REVISTA AGRIMEDIA
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE

articole

Demonstratie la Neamt cu hibrizi Pioneer

15/11/2010

0 Comments

 
Picture
_Pentru culturile de câmp, principalele lucrări agricole cuprind: executarea de semănături târzii (acolo unde nu a fost posibilă încadrarea în timp a lucrării), îngrijirea semănăturilor de toamnă, eliberarea terenului de culturile târzii, în vederea efectuării ogoarelor de toamnă, și depozitarea producției secundare, fertilizarea cu gunoi de grajd pentru culturile de primăvară și controlul atent al produselor depozitate.

_Maria Cârjă, director de marketing la firma Pioneer Hi-Bred România, a dorit să spună că astfel de evenimente sunt organizate în toată țara, însă nu toate se bucură de aceeași anvergură. „Anual, organizăm peste 200 de loturi demonstrative în diferite colțuri ale țării, însă nu toate evenimentele pe care le avem au aceeași amploare ca acela desfășurat la TCE 3 Brazi. Avem foarte mulți hibrizi aflați în testare, toți sunt adaptați pedoclimatic, iar aici putem vedea potențialul de producție al fiecărui hibrid în parte. Pe lângă cântărirea producției, urmărim și procentul de umiditate din bob”.

Suprafața lotului demonstrativ a fost de 571 mp, iar hibrizii de porumb prezentați fac parte din mai multe grupe de maturitate. Ca noutăți, au fost cultivați hibrizii Pioneer P 9025, P 9000, P 9100, P 9578, P 9641, P 9317, P 9400 și P 9292.

„În fiecare an, TCE 3 Brazi a adunat fermieri din toate cele șase județe ale Moldovei, respectiv Vaslui, Iași, Botoșani, Neamt, Bacău și Suceava. Aici am venit cu întreaga noastră colecție de hibrizi de porumb, de la FAO 250 până la FAO 550, astfel încât, într-o singură locație, să le putem prezenta fermierilor potențialul de producție al hibrizilor noștri”, a afirmat reprezentantul zonal al firmei Pioneer. Despre colaborarea sa cu compania Pioneer, Culiță Tărâță a spus că aceasta a început cu mulți ani în urmă, mai exact în 1994. „Am o colaborare foarte bună cu Pioneer încă din anul 1994 și aceasta va continua, pentru că au produse foarte bune, de top. Spre bucuria fermierilor, această firmă investește foarte mult în cercetare, iar acest lucru se vede în practică”, a afirmat administratorul TCE 3 Brazi.

În privința anului agricol care s-a încheiat, dl Tărâță s-a declarat mulțumit, în ciuda pierderilor de producție înregistrate din cauza inundațiilor și a timpului nefavorabil din perioada campaniei de recoltare. „Am traversat un an agricol destul de dificil, de dur, am avut inundații în această vară, iar ploile care au căzut când am recoltat păioasele au dus la pierderi de recoltă. Din fericire, prețurile de valorificare nu au fost mici, ele au crescut atât pe plan european, cât și mondial, iar această creștere a compensat pierderile de cantitate și calitate a producției din acest an”, a afirmat dl Tărâță.

Pentru a afla mai multe despre cultura porumbului și tehnologia aplicată în lotul demonstrativ, am discutat cu inginerul-șef al exploatației din Neamț, dl Vasile Iacob. „Avem în testare 150 de hibrizi de porumb, de la diferite firme, și în fiecare an facem determinări și cântăriri, iar pe cei care dau producții mari și de calitate îi cultivăm. De aceea, producțiile pe care le obținem aici se situează între 9.500 și 11.000 kg boabe stas la hectar. În exploatație, cultura porumbului ocupă o suprafață de 1.800 ha și 95% din aceasta este cultivată cu hibrizi de la firma Pioneer.

În privința simpozionului organizat împreună cu Pioneer, acesta a ajuns la a șaptea ediție, iar dacă în trecut vorbeam mai mult despre rezistența la frângere a plantelor de porumb, în ultimii ani accentul s-a pus pe rezistența la stresul hidric, la atacul dăunătorilor și rezistența la temperaturile scăzute, în cazul însămânțărilor timpurii. Producțiile la hibrizi diferă în funcție de gradul de maturitate. Până anul acesta, cultivam hibrizi tardivi, iar producțiile obținute erau de 11.000-12.000 kg/ha. Anul acesta însă am cultivat hibrizi de porumb mai timpurii deoarece am constatat că nu ne mai costă foarte mult uscatul. Am preferat să obținem o producție mai mică la hectar, dar cu costuri mai mici la uscare. În loturile experimentale, s-a aplicat aceeași tehnologie ca la cultura mare. Însămânțatul s-a efectuat pe data de 25 aprilie, densitatea a fost de 67.000 de plante la hectar, iar ca fertilizare am administrat, la pregătirea terenului, o cantitate de 150 kg de 18:48 complexe și 200 kg nitrocalcar. Pentru combaterea buruienilor, am folosit, în special, produsul Merlin Duo înainte de semănat, iar după însămânțare Titus. Alte operații de protecție a culturii nu am realizat, deoarece porumbul este tolerant la boli și dăunători, iar cheluielile sunt mai mici dacât în cazul cerealelor păioase, unde cantitatea de fungicide este mult mai mare și prețul de cost, de asemenea.

Producțiile obținute la cultura porumbului au fost destul de mari, fiind cuprinse între 9.500 și 12.500 kg boabe stas/ha. În privința prețurilor, acest an este unul foarte bun. Rari sunt anii când porumbul este atât de rentabil”, a afirmat dl Iacob. La finalul evenimentului, firma Pioneer a prezentat un tabel cu rezultatele obținute la 31 de hibrizi de porumb, în care se pot vedea potențialul de producție al fiecărui hibrid și procentul de umiditate.

Ana MUSTĂȚEA
0 Comments

Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.


    NEWSLETTER

Mă abonez

SERVICII

SHOP AGRIMEDIA
Blog Revista AGRIMEDIA
Newsletter AGRIMEDIA
Știri AgriKultura.ro

PARTENERI

Emisiunea tv EUROFERMA
AgriculturaRomaneasca.ro

CONTACT

Formular de contact
Redacția
Corporate
Revista AGRIMEDIA - Agricultură. Fermă. Fermieri. Apare lunar din 2007. Informează-te la nivel european !
Copyright ©  AGRI MEDIA INVEST s.r.l. Toate drepturile rezervate. AGRIMEDIA ® este o marcă înregistrată.
Revista AGRIMEDIA

Termeni Și Condiții
Politica de Confidențialitate
Politica de Cookie
  • ACASA
  • ARTICOLE
  • ARHIVA REVISTA
  • SHOP
    • ABONAMENTE
    • REVISTE
    • PUBLICITATE
  • CONTACT
    • REDACTIA
    • CORPORATE