REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Demonstratie la Amzacea cu hibrizi Euralis

15/8/2013

0 Comments

 
Picture
La 12 iulie a.c., Euralis Seminţe a organizat în comuna Amzacea, judeţul Constanţa, un eveniment cu sloganul Agro-Arena, în cadrul căruia a avut loc prezentarea loturilor cultivate cu sorg, porumb şi floarea-soarelui. Demonstraţia din câmp a reunit peste 100 de fermieri, iar gazda evenimentului a fost dl Dumitru Manole, director general al societăţii First Grain.

Înainte de invitaţia dnei Magda Darac, marketing manager Bulgaria-România Euralis Seminţe, de a vedea câmpurile demonstrative, dl Manole a subliniat importanţa acestor evenimente, prin ocazia oferită agricultorilor de a vedea modul de comportare al diferiţilor hibrizi la condiţiile pedoclimatice din zonă şi alegerea celor care se pretează cel mai bine la condiţiile specifice. Informaţii tehnologice pentru cele trei culturi au fost furnizate de specialiştii Euralis.

Sorgul, folosit cu succes în reţetele de furajare La cultura de sorg, date preţioase au fost oferite de dl Mihai Postelnicu, director de vânzări în cadrul firmei franceze. Acesta a precizat că rezultatele ştiinţifice obţinute în ultimul timp au dus la obţinerea unor hibrizi de sorg fără tanin.

„Sorgul pe care îl comercializăm are 0% conţinut de tanin, iar acest aspect este foarte important, deoarece permite folosirea lui în furajarea animalelor. În reţetele de furajare se poate introduce până la 40%. În România, am adus varietăţile de sorg în urmă cu trei ani şi de atunci suprafaţa cultivată cu această plantă a crescut de la un an la altul, iar în anumite zone a început să înlocuiască cu succes porumbul. Anul trecut, suprafaţa totală înregistrată a fost de peste 35.000 ha, iar în 2010 era de doar 5.000 ha. Progrese am înregistrat şi pe partea de valorificare a sorgului. Dacă la început fermierii întâmpinau probleme la desfacere, acum nu se mai lovesc de acest obstacol, deoarece am început colaborări cu multe ferme avicole din ţară care folosesc în hrana păsărilor sorgul Euralis”, a precizat dl Postelnicu. Potrivit acestuia, în tehnologia de cultură a sorgului fermierii trebuie să acorde o importanţă sporită pregătirii patului germinativ, momentului semănatului şi protecţiei culturii împotriva atacului de afide.

„Seminţele de sorg sunt mici şi evident că trebuie să pregătiţi terenul mai bine decât la cultura de porumb. În al doilea rând, trebuie să fiţi atenţi la afide, în special în primele faze de vegetaţie. Prin aplicarea unui insecticid, nu neapărat scump, la momentul optim se asigură o bună protecţie a culturii. Ştiu un caz când fermierul nu a fost atent la prezenţa afidelor în cultură şi 80 de hectare au fost afectate din această cauză. Recomandarea mea este aceea de a supraveghea cultura, de a face vizite dese în câmp pentru a întâmpina atacul de afide. Pentru succesul culturii trebuie să respectăm epoca optimă de semănat şi să fim atenţi la presiunea de infestare cu boli şi dăunători.”

Toate seminţele de sorg Euralis sunt tratate standard cu fungicid şi cu antidotul Concept III. Este vorba de un antidot de tip safener, care protejează planta în timpul răsăririi de acţiunea graminicidelor pe bază de S-metolaclor. Este singura soluţie care permite selectivitatea chimică între sorgul hibrid pentru boabe şi buruienile înrudite cu acesta răsărite din seminţe, de tipul Sorghum halepense (costrei) sau Setaria glauca (mohor) etc.

Un produs omologat pentru cultura sorgului este erbicidul Casper, ce conţine două substanţe active şi combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate, inclusiv pe cele perene sau considerate buruieni dificile, precum pălămida sau hrişca urcătoare. Produsul se aplică în doză de 0,4 kg/ha, postemergent sau când planta are două frunze până la stadiul de doi fraţi formaţi. Fişa tehnologică a sorgului cultivat în lotul demonstrativ arăta ca dată a aratului 5-7 septembrie 2012, semănatul s-a realizat pe 18 mai 2013, iar densitatea a fost de 250.000 plante/ha.

„Noi recomandăm o perioadă optimă pentru înfiinţarea culturii intervalul cuprins între 1 şi 15 mai, iar ca densitate 280.000 plante/ha. Ştim însă că în agricultură totul se ajustează în funcţie de multe alte condiţii, precum factorii climatici, tehnica agricolă şi că nu este farmacie”, a afirmat directorul de vânzări pentru Bulgaria-România Euralis Seminţe.

Hibrizii de sorg prezentaţi au făcut parte din grupe diferite de maturitate, doi au fost timpurii, respectiv Arfrio şi Arlys, şase semitimpurii, doi semitardivi şi un hibrid tardiv, Biomass 150, recomandat pentru siloz. Hibrizii de sorg pentru boabe au o talie de maximum 1,4 m, iar cei pentru siloz pot ajunge la aproximativ 3 m. În portofoliul Euralis există şi un hibrid de sorg cu boabe albe, denumit Armida.

Cu privire la producţiile realizate, dl Postelnicu a afirmat că în condiţiile dificile de anul trecut, hibrizii de sorg Euralis au dat, în cadrul unor loturi demonstrative organizate la Caracal, 11 tone/ha. Referitor la preţul de valorificare, acesta a spus că, de regulă, este cu 10-15% mai mic faţă de cel al porumbului, însă sunt anumite momente din piaţă când preţurile sunt similare.

Cei mai timpurii hibrizi de pe piaţă
La cultura florii-soarelui au fost prezentaţi şi descrişi nouă hibrizi de către dl Emil Budică, reprezentat Euralis Seminţe pe zona de sud a ţării. S-a început cu hibrizii convenţionali, respectiv ES Venicia şi ES Bella.

„Primul este un hibrid semitipuriu, cu conţinut ridicat de ulei şi un potenţial de producţie cuprins între 4.500 şi 5.000 kg/ha. Cel de-al doilea, nou în oferta Euralis, face parte din grupa timpurie de maturitate şi este cel mai tipuriu hibrid clasic de pe piaţă”, a spus dl Budică. Alţi hibrizi noi în portofoliul firmei, ce fac parte din sistemul Clearfield, sunt ES Novamis CL şi ES Tektonic CL. ES Novamis CL este cel mai timpuriu hibrid Clearfield de pe piaţă, având o perioadă de vegetaţie de 90 de zile.

„Are un potenţial genetic de producţie mare. Într-un an secetos, realizează producţii asemănătoare cu cele realizate de hibrizii tardivi. Ar fi bine să mizaţi pe el şi să-l puneţi în cultură ca să vedeţi cum se comportă. Data semănatului a fost 19 aprilie, iar densitatea de 60.000 plante/ha.”

Hibrizi de porumb productivi
Loturile demonstrative cultivate cu hibrizi de porumb au fost prezentate de dl Dan Maftei, director tehnic Bulgaria-România. Au fost nouă hibrizi de porumb, din grupe de maturitate începând de la FAO 220 până la FAO 450.

„Nu am adus toţi hibrizii din portofoliu, ci doar pe aceia care se pretează zonei dvs. de cultură. Cei timpurii, ES Progress şi ES Kongress, sunt pretabili şi la siloz şi boabe, dar marele lor avantaj este că pot fi cultivaţi cu rezultate bune în cultura a doua. În special Progress. O altă caracteristică a acestora este aceea că pornesc foarte repede în vegetaţie.

Pentru siloz, în România se obişnuieşte să se semene hibrizi de porumb tardivi, FAO 500, însă un hibrid timpuriu este mai bun pentru siloz, pentru că putem hrăni animalele atât cu masă verde, cât şi cu proteină. ES Cubus, FAO 330 şi ES Mosquito, FAO 350, sunt hibrizi noi, au linii tropicale, pentru a le spori toleranţa la secetă. Puteţi să-i încercaţi în cultură pentru a vedea că au o toleranţă mai mare la secetă decât ceilalţi hibrizi”, a susţinut dl Maftei. Un alt hibrid prezentat a fost ES Sigma, FAO 280, pretabil pentru producţia de siloz. „Este un hibrid productiv şi mult cultivat în această zonă.” Din sistemul Clearfield au fost descrişi hibrizii ES Ultrafox Duo şi ES Blason Duo.

„Sunt hibrizi rezistenţi la substanţa activă cicloxidim din produsul Stratos Ultra. Primul lor avantaj este că erbicidul se poate aplica în postemergenţă, în orice fenofază a plantelor de cultură sau a buruienilor, iar în al doilea rând, că plantele nu suferă din cauza stresului cauzat de erbicid”, a precizat directorul tehnic. Densitatea porumbului din loturile demonstrative a fost de 70.000 plante/ha.

Ana MUSTĂŢEA
revista, agricultura, evenimente, demonstratie in camp, vegetal, hibrizi, sorg, porumb, floarea soarelui, euralis
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.








    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright © 2019 AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.

Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE