REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Demonstraţie cu utilaje marca Kuhn

15/5/2021

0 Comments

 
Picture
IPSO Agricultură a organizat la începutul lunii mai, în judeţul Ialomiţa, o demonstraţie practică cu utilajele Kuhn dedicate prelucrării terenului, administrării eficiente a îngrăşămintelor chimice şi semănatului de precizie. Echipa specializată pe utilajele de prelucrare a solului din cadrul companiei a furnizat informaţii tehnice de folos pentru fermierii interesaţi de perfecţionarea lucrărilor agricole.
Pentru început, specialistul Radu Meşină a afirmat că acest eveniment este primul dintr-o serie de manifestaţii practice organizate în câmp pentru a le arăta agricultorilor o tehnologie completă, pornind de la pregătirea patului germinativ până la recoltare.

„Am dorit să mergem mai departe cu prezentarea tehnică a utilajelor, să nu le mai luăm individual, şi să prezentăm o platformă de echipamente performante. Astăzi este prima etapă în cadrul căreia prezentăm câteva utilaje şi semănători, după care ne vom reîntâlni pentru celelalte lucrări, precum administrarea de îngrăşăminte chimice, efectuarea de tratamente, irigarea etc., astfel încât să urmărim această cultură înfiinţată în faţa dumneavoastră până la recoltare“, a susţinut Meşină. Specialiştii de produs şi consilierii comerciali ai IPSO Agricultură au descris în amănunt utilajele prezentate, subliniind avantajele agronomice pe care le asigură şi au răspuns întrebărilor de ordin tehnic ridicate de agricultorii prezenţi la eveniment. Demonstraţia, intitulată „Lucrări de primăvară“, a avut loc în ferma Mario Serv, din localitatea Răduleşti. Prezentarea a cuprins descrierea a patru utilaje de prelucrare a solului, respectiv cultivatorul cu dinţi Cultimer L300, plugul reversibil cu nouă trupiţe MLD XT 8T şi grapele cu discuri independente Optimer+403R şi Optimer L 12000. Din gama distribuitoarelor de îngrăşăminte chimice a fost prezentat modelul Axis 30.2 W, iar din cea a semănătorilor modelele ESPRO 6000 R şi Maxima 3 M.

O istorie în fabricarea de implemente

Kuhn este unul dintre brandurile pe care IPSO Agricultură îl reprezintă cu succes de mai bine de 25 de ani pe piaţa autohtonă de profil. Alegerea acestui partener este lesne de înţeles dacă ne uitam la istoria pe care producatorul o are şi calitatea excepţională a produselor pe care le fabrică. Compania deţine peste 1.000 de patente brevetate, are o experienţă de peste 190 de ani în producerea de utilaje şi a devenit lider în aria implementelor pentru agricultură la nivel mondial. „Compania şi-a început activitatea în urmă cu aproape două secole, la început producea cântare, iar astăzi a ajuns să fie cel mai mare producător la nivel global, exclusiv de implemente. În curtea lor îşi produc toate componentele pentru utilajele pe care le comercializează“, a afirmat consilierul comercial pe partea de implemente Andrei Grivei.

Utilaje atât pentru cultivare superficială, cât şi de adâncime 

Descrierea utilajelor a început cu Cultimer L300, un cultivator cu dinţi cu lăţimea de lucru de 3 m. În oferta firmei se regăsesc modele cu lăţimi de lucru de până la 6,5 m. „Pentru modelul prezentat, puterea maximă recomandată este de 180 CP, însă ce-l face special este forma dinţilor. Aceştia sunt dispuşi pe trei linii, distanţa dintre organe este de doar 28 cm, şi pot lucra până la adâncimea de 15 cm pentru o prelucrarea totală a miriştii. Este un utilaj perfect pentru mirişte, pentru cultivaţie totală. Dacă se doreşte lucrul la o adâncime mai mare, aripioarele se dau jos, iar dinţii pot pătrunde în sol până la adâncimea de 35 cm“, a spus Alexandru Dumitru, Product Line Manager. Cultivatoarele cu dinţi Kuhn Cultimer L sunt folosite atât pentru cultivare superficială, cât şi pentru cultivare de adâncime pentru restructurarea solului.

Totodată, acestea asigură o amestecare de calitate a solului. La aceste utilaje, elementele de noutate sunt îmbunătăţirea prinderii laterale cu ajutorul unei siguranţe NSM (Non-Stop Mecanică) cu dublu arc şi ramforsarea cadrului astfel încât acesta să fie mai robust. Potrivit reprezentantului IPSO, chiar şi modelele mai vechi de cultivatoare pot beneficia de noile îmbunătăţiri.

Arătură de calitate

Deoarece agricultura tradiţională se bazează încă pe plug, la demonstraţie a fost adus modelul MLD XT 8T pentru a le face cunoscut fermierilor aspectele noi ale utilajelor menite să asigure o arătură de calitate.
​

S-a specificat faptul că produsele sunt testate în diferite condiţii de sol întâlnite în diverse ţări, inclusiv în România. În urma testelor, producătorul aduce în permanenţă îmbunătăţiri astfel încât utilajele să răspundă nevoilor fermierilor. „Recent, un plug similar, însă cu nouă trupiţe, a lucrat 1.500 ha în Ucraina, urmează să finalizeze cele 1.500 ha în România, iar apoi va lucra aceeaşi suprafaţă în Rusia“, a spus Laurenţiu Gheorghe, Product Line Manager. Modelul prezentat are opt perechi de trupiţe elicoidale cu protecţie la suprasarcină prin bulon de tracţiune, opt perechi de antetrupiţe, cadru în formă de „Z“ pentru un caracter compact al plugului şi o lăţime de lucru per trupiţă ajustabilă, de 35, 40, 45 sau 50 cm. Echipamentul dispune de dezaxare hidraulică a plugului, sistem de transport cu amortizarea şocurilor şi sistem de întoarcere secvenţială, cu ridicarea plugului.

Grape cu discuri

Kuhn oferă diverse soluţii privind dotarea fermelor cu grape cu discuri independente. Acestea sunt în diverse versiuni, în funcţie de dotarea lor.

Modelul Optimer+ 403R, prezentat la manifestaţia practică, este o grapă purtată, pliabilă, cu o lăţime de lucru de 4 m, ce poate lucra 
la o adâncime de 3 până la 10 cm. Are 32 de discuri înclinate, dispuse pe două rânduri, distanţa între discuri pe rând este de 246 mm, iar dimensiunea discurilor crenelate este de 510 mm. Este un utilaj ideal pentru prelucrarea superficială a solului, facilitează descompunerea materiei organice şi previne pierderile de umiditate din sol. Tăvălugul cu spirale T-Ring, T-Liner sau Packliner permit o compactare a solului adaptată condiţiilor de lucru.

Un alt model descris a fost Optimer L 12000, o grapă tractată  cu o lăţime de lucru de 12 m, ce asigură o adâncime de lucru reglabilă 
între 3 şi 10 cm. Dispune de 96 de discuri înclinate dispuse pe două rânduri, cu distanţa între discuri pe rând de 24,6 cm. Pe fiecare disc există o siguranţă cu patru blocuri de elastomer, iar rulmenţii conici nu necesită mentenanţă. Utilajul permite o reglare hidraulică a adâncimii de lucru şi a roţilor frontale. Echipamentul este dotat cu deflectoare laterale pentru păstrarea solului în interiorul acestuia şi un tăvălug Dublu U, cu greutate de 175 kg/m.

Fertilizarea optimă a culturilor

Pentru distribuirea îngrăşămintelor chimice, Kuhn oferă două game de distribuitoare, respectiv MDS (500-1.800 l) cu lăţimi de lucru de la 10 până la 24 m şi Axis (1.000-4.200), cu lăţimi de lucru de la 12 până la 50 m. Modelul prezentat a fost Axis 30.2 W, în versiune purtată, cu buncăr de 3.200 de litri. Discurile asigură o împrăştiere a îngrăşămintelor de la 24 până la 36 m, o distribuţie independentă stânga-dreapta, rată de aplicare cu reglare electronică pe fiecare disc şi sistem de cântărire cu două celule. Caracteristicile principale ale distribuitoarelor Axis sunt: productivitate ridicată, uniformitate transversală, distribuţie regulată pe o plajă variată de rate de aplicare, fără influenţe asupra variaţiilor de debit, reglarea cu uşurintă a lăţimii de lucru, reglaje precise şi uşor de realizat datorită scalei DFC gradate, buncăr şi extensii cu formă cu profil ce avantajează debitul către bază, cantitate reziduală mică, curăţare facilă. Rata de aplicare este controlată electronic, iar pentru împrăştierea la margine de parcelă există limitatorul Telimat.

Deoarece în această perioadă fermierii au fost preocupaţi de înfiinţarea culturilor agricole, la eveniment au fost prezentate semănătoarea de păioase ESPRO 6000 şi semănătoarea de precizie Maxima 3M.

Vedeta demonstraţiei a fost maşina de semănat Maxima 3M pe opt rânduri. Precizia acesteia a fost dovedită printr-o demonstraţie la semănat de porumb. Cu acţionarea electrică şi Isobus, Maxima 3 dispune de tehnologia necesară pentru o semănare variabilă folosind harta de distribuţie şi controlează individual fiecare secţie în parte pentru o suprapunere eficientă. Semănătoarea este versatilă, robustă, cu reglaje 
simple şi intuitive. În numărul următor al revistei vă vom prezenta pe larg semănătorile Kuhn aduse la demontraţia organizată în judeţul Ialomiţa.

Ana IONIŢĂ
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE