REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Picture

Demonstraţia MEWI, alături de parteneri la Drajna Nouă

15/7/2015

0 Comments

 
Picture
MEWI, alături de Agro-Est Muntenia şi de Bayer, a organizat joi, 9 iulie 2015, o demonstraţie în câmp atât cu maşinile şi utilajele importate în România, cât şi cu produsele de protecţia plantelor aflate în portofoliul celorlalte două companii invitate.
Specialiştii MEWI prezenţi la demonstraţia în câmp, care a avut loc la Drajna Nouă, le-au explicat invitaţilor cum un tractor de mare putere poate avea un consum mic de carburant printr-o echilibrare corespunzătoare care duce la reducerea patinajului anvelopelor. „Reducând patinajul, evident, reducem consumul inutil de combustibil. Tractorul Fendt este dotat cu greutate frontală şi ridicător frontal. Este foarte important să se cunoască acest aspect - lestarea corespunzătoare a tractorului este ingredientul-cheie pentru a avea o aderenţă corespunzătoare. La aderenţă se mai adaugă şi suspensia punte-faţă. Practic, rolul acestei suspensii este de a ţine roata în contact cu solul. Asta înseamnă un patinaj mult redus faţă de un tractor fără suspensie punte-faţă“, a precizat Vasile Nica, brand manager Challenger.

În prima parte a evenimentului, tractoarele Fendt şi utilajele celor de la Horsch au fost vedetele prezentării. Primul în mirişte a intrat vârful de lance al celor de la Fendt, seria 900, modelul S4, 390 CP, cutie Vario, suspensie punte-faţă, greutate frontală 1.800 kg şi două greutăţi pe roţi - 2x600 kg. „În acest tandem, acum se lucrează în judeţul Călăraşi cu un consum între 16 şi 18 litri pe hectar, iar adâncimea de lucru - 30 cm“, a spus George Chiru, manager regional vânzări MEWI.

Tractorul Fendt S4 a tractat în câmp utilajul Horsch TIGER MT, o combinaţie de disc greu şi cultivator pentru adâncime. „În urma acestui utilaj veţi avea un teren amestecat cu resturi vegetale pe întreaga adâncime de lucru, un teren cu 20 cm prelucraţi absolut complet pentru patul germinativ şi în partea din spate, la fiecare 45 de centimetri, veţi avea o pătrundere sub acest orizont creat de discuri pentru permiterea infiltraţiei precipitaţiilor ulterioare. În partea din spate are un rând de discuri de nivelare şi un tăvălug din cauciucuri care poate fi combinat şi cu un tăvălug extra, care are rolul de a recompacta şi de a mărunţi solul“, a explicat Constantin Curcă, reprezentant Horsch România. A urmat apoi vârful de gamă al seriei 900, şi anume Fendt 939, un tractor echipat cu suspensie punte-faţă, frânare pneumatică, suspensie pe cabină, transmisie Fendt Vario şi „sistem PMS, care nu lasă nici motorul să forţeze transmisia, dar nici transmisia să forţeze motorul“, potrivit spuselor specialiştilor MEWI.

Următorul tractor prezentat a fost Fendt 724, un tractor din seria 700, ce generează 240 CP. Şi pe acest tractor cei de la Fendt au montat o cutie Vario şi o cabină cu vizibilitate mărită, pe care a fost montat un utilaj pentru dezmiriştit - Horsch JOKER 5 RT cu discuri în diametru de 520 mm. „Este un disc scurt, un disc foarte compact, care are rolul de a efectua operaţia de dezmiriştire. Ca diferenţă faţă de concurenţă, ce-l recomandă ca utilaj - tot ce înseamnă resturi vegetale sau rădăcini ale culturii sunt scoase şi tăiate. Asta înseamnă întreruperea capilarităţii şi amestecarea resturilor vegetale şi a pierderilor de la combină, pentru a permite buruienilor să crească într-un interval scurt de timp“, a menţionat Constantin Curcă, reprezentant Horsch România.

Vedeta prezentării a fost, ca de obicei, tractorul şenilat Challenger MT775E, dotat cu un motor special cu o cilindree de 9,8 litri (7 cilindri în loc de 6), un motor cu totul nou de la firma AGCO. Transmisia şenilatului Challenger este Automatic Power Shift, cu schimbare manuală, dar şi automată a vitezelor. „Ce face acest tractor să fie deosebit faţă de orice alt tractor cu şenile este conceptul Challenger. Încă de la început, acest tractor a fost gândit şi realizat în totalitate pentru şenile, iar trenul de rulare dovedeşte acest lucru. Greutate lui este împărţită în mod egal - 50% spate, 50% faţă; în timpul lucrului avem, practic, aderenţă la sol corespunzătoare pe toată aria de contact a şenilei. Aici se vede diferenţa între un tractor cu şenile şi unul cu roţi - puterea de aderenţă a acestui tractor la suprafaţa de contact. Dacă la un tractor cu roţi observăm că avem maximum trei pinteni în contact cu solul, la acesta sunt mult mai mulţi“, a punctat Vasile Nica.

Cei de la Horsch au mai testat în teren Terrano - 7 FM, utilajul cu patru rânduri de cuţite, un cultivator complex şi distanţă activă de 27 cm, care se pretează pentru prelucrarea solului până la adâncimi de 30 cm. Un avantaj foarte mare al acestui utilaj este că poate fi combinat în orice moment cu semănătoarea Pronto 6 AS cu brăzdare mult mai rezistente şi un sistem nou de răzuitori. „Presiunea de presare pe brăzdar poate ajunge până la 120 kg pe fiecare, individual“, a mărturisit Constantin Curcă, reprezentant Horsch.

MEWI a mai adus în câmp o altă minune a tehnologiei americane. Este vorba de sprayerul Challenger Rogator 1300, cu o lăţime de lucru de 36 de metri, 370 CP şi un bazin care poate ajunge şi până la 6.000 de litri. Garda la sol este destul mare, astfel încât lucrările să fie făcute în condiţii optime - 130 cm. Ecartamentul sprayerului Rogator este reglabil hidraulic, de la 3 m la 3,86, ceea ce permite deplasarea pe drumurile publice în siguranţă. Rampa de erbicidat este şi ea echipată cu senzor de copiere a terenului, maşina propriu-zisă fiind echipată cu sistem de navigare prin satelit, ceea ce permite automatizarea completă a tuturor lucrărilor. Viteza de lucru a unei astfel maşini poate ajunge şi la 30 km/h.

Combina după care întorc capetele marii fermieri

Pe „gigantul“ Fendt 9490 X prezentat la sediul MEWI din Drajna Nouă a pus ochii deja un fermier de soi din zonă, Gheorghe Văduva. Acest agregat este, în fapt, o combină hibridă, cu două tobe axiale de batere şi un header foarte mare, de 10,5 metri. Motorizarea acestei combine este una foarte importantă, construită de grupul AGCO, în fapt un motor în şapte cilindri de aproximativ 500 CP. Este practic acelaşi motor montat şi pe tractorul şenilat Challenger, motor foarte fiabil şi care consumă foarte puţin.

Ceea ce i-a atras atenţia lui Văduva a fost „tehnica nouă“, în speţă suprafaţa de cernere mai mare. „Am văzut o combină nouă, tehnică nouă, diferită faţă de ceea ce există acum. Cred că modelul este luat după cel al competitorilor, dar diferenţa este reprezentată de tobele axiale, flux axial, şi care sunt cu diametru mai mare de 600. La competitori, aceste tobe axiale sunt până în 500-520. Atuul acestei combine Fendt este şi că un astfel de melc are 2,5 metri lungime. Nu mai este sistem pe cai, ci pe melc. Are diametru mai mare şi suprafaţa de cernere mai mare“, a spus fermierul Gheorge Văduva.

Grâul a fost protejat şi hrănit. S-au ocupat de asta Bayer şi Agro-est Muntenia

Pe lângă partea de pregătire a solului, de care s-a ocupat MEWI, grâul plantat în lotul demonstrativ a fost tratat împotriva bolilor şi dăunătorilor cu produse Bayer şi a fost hrănit şi fertilizat cu ajutorul celor de la Agro-est Muntenia. Despre produsele utilizate a vorbit Mihai Postelnecu, sales&marketing manager la Agro-est Muntenia: „Din punct de vedere al producţiilor, în România suntem, dacă vorbim de porumb, în primii 3 la nivel european. Dacă ne raportăm la randament-productivitate pe hectar, suntem probabil printre ultimii. Şi asta deoarece nu suntem suficient de atenţi la anumite aspecte vizavi de corectările de carenţe, fertilizări specifice ş.a.m.d. Noi, aici, am folosit două produse, este vorba de Omex Bio 20 şi Sulfomex. Omex Bio 20 este un produs complet, este mai mult decât un fertilizant foliar, este un biostimulator. Pe lângă un raport NPK foarte echilibrat 20-20-20 plus microelemente, are şi un aport de extract de alge marine, ceea ce îi dă acea componentă de biostimulator. Doza aplicată este de doi litri la hectar. Noi am aplicat două tratamente, unul în primă fază, o dată cu erbicidatul, şi al doilea tratament într-o fază ulterioară. Am folosit şi Sulfomex, un produs pe bază de sulf, foarte concentrat, probabil unul dintre cele mai concentrate produse la momentul de faţă - 87,5 la sută sulf plus 15% azot“.

Fusarioza şi celelalte probleme care cauzează diminuarea calităţilor de panificaţie nu au atins cultura de grâu de la Drajna Nouă. Cum a fost atins acest deziderat, a explicat Răzvan Gheorghe, area sales manager Bayer: „Toată protecţia acestui loc a fost efectuată cu produsele noastre, începând chiar cu tratamentul la sămânţă, unde avem produsul Yunta Quattro, destinat tratării seminţelor de păioase, de grâu şi de orz. Acesta este un insecto-fungicid format din patru substanţe active, toate patru sistemice. După aceea, în primăvară, am început cu planul de protecţie împotriva buruienilor şi a bolilor. Primul tratament pe care l-am aplicat a fost pachetul Falcon, un pachet tehnologic format din fungicid şi erbicid, cu posibilitatea de aplicare separat sau împreună. Este un pachet gândit, în primul rând din punct de vedere tehnic, să ne rezolve printr-o singură trecere primele probleme care apar la o cultură de cereale. Vorbim aici în primul rând de buruieni, în primăvară; la pornirea în vegetaţie buruienile şi, de asemenea, primele boli care apar se manifestă primăvara, în special făinarea. Pachetul este format din erbicidul Sekator (3 litri), un erbicid sulfonilureic care controlează buruienile cu frunză lată, dar nu numai, având o protecţie foarte bună şi pe Gallium aparine (turiţă) şi, de asemenea, Apera spica venti (iarba vântului) dintre buruienile graminee, adică cele specifice zonei Ialomiţa- Călăraşi. Celălalt produs reprezintă partea fungicidă, adică produsul Falcon (5 litri), fungicid sistemic cu trei substanţe active sistemice. Este un produs standard pe făinare, prima boală cu care ne confruntăm primăvara, în special zona de sud a ţării, dar şi pe septorioze şi rugini.

Pentru tratarea seminţelor s-a folosit doza de 1,6 litri de Yunta Quattro per tonă, doză unică şi la grâu, şi la orz. Recomandarea noastră este să se folosească maşini de tratat, nu alte sisteme «convenţionale», de genul «la betonieră», pentru a asigura o protecţie uniformă a bobului. Pentru sola de aici s-a folosit Sekator în doză de 0,5 litri la hectar, iar produsul Falcon - doză de 0,6 litri la hectar“.

Ionel VĂDUVA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE