Agenţia Naţională de Imbunătăţiri Funciare să se transforme in comerciant de energie şi în felul acesta să furnizeze energie la un preţ ceva mai bun pentru fermieri, pentru organizaţiile de udători, ce-a de-a doua – introducerea preţului sezonier, iar ce-a de-a treia posibilitate pe care o analizăm este o negociere directă cu furnizorul de stat, Electrica, pentru a negocia un preţ mai bun pentru acest sector prioritar al agriculturii din Romania”, a afirmat oficialul. În privinţa susţinerii bunăstării animalelor, ministrul Agriculturii a afirmat că negocierile pe această temă cu Comisia Europeană sunt incheiate, urmand ca in scurt timp acestea să fie introduse şi să inceapă efectuarea plăţilor pe bunăstare la porc din fondurile de dezvoltare rurală. Sprijinul privind asigurare bunăstării la pasăre incă se mai negociază cu CE. „Pe măsură ce avem incheiate negocierile, vă vom ţine la curent. În felul acesta, sperăm să degrevăm sume importante de la bugetul de stat care, spre sfarşitul anului sperăm să fie indreptate către alte forme de sprijin pentru fermierii din Romania”, a precizat dl Constantin,

Dezvoltarea satului românesc

În cadrul conferinţei de presă, ministrul Agriculturii a vorbit despre dezvoltarea unui nou concept de dezvoltare a satului romanesc, care să aibă la bază ca instrument de finanţare noul pachet financiar 2014-2020. „Am simţit nevoia unei colaborări mai apropiate cu Comisia Europeană şi cred că putem să construim impreună cu cei care se ocupă şi în Romania de aceste analize, să găsim cea mai bună metodă, astfel încat satul romanesc să se dezvolte şi din punct de vedere al puterii de cumpărare, al creării de locuri de muncă, astfel incat cetăţenii din mediul rural să se bucure de facilităţi, care în mare parte s-au dezvoltat în această perioadă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013”, a susţinut dl Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) a fost unul dintre subiectele trecute pe agenda Consiliului. „Am discutat cu domnul comisar Cioloş şi am aprofundat, în primul rand, poziţia Romaniei de susţinere vizavi de reforma PAC şi mai ales de subiectul privind ≪înverzirea≫ PAC, ecologizarea PAC şi sprijinul pe care îl primesc fermierii care practică astfel de metode, astfel de practici de bune condiţii agricole şi de mediu”, a spus ministrul Agriculturii. Acesta a dat asigurări că poziţia Romaniei va fi în concordanţă cu cea a fermierilor. „Înainte de fiecare Consiliu de Miniştri la care voi participa voi avea şi o intalnire cu toţi fermierii, astfel incat poziţia Romaniei să fie cunoscută dinainte de Consiliu şi să fie prezentată in concordanţă cu ceea ce doresc principalii beneficiari ai acestor reforme din Romania”, a susţinut dl Constantin.

Reforma administrativă

Ministrul Agriculturii vizează o reformă administrativă în cadrul instituţiei pe care o conduce. „Avem un proiect de hotărare de Guvern care vizează infiinţarea catorva direcţii importante. în primul rand, am creat Direcţia Generală de Industrie Alimentară, pentru ca acest sector trebuie să beneficieze de o atenţie ceva mai sporită din partea ministerului, din punct de vedere al creării de politici pentru ceea ce inseamnă industria alimentară din Romania. De asemenea, a fost creată Direcţia Generală de Politici Agricole care aduce impreună Direcţia de Zootehnie şi Direcţia Vegetală. Ţin foarte mult să avem un serviciu care să se ocupe de relaţia cu asigurătorii din Romania. Suntem şi am fost deficitari la acest capitol, din păcate, pană în momentul de faţă şi cred că putem, prin politici constructive, să venim în sprijinul fermierilor care vor să apeleze la această formă de protecţie impotriva calamităţilor şi impotriva dezastrelor naturale”, a spus dl Constantin. Totodată, acesta a afirmat că se lucrează la o hotărare de Guvern care vizează sprijinirea celor care au fost afectaţi de calamităţile din acest început de an, cererile urmand a fi primite pană la data de 29 iunie.

Ana MUSTĂŢEA

0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE